Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kubą pasiekė laivas su daugiau nei 800 migrantų iš Haičio

Laivas, kuriuo plaukė daugiau nei 800 haitiečių, bandžiusių pasiekti Jungtines Valstijas, atsidūrė vidurio Kubos pakrantėje, trečiadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.
Kuba
Kuba / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Haitis Kuba Migrantai

Panašu, kad ši grupė žmonių yra didžiausia iš iki šiol palikusių krizės ištiktą Haitį. JAV Pakrančių sargyba (USCG) ir kitos valstybės informavo, kad pastaraisiais mėnesiais sulaikė kelis laivus, plukdžiusius gerokai daugiau nei 100 haitiečių.

Komunistų partijos laikraštis „Granma“ remdamasis Raudonuoju Kryžiumi pranešė, kad Vilja Klaros provincijoje 842 haitiečiams buvo suteikta medicininė pagalba ir kad jie buvo apgyvendinti turistų stovyklavietėje.

Naujoje grupėje, kuri antradienį atvyko į Vilją Blanką, esančią maždaug už 300 km į rytus nuo Havanos, buvo 70 vaikų ir 97 moterys, dvi iš jų – nėščios, per „Facebook“ paskelbė transliuotojas „Telecubanacan“.

Nors toks migrantų skaičius viename laive atrodo beprecedentis, nėra neįprasta, kad srovės ir vėjai nuneša haitiečius į Kubą, besiribojančia su didžiąja dalimi jūros kelio tarp Haičio ir JAV. Havana Haičiui grąžina daugumą tokių atvykėlių.

Dėl žlungančios ekonomikos ir su gaujomis susijusio smurto bei pagrobimų protrūkio Haityje tūkstančiai gyventojų per pastaruosius metus buvo priversti bėgti iš šalies. Pasak JAV valdžios, JAV valdose Karibų jūros regione ir jų apylinkėse sulaikytų migrantų skaičius padvigubėjo.

Antradienį USCG pranešė, kad netoli Floridos salų buvo sustabdytas krovininis burlaivis, kuriuo plaukė maždaug 153 haitiečiai migrantai.

Anksčiau šį mėnesį sargyba išgelbėjo 36 haitiečių migrantus ir rado 11 negyvų moterų, apvirtus laivui vandenyse į šiaurės vakarus nuo Puerto Riko.

Ta gelbėjimo operacija buvo surengta praėjus vos kelioms dienoms po to, kai dar 68 migrantai buvo išgelbėti klastinguose vandenyse tarp Puerto Riko ir Dominikos Respublikos, kuri su Haičiu dalijasi Espanjolos sala.

Balandį USCG netoli Bahamų salų pastebėjo daugiau nei 130 migrantų iš Haičio, plaukusių nedideliu laivu. Mėnesiu anksčiau dar 140 atvykėlių išsilaipino Floridos salose.

Nuo praėjusių metų spalio USCG įgulos sulaikė apie 4,5 tūkst. haitiečių. Daugelis jų bandė išlipti į krantą Floridos salose iš perkrautų laivų. Nuo kovo vidurio rasta daugiau kaip 3 tūkst. šių migrantų, o tai rodo, kad migracijos tempai išaugo.

Tuo metu Kubos vyriausybė nurodė, kad vasarį 292 haitiečių grupė pasiekė Sjego de Avilos provinciją.

„Telecubanacan“ žurnalistas Maximo Luzas pranešė, kad haitiečiai dėl „nepalankių navigacijos sąlygų“ atsidūrė Kuboje, kur „jie paprašė pasienio apsaugos pajėgų pagalbos“.

Nacionalinio portalo „Cubadebate“ paskelbtoje medžiagoje matyti sausakimšas laivas ir gelbėtojai, gabenantys kai kuriuos haitiečius į gydymo įstaigas.

Pasak Haičio žmogaus teisių aktyvistų, bėgantys žmonės mano, kad rizikuoti perpildytu laivu yra saugiau negu likti savo šalyje, atsižvelgdami į pastaruoju metu siautėjantį brutalų smurtą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius