-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Krizės krečiamos Venesuelos jaunimui vilties suteikia tik mintys apie emigraciją

Jau nuo 2012-ųjų Venesuelą krečia krizė: vyksta nuolatiniai protestai prieš prezidento Nicolaso Maduro diktatūrą, žiauriai susidorojančią su protestuotojais, šiame chaose suaktyvėjo nusikalstamos gaujos, vietiniai kenčia nuo maisto, vaistų ir paprasčiausių higienos priemonių trūkumo. Venesuelos jaunimas 15min papasakojo apie niūrą šalies kasdienybę ir teigė, kad šioje situacijoje jiems vilties teikia tik planai netrukus emigruoti.
Protestas Venesueloje
Krizės krečiamos Venesuelos jaunimui vilties suteikia tik mintys apie emigraciją / AFP/„Scanpix“ nuotr.

24 metų amžiaus Edgaras iš sostinės Karakaso atsiprašo už savo anglų kalbą, kurioje vis įsimaišo vokiškų žodžių. Vaikinas, kaip ir dauguma jo draugų bei pažįstamų, puikiai kalba vokiškai, nes greitu metu planuoja apsigyventi Vokietijoje. Sako, kad ten – gana nebrangu, geros sąlygos tęsti studijas.

„Žinai, kartais galvoju, kad Maduro režimo tikslas – jog vidurinė ir aukštesnė klasė paliktų Venesuelą. Tuomet šalyje liktų tik neturtingiausi, kuriais lengva manipuliuoti. Tokiems kaip aš išvykti nesudėtinga: greitai susitvarkai dokumentus, o jie oro uoste pasako „viso gero“, – svarsto venesuelietis.

Beviltišką situaciją šalyje iliustruoja ir Edgaro bendraamžio Jesuso, šiuo metu bandančio gauti stipendiją studijoms užsienyje, pasakojimas.

„Pirmasis mano draugas iš Venesuelos dėl politinės krizės išvyko 2003-aisiais. Po dešimties metų prasidėjo masinė emigracija. Šiuo metu šalyje liko tik trys mano artimi draugai iš mokyklos ir vienas iš universiteto“, – skaičiavo ekonomikos konsultantu tyrimų centre dirbantis Jesus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro švenčia pergalę rinkimuose
AFP/„Scanpix“ nuotr./Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro švenčia pergalę rinkimuose

Nuolatinis beviltiškumo jausmas“

Istorikas iš Karakaso Cesaris pasakoja, kad krizės metu didžiausia problema tapo smarkiai išaugusi pragyvenimo kaina. Tuo tarpu vaikino alga siekia vos 25 eurus per mėnesį.

„Įsivaizduokite, kaip gyvena kiti žmonės, neturintys akademinio išsilavinimo ir uždirbantys mažiau nei minimalų atlyginimą“, – sakė pašnekovas ir pridūrė, kad jam išgyventi padeda giminaičių iš užsienio siunčiami pinigai.

Venesuelietis Edgaras: „Čia švaistau savo laiką, švaistau savo talentą, švaistau savo gyvenimą.“

Panašius skaičius įvardina ir diplomuotas grafikos dizaineris Edgaras. Į 40 valandų per savaitę dirbančio vaikino sąskaitą mėnesio gale nubyra vos 50 eurų. „Čia švaistau savo laiką, švaistau savo talentą, švaistau savo gyvenimą“, – 15min guodėsi vaikinas.

CNN rašo, kad liepos pradžioje N.Maduro paskelbė, jog minimalus atlyginimas šalyje bus pakeltas 50 proc. Tačiau tokios žinios – menka paguoda, kadangi infliacija Venesueloje siekia 720 proc.

Be to, net ir padidintas minimalus atlyginimas tėra kiek daugiau nei 10 eurų, o kainos parduotuvėse auga kur kas greičiau nei pajamos.

„Facebook“ nuotr./Jesus iš Venesuelos
„Facebook“ nuotr./Jesus iš Venesuelos

Tuo tarpu Jesus teigė, kad jis, kaip kilęs iš vidurinei klasei priklausančios šeimos, susiduria su mažiau problemų nei dauguma venesueliečių.

„Vis dar vaistinėse galiu įsigyti vaistų, trūkstamus produktus perku juodojoje rinkoje. Dauguma žmonių to neišgali. Tiesiog nebegaliu žiūrėti, kaip žmonės valgo maistą iš šiukšlių konteinerių“, – teigė pašnekovas.

2016-aisiais prezidentas N.Maduro suteikė kariuomenei visišką maisto tiekimo kontrolę. Prasidėjo siaubingas produktų trūkumas, todėl žmonės ėmė apiplėšinėti parduotuves. Tiesa, jų lentynos dažniausiai būna beveik tuščios.

24 metų amžiaus Elieceras – vienas iš laimingųjų, sugebėjusių išvykti iš Venesuelos ir įsitvirtinti užsienyje. Vis dėlto jau aštuonerius metus JAV gyvenančiam vaikinui dėl krizės šalyje skauda ne mažiau nei kitiems pašnekovams.

Elieceras: „Mano mama vis tiek turėjo parduoti visą savo auksą ir papuošalus tam, kad aprūpintų šeimą maistu. Jei tėvų neremčiau pinigais, jie greičiausiai badautų ir negalėtų nusipirkti vaistų bei būtiniausių prekių.“

Jis pasakoja, kad nors jo šeima, nujausdama krizę, sukaupė maisto ir vaistų atsargų, niekas negalėjo numatyti, jog situacija taps tokia bloga.

„Mano mama vis tiek turėjo parduoti visą savo auksą ir papuošalus tam, kad aprūpintų šeimą maistu, – 15min pasakoja vaikinas. – Jei tėvų neremčiau pinigais, jie greičiausiai badautų ir negalėtų nusipirkti vaistų bei būtiniausių prekių.“

Tačiau pagrindinių prekių trūkumas, nedarbas ir neįtikėtinai maži atlyginimai – ne vienintelės venesueliečius kamuojančios problemos. Ne mažiau kenčia ir jų psichologinė būklė.

„Sunkiausia išverti nuolatinį beviltiškumo jausmą. Nežinau, ko tikėtis. Metai iš metų artimieji išvyksta, trūksta maisto ir vaistų. Turėjome pakeisti savo kasdienius valgius. Palyginus su laikotarpiu prieš dešimt metų, dabar mano šeima gyvena labai vargingai“, – guodėsi Edgaras.

„Facebook“ nuotr./Venesuelietis Elieceras
„Facebook“ nuotr./Venesuelietis Elieceras

Pašnekovas teigė, kad jam didžiulį nerimą kelią augantis nusikalstamumas, ypač – žmogžudysčių skaičius. Vien 2015-aisiais Edgarui ginklu grasino keturis kartus, dar penkis kartus vaikinas buvo apiplėštas.

„Jūs Lietuvoje penktadienius leidžiate su savo draugais, linksminatės. O aš visiškai pakeičiau savo gyvenimo būdą. Draugams sakau, kad jaučiuosi senas – nors man tik 24, bet jaučiuosi kaip septyniasdešimtmetis.

Didžiąją laiko dalį leidžiu namuose, beveik visada esu liūdnas. Tiesiog laukiu, kol iš čia išvyksiu“, – niūrią kasdienybę apibūdino venesuelietis.

Nebalsavo nė grasinami

Liepos 30 dieną vyko balsavimas dėl naujos Venesuelos asamblėjos, turinčios perrašyti konstituciją. Rinkimuose pergalę šventė autokrato Nicolaso Maduro partija.

Venesuelietis Jesus: „Mano rajone nebuvo rinkimų apylinkės, rytų Karakase maždaug 90 proc. apylinkių buvo uždarytos, o vakarų Karakase dauguma apylinkių buvo tuščios. Tačiau valdžia sako, kad kažkokiu būdu balsavo 8 mln. žmonių."

Valdžios atstovai teigia, neva rinkimuose dalyvavo kiek daugiau nei aštuoni milijonai žmonių. Tačiau vietiniams toks pareiškimas kelia pyktį.

„Mano rajone nebuvo rinkimų apylinkės, rytų Karakase maždaug 90 proc. apylinkių buvo uždarytos, o vakarų Karakase – tuščios, – pasakoja Jesus. – Tačiau valdžia sako, kad kažkokiu būdu balsavo 8 mln. žmonių.

Tai neįmanoma. Pats nebalsavau, nepažįstu nė vieno, kuris balsavo. Net mano pažįstami valstybės tarnautojai, kurie buvo verčiami balsuoti režimo naudai, atsisakė tai padaryti.“

BBC praneša, kad trečiadienį elektroninio balsavimo techniką teikusios britų kompanijos „Smartmatic“ vadovas Antonio Mugica Londone paskelbė, jog Venesuelos valdžia balsavusiųjų skaičių padidino vienu milijonų žmonių.

Balsavimo skaidrumu nė per nago juodymą netiki ir Elieceras.

„Tai – dar vieni suklastoti rinkimai šioje netikrų vyriausybės pergalių virtinėje. Vyriausybė kontroliuoja rinkimų komisiją, teisėjus, kompiuterinę sistemą.

Ji balsavimui pasitelkia neegzistuojančius piliečius, valstybės tarnautojams grasina atleidimu iš darbo, jei šie nebalsuos taip, kaip nori valdžia. Sistema automatiškai atmeta prieštaraujančius balsus“, – nusivylimo neslėpė Elieceras.

„Facebook“ nuotr./Venesuelietis Cesaris
„Facebook“ nuotr./Venesuelietis Cesaris

Istorikas Cesaris – itin politiškai aktyvus jaunuolis. „Youtube“ publikuoja savo vlogus apie politiką, jo „Facebook“ siena mirga nuo įrašų apie šalį apėmusią krizę.

Venesuelietis Cesaris: „Kai balsavimo nestebi tokie tarptautiniai stebėtojai kaip „Unasur“, „OEA“, Europos Sąjunga (ES) ir „Carter Center“, kyla milžiniškas įtarimas.“

Visgi ir jis sekmadienio balsavime susilaikė. „Kai balsavimo nestebi tokie tarptautiniai stebėtojai kaip „Unasur“, „OEA“, Europos Sąjunga (ES) ir „Carter Center“, kyla milžiniškas įtarimas“, – 15min sakė vaikinas.

Po rinkimų N.Maduro pareiškė, kad naujoji asamblėja ne tik perrašys konstituciją, bet ir suteiks jam beribę valdžią. Jis sakė, kad šis balsavimas yra „visa viršijančios jėgos rinkimai“, bei teigė norįs, kad būtų panaikinta opozicijos įstatymų leidėjų ir valdžios pareigūnų teisinė neliečiamybė.

N.Maduro pareiškė, kad opozicijos „jau laukia kalėjimo kamera“, o „visi nusikaltėliai bus uždaryti į kalėjimą už savo įvykdytus nusikaltimus“. Pažadus diktatorius įvykdė – pirmadienį savo namuose buvo sulaikyti ir vėliau įkalinti du opozicijos lyderiai Leopoldo Lopezas ir Antonio Ledezma.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Leopoldo Lopezas ir Antonio Ledezma
AFP/„Scanpix“ nuotr./Leopoldo Lopezas ir Antonio Ledezma

Savo balso neatidavė ir Edgaras – nematė prasmės. „Aš tiesiog negalėjau balsuoti, nes nė vienas jų negalėtų man atstovauti. Visi jie – chavistos, turintys nusikalstamą praeitį. Visi jie buvo bausti arba už korupciją, arba už žmogžudystes. Tai tiesiog gauja nusikaltėlių“, – susilaikymo priežastis vardino pašnekovas.

Tarptautinė bendruomenė šį balsavimą pasmerkė.

Protestuose – smurtas ir prievarta

Masiniai prieš valdžią nukreipti protestai į Karakaso gatves sukviečia tūkstančius protestuotojų, su kuriais nacionalinė gvardija žiauriai susidoroja. Vien per pastaruosius keturis mėnesius demonstracijose žuvo 120 žmonių.

Prieš sekmadienio rinkimus N.Maduro vyriausybė įvedė naują protestų draudimą, pagal kurį tvarkos trikdytojams gresia iki 10 metų kalėjimo. Visgi venesueliečiai to nepaisė ir vis tiek rinkosi protestuoti.

Karakase vis dar gyvenantis Jesus sakė protestuose dalyvavęs nuo pat pirmos jų dienos. Jo teigimu, pati didžiausia ir kruviniausia demonstracija įvyko šių metų balandžio 19 dieną.

Tuomet minia buvo atakuota ašarinėmis dujomis ir guminėmis kulkomis. Vėliau, dėl policijos žiaurumo ir politikų sukeltos baimės, į protestus ėmė rinktis vis mažiau žmonių.

Venesuelietis Jesus: „Mačiau, kaip policija šaudo guminėmis kulkomis ir purškia ašarines dujas net į atsitiktinius praeivius. Mačiau, kaip purškė ašarines dujas į žmones, šaukiančius pro biurų langus.“

„Mačiau, kaip policija šaudo guminėmis kulkomis ir purškia ašarines dujas net į atsitiktinius praeivius. Mačiau, kaip purškė ašarines dujas į žmones, šaukiančius pro biurų langus“, – pasakojo Jesus.

„Daug kartų bėgau nuo policijos, tačiau man nenutiko nieko rimto – nebent sutriko kvėpavimas nuo ašarinių dujų. Mano draugas buvo įkalintas vienam mėnesiui – tada policininkai pavogė jo telefoną ir pinigus. Kito draugo vos nepervažiavo šarvuotas policijos automobilis“, – nelinksmomis savo ir draugų patirtimis pasidalino vaikinas.

Kitų pašnekovų patirtys – panašios.

„Net praėjus tiek metų pamenu, kaip pats dalyvavau protestuose, kaip policija prieš mus naudojo ašarines dujas. Ačiū Dievui, pats nepakliuvau policijai į rankas, tačiau mano draugai buvo sumušti, prievartaujami ir įkalinami pateikus melagingus kaltinimus“, – liūdnai pasakoja Elieceras.

Vaikinas tikina, kad krizės apimtoje Venesueloje žmonės policijos ėmė bijoti labiau nei nusikaltėlių, kadangi pareigūnams netaikomos įstatymo numatytos bausmės.

Nuo policijos prievartos nukentėjusi Eliecero draugė, bijodama vyriausybės susidorojimo, nebesinaudoja jokiais socialiniais tinklais, todėl 15min nepavyko su ja susisiekti.

Visą laiką protestuose dalyvavęs Edgaras šiemet nuo jų susilaiko, kadangi jau rugsėjį išvyks iš šalies – nenori papildomų problemų. Tačiau sutinka papasakoti apie įstatymus pažeidžiančią nacionalinę gvardiją.

„Mūsų konstitucijoje yra nurodyta teisė protestuoti, tačiau jie bando ją iš mūsų atimti. Jie (policija) naudoja nelegalius ginklus, vietoj guminių kulkų naudoja metalines. Todėl daugybė žmonių buvo sužeisti“, – tikino vaikinas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Venesueloje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Venesueloje

Tikisi sugrįžti

Šiuo metu JAV gyvenantis Elieceras sakė kol kas planuojantis likti užsienyje ir padėti šeimai finansiškai. Vis dėlto pašnekovas tikisi ateityje sugrįžti ir padėti šalyje atkurti teisingumą. Anot Eliecero, panašiai galvoja ir dauguma jo draugų.

Venesuelietis Elieceras: „Viskas yra įmanoma, kai žmonės susivienija. Bet kurioje valstybėje vienybė gimdo pokyčius. Maduro yra košmaras, iš kurio venesueliečiai privalo pabusti.“

„Viskas yra įmanoma, kai žmonės susivienija. Bet kurioje valstybėje vienybė gimdo pokyčius. Maduro yra košmaras, iš kurio venesueliečiai privalo pabusti“, – tikino Elieceras.

Vis dėlto pašnekovas sako nežinantis, kaip nuversti žiaurią ir korumpuotą vyriausybę.

„Bandėme gyventi demokratiškai, tačiau jie demokratiją panaudojo prieš mus pačius pasitelkdami korupciją ir represijas. Jei civiliai bando kovoti, valdžia juos nubaudžia. Todėl šiuo atveju kraujo praliejimas atrodo neišvengiamas", – svarstė Elieceras.

Vaikinas pridūrė, kad svarbiausia – ir toliau protestuoti, nepaisant silpnų ir susiskaldžiusių opozicijos partijų.

Vis dėlto kol kas demokratijos prošvaisčių Venesueloje nematyti. Pašnekovai skundėsi, esą, jų ir jų šeimos narių telefoninių pokalbių yra klausomasi, už nepalankios režimui nuomonės reiškimą internete į duris vieną dieną gali pasibelsti policija.

„Scanpix“/AP nuotr./Willy Arteaga
„Scanpix“/AP nuotr./Willy Arteaga

Dauguma radijo stočių buvo uždarytos, naujienas transliuoja tik režimą palaikantys televizijos kanalai.

Venesuelietis Cesaris: „Negaliu pasakyti kada, tačiau tikiu, kariuomenė mums padės užbaigti šią Maduro beprotybę.“

Baudžiami net taikūs protestuotojai: pavyzdžiui, praeitą savaitę buvo įkalintas protesto metu smuiku grojęs Willy Arteaga.

Vakarų N.Maduro ir kitiems aukštiems pareigūnams skirtos sankcijos – labiau simbolinės, ES narė Ispanija pareiškė apskritai su sankcijomis nesutinkanti.

Tačiau Cesaris tiki, kad N.Maduro nuvertimas – neišvengiamas, kadangi ekonominė krizė vis labiau įsibėgėja, diktatorius praranda ginkluotųjų pajėgų paramą.

„Negaliu pasakyti kada, tačiau tikiu, kariuomenė mums padės užbaigti šią Maduro beprotybę“, – 15min tikino vaikinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius