Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kruvinų išpuolių sukrėsta Šri Lanka: nors pilietinis karas baigėsi, jo atvertos žaizdos neužgijo

Velykų sekmadienį Šri Lankoje įvykę sprogdinimai, nusinešę kelių šimtų žmonių gyvybes, yra priminimas apie įtampas, užsilikusias nuo žiauraus pilietinio karo, pasibaigusio prieš dešimtmetį.
Šri Lankos bažnyčiose ir viešbučiuose nugriaudėjo sprogimai
Šri Lankos bažnyčiose ir viešbučiuose nugriaudėjo sprogimai / „Scanpix“ nuotr.

Amerikos žurnalo „The Atlantic“ interneto portalas theatlantic.com rašo, kad prieš dešimt metų, kai baigėsi brutalus Šri Lankos karas, turėta vilčių, kad salos tauta galės užmiršti praeities tragedijas.

Tačiau Velykų sekmadienio sprogimai – pirmosios tokio masto atakos nuo karo pabaigos – yra priminimas, kokia iš tiesų trapi yra tautos pasiekta taika.

Konfliktas truko tris dešimtmečius

Atakos bažnyčiose ir viešbučiuose, per kurias žuvo keli šimtai žmonių, vyko kritiniu metu: kurdama naują ateitį, šalis vis dar stengiasi susitaikyti su praeitimi.

Šri Lanka ką tik įveikė sudėtingą konstitucinę krizę, kurią sukėlė politinis susipriešinimas tarp prezidento ir premjero.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kariai pozuoja fotografui.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kariai pozuoja fotografui.

Nepaisant to, kad šalyje religijų įvairovė (daugiau kaip 70 procentų gyventojų yra budistai, apie 12,5 procento – hinduistai, 10 procentų – musulmonai ir 7 procentai – krikščionys) ir po pilietinio karo išliko daugiau ar mažiau stabili, pastarieji keleri metai parodė, kaip sunku užgydyti žaizdas, kurias paliko beveik tris dešimtmečius trukęs konfliktas.

VIDEO: Tragiškos šv. Velykos Šri Lankoje: per išpuolius bažnyčiose ir viešbučiuose žuvo 310 žmonių

Budistų nacionalistų smurtas

Dešimtį metų po pilietinio karo pabaigos viskas nebuvo taip niūru. Turizmo rodikliai Šri Lankoje išaugo ir ekonomika rodė tam tikrų gera žadančių ženklų.

Tačiau praėjusiais metais budistų nacionalistai centrinėje šalies dalyje, kur gyvena daug musulmonų, padegė musulmonų valdomas įmones bei namus. Tai įvyko po to, kai įtampa tarp šių dviejų bendruomenių suintensyvėjo.

Įvykiai sukrėtė šalį, bet vargu ar tai buvo visiškai netikėta, turint omenyje tai, kad Jungtinės Tautos (JT) yra kalbėjusios apie „atsakomybės už praeities veiksmus trūkumą“.

Taip JT įvertino neįgyvendintus Šri Lankos vyriausybės pažadus tarptautinei bendruomenei.

Małgorzatos Mozyro nuotr./Kelionė po Šri Lanką
Małgorzatos Mozyro nuotr./Kelionė po Šri Lanką

Kariuomenė kaltinama nusikaltimais prieš civilius

Kitą mėnesį sukaks dešimt metų, kai baigėsi konfliktas tarp vyriausybės ir tamilų separatistų šalies šiaurėje bei rytuose. „Tamilų tigrų“ sukilėliai, kurie pradėjo šiuolaikinius savižudžių sprogdinimus, vienu metu buvo laikomi viena pavojingiausių teroristinių organizacijų.

„Tamilų tigrų“ sukilėliai, kurie pradėjo šiuolaikinius savižudžių sprogdinimus, vienu metu buvo laikomi viena pavojingiausių teroristinių organizacijų.

Per tris dešimtmečius jie vykdė savižudžių sprogdinimus, nužudė pareigas ėjusį Šri Lankos prezidentą ir buvusį Indijos premjerą. Apie 2000 m., kai organizacija veikė intensyviausiai, jie kontroliavo apie tris ketvirtadalius šalies teritorijos, kurią laikė savo valstybės dalimi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šri Lanka švenčia pergalę prieš tamilų „tigrus“.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šri Lanka švenčia pergalę prieš tamilų „tigrus“.

Grupuotė atrodė nesustabdoma iki pat 2009 m., kai ši buvo sutriuškinta Šri Lankos kariuomenės.

Ginkluotosios pajėgos buvo kaltinamos, kad šia karine kampanija pasinaudojo tam, kad įvykdytų siaubingus žmogaus teisių pažeidimus prieš civilius gyventojus regionuose, kuriuose vyko kariniai veiksmai.

Prezidento ir premjero priešiškumas

Kaip rašo theatlantic.com, buvo viliamasi, kad konflikto pabaiga taps nauja pradžia Šri Lankai, bet optimizmas užleido vietą politinei realybei.

Šri Lankos vyriausybė po pilietinio karo užtikrino tarptautinę bendruomenę, kad imsis veiksmų ir nuo konflikto nukentėję žmonės sulauks teisingumo. Tačiau iki šiol ji ėmėsi tik ribotų priemonių.

JT Vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras vasario mėnesį perspėjo, kad „atsakomybės už praeities veiksmus trūkumas greičiausiai prisidėjo prie smurto prieš mažumas 2018 m. kovą“.

Sudėtingą šalies situaciją lemia ir politiniai nesutarimai: Šri Lankos premjeras Ranilas Wickremesinghe ir šalies prezidentas Maithripala Sirisena yra politiniai priešai ir jų priešiškumas praėjusiais metais sukėlė konstitucinę krizę. Ši buvo išspręsta tik įsikišus šalies Aukščiausiajam teismui.

Šis nestabilumas, tikėtina, tęsis, nes Šri Lankoje šiemet vyks prezidento, o kitąmet – parlamento rinkimai.

Šis nestabilumas, tikėtina, tęsis, nes Šri Lankoje šiemet vyks prezidento, o kitąmet – parlamento rinkimai.

Išpuolis prieš krikščionis

Nors modernioje Šri Lankoje intensyviausios įtampos būta tarp gyventojų daugumą sudarančių sinhalų ir tamilų mažumos, situaciją dar labiau komplikuoja kita stipri jėga – budistų ekstremistai. Tai ypač aktualu tokioje šalyje, kur budistai sudaro apie 70 procentų iš 21 milijono šalies gyventojų.

Budistų vienuolis 1959 m. nužudė ketvirtąjį šalies premjerą dėl to, kad jis pasirašė susitarimą, garantavusį Šri Lankos tamilų mažumai tam tikrą autonomiją.

Budistų vienuolis 1959 metais nužudė ketvirtąjį šalies premjerą dėl to, kad jis pasirašė susitarimą, garantavusį Šri Lankos tamilų mažumai tam tikrą autonomiją.

Pernai budistai užpuolė musulmonams priklausančių verslų patalpas, mečetes, žuvo mažiausiai du žmonės. Dauguma Šri Lankos musulmonų yra etniniai tamilai, bet musulmonų tarp etninių tamilų yra mažuma, dauguma etninių tamilų yra hinduistai.

Krikščionys, sudarantys apie 7 procentus Šri Lankos gyventojų, iš esmės išvengė tiesioginių išpuolių dėl tikėjimo – nors jie taip pat buvo pilietinio karo aukos. Tačiau situacija pasikeitė Velykų sekmadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius