-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kroatijoje pirmalaikius rinkimus laimi konservatoriai, rodo pirminiai rezultatai

Kroatijos pagrindinė konservatyvioji partija veikiausiai laimėjo sekmadienį vykusius pirmalaikius rinkimus, bet turbūt bus priversta vėl sudaryti koaliciją, o tokia padėtis pratęs politinį netikrumą naujausioje Europos Sąjungos narėje.
Rinkimai Kroatijoje
Rinkimai Kroatijoje / „Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr.

Šis balsavimas buvo jau antras per trumpesnį negu metų laikotarpį. Ankstesnė koalicinė vyriausybė, vadovaujama konservatyvios partijos HDZ, beveik nefunkcionavo ir žlugo birželį dėl supainiotų viešųjų ir privačiųjų interesų skandalo, tik penkis mėnesius išsilaikiusi valdžioje.

Anksti pirmadienį, kai balsalapiai buvo suskaičiuoti daugiau kaip 80 proc. apylinkių, HDZ pirmavo prieš savo varžovus – opozicijoje dirbusią centro kairiąją Socialdemokratų partiją (SDP). Preliminarūs rezultatai rodė, kad konservatoriams gali tekti 61, o kairiesiems – 54 vietos parlamente.

Maždaug 3,8 mln. kroatų galėjo balsuoti šiuose rinkimuose.

Tokiu atveju HDZ persvara nebūtų pakankama užsitikrinti absoliučiai daugumai 151 vietos parlamente, o HDZ buvusios koalicijos partnerės „Most“ („Tiltas“) apsisprendimas tikriausiai ir vėl bus lemiamas.

Tikėtina, kad šįkart „Most“ liks trečia ir gaus 12 mandatų.

Maždaug 3,8 mln. kroatų galėjo balsuoti šiuose rinkimuose, kurie vyksta buvusiai Jugoslavijos respublikai patiriant ekonomikos problemų ir tvyrant įtemptiems santykiams tarp kaimynių neramiuose Balkanuose.

Penkis mėnesius trukusį koalicijos valdymą žymėjo poslinkis į dešinę ir didėjančios netolerancijos atmosfera, būta išpuolių prieš nepriklausomą žiniasklaidą bei mažumas, pirmiausia – prieš etninius serbus.

Atrodė, kad valdžia pro pirštus žiūri į kraštutinių dešiniųjų kilimą, bet jis sukėlė tarptautinį susirūpinimą ir smarkiai pablogino santykius su Serbija, atsidūrusius žemiausiame taške nuo Kroatijos nepriklausomybės karo 10-ajame dešimtmetyje.

Pastaraisiais mėnesiais abi kaimynės apsikeitė piktais kaltinimais dėl karo metų praeities. Belgradas apkaltino Zagrebą „nacizmo atgimimu“.

Tačiau HDZ reiškė ambicijas išlikti valdžioje, vadovaujama naujo nuosaikesnių pažiūrų lyderio Andrejaus Plenkovičiaus.

Šis 46 metų buvęs europarlamentaras ne kartą žadėjo vesti partiją tolyn nuo populizmo ir ekstremizmo bei kreipti ją į centro dešinę.

„Esu tikras, kad esame partija, turėsianti privilegiją suformuoti naują stabilią Kroatijos vyriausybę“, – anksti pirmadienį A.Plenkovičius sakė savo šalininkams ir pažadėjo kurti „į Europą orientuotą“ kabinetą.

Vis dėlto jo varžovas buvęs SPD premjeras Zoranas Milanovičius perspėjo, kad rinkimų baigtį prognozuoti dar per anksti.

„Turime laukti, kol bus suskaičiuoti visi balsai“, – jis pirmadienį paryčiais sakė savo šalininkams Zagrebe.

„Kroatijai reikia stabilios vyriausybės. Pastaruosius mėnesius mūsų (vyriausybė) buvo nestabili ir žalinga“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius