Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Krymo prijungimas prie Rusijos: prieš metus to norėjo vos 23 proc. pusiasalio gyventojų

Krymo Aukščiausiosios tarybos referendumo komisija skelbia, kad iš 83 proc. į sekmadienio referendumą atėjusių Krymo gyventojų net beveik 97 proc. balsavo už prisijungimą prie Rusijos. Tokie duomenys negali nestebinti, kadangi vos prie metus atliktos apklausos duomenys rodė visiškai kitus skaičius – tuomet už prisijungimą prie Rusijos pasisakė vos 23 proc. pusiasalio gyventojų, rašo Tvn24.pl.
Rusijos karys prie  Ukrainos karinių jūrų pajėgų štabo Sevastopolyje
Rusijos karys prie Ukrainos karinių jūrų pajėgų štabo Sevastopolyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apklausą, kurioje kelti ne tik politiniai, bet ir socialiniai klausimai, 2013 metų gegužės 16-30 dienomis atliko JAV tyrimų institutas Respublikonų partijos užsakymu.

Klausimų buvo daug ir įvairių, tačiau tarp jų – ir klausimai dėl Krymo statuso. Pernai gegužę vos 23 proc. apklaustų Krymo gyventojų teigė, kad pusiasalis turėtų jungtis prie Rusijos. Dauguma gyventojų (53 proc.) atsakė, kad palaiko dabartinę poziciją, kai Krymas yra Ukrainos autonomija. Palyginti, 2011 metų apklausos rodė, kad prie Rusijos norėtų jungtis 33 proc. Krymo gyventojų.

Šaltinis: IRI, USAID, Baltic Surveys/The Gallup Organization, Rating Group Ukraine CRIMEA RESIDENTS SURVEY, May 2013/Už Krymą Ukrainos sudėtyje pasisakė 53 proc. apklaustųjų
Šaltinis: IRI, USAID, Baltic Surveys/The Gallup Organization, Rating Group Ukraine CRIMEA RESIDENTS SURVEY, May 2013/Už Krymą Ukrainos sudėtyje pasisakė 53 proc. apklaustųjų

Tiesa, Ukrainos suartėjimo su Europos Sąjunga Krymo gyventojai nepalaikė. Į klausimą „Jeigu Ukraina galėtų įeiti į tik vienos tarptautinės ekonominės sąjungos sudėtį, ką reikėtų rinktis?“ net 53 proc. apklaustųjų atsakė, kad tai turi būti Muitų sąjunga su Rusija, Baltarusija ir Kazachstanu.

Tad nors pastarieji skaičiai ir patvirtina prorusiškas daugumos Krymo gyventojų nuotaikas, vis dėlto negali nestebinti milžiniškas atotrūkis, kiek buvo norinčiųjų jungtis prie Rusijos vos prieš metus ir kiek esą balsavo sekmadienį vykusiame neteisėtame referendume.

Šaltinis: IRI, USAID, Baltic Surveys/The Gallup Organization, Rating Group Ukraine CRIMEA RESIDENTS SURVEY, May 2013/Klausimas dėl stojimo į ekonomines sąjungas
Šaltinis: IRI, USAID, Baltic Surveys/The Gallup Organization, Rating Group Ukraine CRIMEA RESIDENTS SURVEY, May 2013/Klausimas dėl stojimo į ekonomines sąjungas

2013 metais save rusais vadino 40 proc. Krymo gyventojų, o 2011-aisiais tokių buvo 5 proc. daugiau. Ukrainiečių per tuos dvejus metus išaugo 1 proc. – nuo 14 iki 15 proc., Krymo totorių – nuo 8 iki net 15 proc. Tiesiog krymiečiais save įvardijo 24 proc. apklaustųjų.

Daugiausia rusų 2013-ųjų gegužę gyveno Simferopolyje (56 proc.) ir Sevastopolyje (55 proc.). Šiuose miestuose taip pat gyveno atitinkamai 21 ir 11 proc. ukrainiečių bei 5 ir 3 proc. totorių.

Apklausoje iš viso dalyvavo apie 1200 pilnamečių Krymo gyventojų.

Sekmadieninis referendumas, nepripažįstamas visame pasaulyje, esą parodė visiškai kitokius skaičius. Už Krymo įsiliejimą į Rusijos Federaciją balsavo net 96,77 proc. atėjusių žmonių. Bent jau tokius duomenis skelbia referendumo organizatoriai.

Po referendumo Krymas pasiskelbė nepriklausoma respublika, o jau antradienį pasirašė sutartį dėl pusiasalio prijungimo prie Rusijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius