Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 27 /21:45

Kruvinasis sekmadienis: Donecke užimta televizija jau transliuoja rusišką propagandą, Charkove kilo riaušės, milicija – bejėgė

Ukrainos rytuose situacija kaista. Charkove uždaryta centrinė Laisvės aikštė, kurioje prasidėjo prorusiškų jėgų mitingas, vėliau kilo muštynės su Ukrainos šalininkais. Donecke užimta televizija. Prorusiški kovotojai apsupo Ukrainos pajėgas Kramatorsko oro uoste, bet vėliau atsitraukė.
Prorusiški separatistai Donecko gatvėse
Prorusiški separatistai Donecko gatvėse / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Papildyta 21.45 Vidaus reikalų ministras: milicija – bejėgė

Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas pareiškė, rytų Ukrainos milicija „nepajėgi vykdyti savo funckijų, todėl bus daromas didelis valymas“.

Anot ministro, negalima sakyti, kad Donecko milicija dirba teroristams, tačiau ji nevykdo savo funkcijų. Jis pabrėžė, kad rytų srityse milicijoje tarnauja apie 12 tūkst. žmonių, todėl tokį didelį skaičių pareigūnų pakeisti vienu ypu neįmanoma. Tačiau A.Avakovas tikino, kad rotacija vyksta.

Papildyta 21.20 Doneckas jau transliuoja rusišką proppagandą

Doneceke prorusiški separatistai, be milicijos pasipriešinimo užėmę televizijos kompanijos pastatą, privertė televizijos technikus išjungti ukrainietiškus kanalus ir pradėti transliuoti Rusijos propagandinę televiziją „Rossija 24“.

„Novosti Donbasa“ praneša, kad separatistai jau išėjo iš televizijos pastato, bet paliko jame savo apsaugą ir televizijos specialistus.

Milicija separatistams netrukdė, nes jie esą nepažeidė viešosios tvarkos, nekonfliktavo su milicija. Separatistai į televizijos pastatą pateko išlaužę vartus.

Papildyta 20.45 Kramatorske rusų diversantai pasitraukė

Kramatorsko oro uoste įsitvirtinusius Ukrainos karius apsupę ir šturmuoti grasinę rusų diversantai netikėtai pasitraukė.

Apie tai savo profilyje „Facebook“ pranešė Dmitrijus Tymčukas. Jo teigimu, diversantai pasitraukė sulaikę transportą, kuriuo į oro uostą buvo gabenami maisto produktai.

Papildyta 20.00 Išlaisvintas vienas ESBO misijos narys

Slovjanske po derybų išlaisvintas vienas ESBO karinės misijos narys. Jis su ESBO derybinės grupės nariais jau paliko miestą, paneša „RIA Novosti“. Teigiama, kad separatistai paleido Švedijos pilietį. Jį nuspręsta paleisti dėl to, jog vyras serga diabetu.

Separatistų nelaisvėje lieka dar 10 misijos narių.

Papildyta 19.45 Kramatorske rusų diversantai rengiasi šturmuoti apsuptų Ukrainos karių pozicijas

Naujienų aentūros „Unian“ duomenimis, Kramatorsko oro uoste apsupti Ukrainos kariškiai rengiasi šturmui.

Pasak šaltinių, Slovjanske pastarosiomis dienomis vietinius separatistus pakeitė Rusijos specialiųjų pajėgų diversantai, kurie per Mariupolį atvyko iš Krymo. Jie rengiasi šturmuoti Kramatorske apsuptus Ukrainos karius ir paimti juos į nelaisvę.

Papildyta 19.25 Riaušės Charkove

Charkove eitynių už vieningą Ukrainą dalyvius – futbolo klubų „Metalist“ ir „Dniepr“ sirgalius – užpuolė žmonės, prisisegę Georgijaus juosteles. Jas dėvi prorusiški separatistai

Nuotr. iš „Twitter“/Riaušės Charkove
Nuotr. iš „Twitter“/Riaušės Charkove

Kaip praneša „Interfax-Ukraina“, eitynių dalyvius separatistai apmėtė akmenimis ir lazdomis. Kai kurie liudininkai teigia, jog aidėjo ir šūviai. Per muštynes yra sužeistųjų, kai kuriems vyrams praskeltos galvos. Sužeistuosius išsivežė medikai.

VIDEO: Riaušės Charkove
Papildyta 18.35 Kijevo valdžia atšaukė Pergalės paradą gegužės 9-ąją

Ukrainos sostinės Kijevo valdžia nusprendė gegužės 9-ąją nerengti parado, kuriuo būtų paminėtos 69-osios stalininės Sovietų Sąjungos pergalės prieš nacistinę Vokietiją Didžiajame tėvynės kare.

Vietoj parado ketinama „Ukrainos“ rūmuose surengti koncertą karo ir darbo veteranams.

Papildyta 17.00 Kramatorske separatistai apsupo Ukrainos specialiąsias pajėgas

Kramatorsko aerodrome gausių prorusiškų jėgų apsupti Ukrainos saugumo tarnybos specialiosios paskirties grupės „Alfa“ ir vidaus kariuomenės dalinio „Omega“ pareigūnai.

Prorusiški kariškiai apsupo Kramatorsko oro uostą, kurį kontroliuoja Ukrainos specialiosios pajėgos. Apie tai socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė žurnalistas Eugenijus Laueris.

Oro uoste apsupti Ukrainos saugumo tarnybos specialiosios paskirties grupės „Alfa“ ir vidaus kariuomenės dalinio „Omega“ pareigūnai. „Vyrai ratu užėmė gynybines pozicijas. Jie prašo palaikymo sunkiąja technika ir sraigtasparniais“, – rašo žurnalistas Eugenijus Ševčenko.

E.Lauerio teigimu, prorusiškos pajėgos yra gausesnės: „Ukrainos armijos vadovybė atsisakė suteikti sunkiąją techniką, transporto nėra, sraigtasparnių nėra, žmonės apsupti“.

Penktadienį separatistai granatsvaidžiu Kramatorske susprogdino karinį sraigtasparnį Mi-8. Ukrainos pajėgos Krematorsko Oro uostą iš separatistų atsikovojo balandžio 15 d.

Papildyta 16.25 Donecke užimta televizija

Pamitingavusi separatistų kolona patraukė link „Donecko srities televizijos ir radijo kompanijos“ pastato. Separatistai šaukė, kad turi savo radiją, bet jų niekas neįleidžia į televiziją. Jie šaukė žmones eiti link televizijos pastato, kad ši teisingai rodytų, kas vyksta.

Vėliau pranešta, kad separatistai užėmė televizijos pastatą. „Interfax-Ukraina“ duomenimis, pastatas užimtas be šūvių ir pasipriešinimo. Protestuotojai tik išlaužė vartus.

Be to, Donecke jau platinami nauji „Donecko liaudies respublikos pinigai“.

„Donecko liaudies respublikos“ pinigai
„Donecko liaudies respublikos“ pinigai

Charkove mitingas kol kas vyksta ramiai. į jį susirinko apie 500 žmonių, mojuojančių Rusijos vėliavomis.

Donecke prie Lenino paminklo sumontuota scena, šalia stovi keletas palapinių, groja muzika. Žmonių susirinko nedaug, praneša gazeta.ru. Jie rankose laiko separatistų paskelbtos Donecko liaudies respublikos vėliavas.

Mitingo šūkis: „Donbasas – Rusija. Mes kartu!“ Renginio pabaigoje planuojamas Rusijos estrados žvaigždžių pasirodymas.

Į mitingą kol kas susirinko apie 300 prorusiškų jėgų rėmėjų. Nuo scenos skamba raginimai bet tokiomis priemonėmis kovoti prieš „Kijevo chuntą“, taip pat raginama privalomai dalyvauti gegužės 11 d. numatytame referendume, kuriame bus siekiama atsiskirti nuo Ukrainos.

M.Chodorkovskis sulaukė tik įžeidimų

Sekmadienį Donecke lankėsi buvęs Rusijos magnatas ir politinis kalinys Michailas Chodorkovskis. Jį Donecke pertraukinėjo įpykę promaskvietiški aktyvistai, jam nebuvo leista įeiti į šio separatistų kontroliuojamo miesto rotušę.

M.Chodorkovskis, kuris dešimtmetį praleido Rusijos kalėjime, o dabar gyvena išeivijoje Šveicarijoje, Rytų Ukrainoje lankosi norėdamas „pats pamatyti, kas ten vyksta“, sakė jo atstovė Olga Pispanen.

M.Chodorkovskis norėjo pasikalbėti su žmonėmis Donecko rotušėje, bet jo neįleido rusiškai kalbantys aktyvistai, kurie jam pasakė, kad jis nėra laukiamas.

M.Chodorkovskis norėjo pasikalbėti su žmonėmis Donecko rotušėje, bet jo neįleido rusiškai kalbantys aktyvistai, kurie jam pasakė, kad jis nėra laukiamas, rodo regiono televizijos filmuota medžiaga.

„Matėme tave per televiziją. Kaip galime su tavim kalbėtis?“ – šaukė vienas vyras prie pastato. „Tu pardavei savo šalį, savo tėvynę“, – buvusiam „Jukos“ naftos imperijos vadovui piktai pasakė kitas rusas.

„Būtent apie tai norėjau pasikalbėti“, – atsakė 50 metų M.Chodorkovskis, bandydamas išlikti ramus. Paskui dar vienas aktyvistas pasakė jam išeiti.

O.Pispanen nurodė, kad buvęs naftos magnatas šeštadienį lankėsi Rytų Ukrainos mieste Charkove, kur susitiko su studentais, aktyvistais ir verslininkais. Pasak atstovės, žmonės Charkove buvo draugiški.

M.Chodorkovskis praėjusią savaitę Kijeve dalyvavo konferencijoje apie Ukrainos ir Rusijos ateitį. Jis sakė, jog savo „asmenine užduotimi“ laiko pagalbą Ukrainai, kad jos lauktų geresnė ateitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius