-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kroatija jaučia palengvėjimą dėl jos generolų išteisinimo Hagos tribunole

Kroatija šeštadienį paryčiais džiūgavo dėl to, kad Jungtinių Tautų (JT) karo nusikaltimų tribunolas paleido du jos buvusius generolus; be to daugeliui atrodo, kad šis sprendimas pateisina Zagrebo vaidmenį 1991-1995 metais vykusiame kare su Belgrado palaikomais serbų sukilėliais.
Antė Gotovina ir Mladenas Markačas Kroatijoje buvo sutikti kaip didvyriai
Antė Gotovina ir Mladenas Markačas Kroatijoje buvo sutikti kaip didvyriai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Kroatija

Generolai Antė Gotovina ir Mladenas Markačas penktadienį savo šalyje buvo sutikti kaip didvyriai, kuriuos tą pačią dieną kiek anksčiau išteisino Tarptautinis baudžiamasis tribunolas buvusiai Jugoslavijai (TTBJ).

Teismas nutarė, kad buvę kariškiai neįvykdė nusikaltimų prieš Kroatijos serbus per kruviną šios šalies atsiskyrimą nuo Jugoslavijos. Daugelis Kroatijoje įsitikinę, kad ši nutartis patvirtina, jog jie kovėsi pateisinamame kare.

„Ši nutartis patvirtino, kad mūsų teritorijos išvadavimas nebuvo nusikalstamas sumanymas“, – prezidentas Ivo Josipovičius sakė penktadienio vakarą, susitikęs su abiem generolais Zagrebe, cituodamas išsireiškimą, kurį šiems kariškiams anksčiau taikė prokurorai.

A.Gotovina ir M.Markačas, kurie Kroatijoje laikomi didvyriais, pernai buvo nuteisti kalėti 24 ir 18 metų, už Kroatijos serbų žudymą kariaujant dėl nepriklausomybės, Jugoslavijai skylant per kruvinų etninių konfliktų paženklintą procesą.

Tačiau apeliacinis teismas panaikino ankstesnį nuosprendį, pareikšdamas, kad artilerijos ugnis į serbų gyvenamus miestus nelaikoma neteisėta ataka prieš civilius.

Teisėjai taip pat panaikino išvadą, teigusią, jog būta „bendro nusikalstamo plano, kurio tikslas buvo nuolatinis ir priverstinis serbų civilių pašalinimas iš Krajinos regiono“ Kroatijoje.

Prokurorai argumentavo, kad operacija „Audra“ buvo „bendras nusikalstamas sumanymas“, kurį parengė velionis Kroatijos prezidentas Franjo Tudjmanas ir aukšto rango kariuomenės vadai, siekdami išvyti iš šalies serbus.

„Mūsų Tėvynės karas yra švarus, jis priklauso mūsų istorijai; jis yra pamatas, ant kurio statome savo ateitį“, – A.Gotovina sakė po susitikimo su prezidentu.

I.Josipovičius pridūrė, kad Hagos tribunolo sprendimas suteikė „simbolinę satisfakciją“ visoms aukoms Vukovare – miestelyje, tapusiame Kroatijos karo žiaurumų simboliu.

Sekmadienį sukanka 21 metai, kai Kroatijos rytuose esantį Vukovarą užėmė serbų pajėgos, pradėdamos kruviniausią epizodą 1991-1995 metų kare.

Vukovaro meras Željko Sabo pakvietė abu generolus dalyvauti atminimo ceremonijose, tačiau nežinoma, ar jie atvyks.

Grįžę į savo šalį penktadienį, generolai pasirodė per mitingą Zagrebo pagrindinėje aikštėje, kur dešimtys tūkstančių euforijos apimtų žmonių juos džiaugsmingai sveikino ir skandavo jų vardus.

Panašios iškilmės vyko ir kituose šalies miestuose – žmonės mojavo Kroatijos vėliavomis ir dainavo nacionalistines dainas.

Šeštadienį žiniasklaida atkartojo daugelio nuomonę, kad jų šalis buvo išteisinta.

„Nugalėtojai! Kroatija nebuvo sutverta nusikaltimu“, – skelbė kairiosios pakraipos laikraštis „Novi list“.

Autoritetingas dienraštis „Jutarnji list“ skelbė, kad Kroatija „pagaliau patenkinta“.

„Ši nutartis atleido Kroatiją nuo bet kokios kaltės dėl karo ir organizuotų karo nusikaltimų“, – laikraštis rašė nuomonių skiltyje išspausdintame straipsnyje „Karas pagaliau baigtas – Kroatija nekalta“.

Tuo tarpu kaimyninėje Serbijoje generolų išteisinimas buvo sutiktas su dideliu įtūžiu; protestuodamas Belgradas pareiškė apribosiantis bendradarbiavimą su JT teismu.

Autoritetingas Serbijos dienraštis „Politika“ šeštadienį išspausdino nuotrauką, kurioje matoma serbų pabėgėlių kolona, besitraukianti iš Krajinos 1995 metais. „Tai nusikaltimas“, – skelbė antraštė.

JT pabėgėlių reikalų agentūros duomenimis, per operaciją „Audra“ Kroatiją paliko 250 tūkst. serbų, o kitos JT agentūros nurodo, kad per tą puolimą žuvo apie 600 žmonių. Kroatijos karas nusinešė iš viso apie 20 tūkst. žmonių gyvybių.

62 metų pabėgėlė Živana Sapič, kuri pasitraukė iš Kroatijos per 1995 metų puolimą, sakė naujienų agentūrai AFP Belgrade, kad yra „pasibaisėjusi“.

„Mano vyras, paprastas ūkininkas, žuvo per operaciją “Audra„, kai mėginome pabėgti. Tačiau dabar jo mirtis bus vertinama kaip nusikaltėlio arba priešo mirtis“, – sakė akivaizdžiai sukrėsta moteris.

Daugelis serbų teigia, kad šis sprendimas buvo politinis, siekiant užtikrinti, kad Kroatija į Europos Sąjungą įstotų nelaikoma susitepusia.

Kroatija Bendrijos nare taps ateinančių metų liepą, išpildžiusi sąlygą išduoti TTBJ įtariamus karo nusikaltėlius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius