Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuba leis šaltkalviams ir dailidėms pradėti savo verslą

Kuba susilpnins valstybės kontrolę mažmeninių paslaugų sektoriuje kitais metais ir leis piliečiams patiems atidaryti laikrodžių taisyklas, dirbti šaltkalvių ir dailidžių darbus, pranešė valstybinės žiniasklaidos priemonės pirmadienį.
Kuba
Kuba / Mariaus Pareščiaus ir Monikos Pilkauskaitės nuotr.

Pagal rezoliuciją, paskelbtą valstybiniame laikraštyje pirmadienį, naujos reformos įsigalios sausio 1 dieną. Anksčiau šiais metais Kubos vyriausybė  perdavė į darbuotojų rankas maždaug 1500 valstybinių kirpyklų ir grožio salonų.

Netrukus po Fidelio Castro 1959 metų revoliucijos visas verslas Kuboje buvo nacionalizuotas. Bet nuo 2008 metų, kai buvęs lyderis perdavė valdžią savo broliui, tokia politika atvirai buvo vadinama klaidinga. Kubos gyventojai seniai skundžiasi prastos kokybės valstybinėmis paslaugomis, tarp jų smulkiomis didmeninėmis paslaugomis, kurios, pasak jų, pablogėjo dėl išteklių grobstymo ir vyriausybės tiekimų sumažinimo.

Pagal Kubos planus, nuo 35 iki 40 proc. darbo jėgos dirbs nevalstybiniame sektoriuje iki 2016 metų, palyginti su 15 proc. 2010 metų pabaigoje.  

Didelės dalies mažmeninių paslaugų perėjimas į nevalstybinį sektorių yra viena iš 300 reformų, kurias patvirtino valdančioji komunistų partija  šių metų pradžioje, siekdama modernizuoti ekonomiką.

Priemonių tikslas – diegti rinkos mechanizmus į žemės ūkio ir mažmeninių paslaugų sektorius, mažinti subsidijas ir panaikinti apribojimus individualiai veiklai, tarp kurių buvo draudimas parduoti ir pirkti namus ir automobilius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius