Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kunigo Pensilvanijoje seksualiai išnaudotas vyras: viskas prasidėjo nuo alkoholio ir „purvinų filmų“

„CBS News“ sužinojo, kad Pensilvanijos institucijos vėl atnaujino tyrimą dėl pranešimų, kad kunigai dešimtmečius seksualiai išnaudojo vaikus. Prisiekusiųjų žiuri anksčiau šį mėnesį paskelbė ataskaitą, kurioje įvardijo šimtus seksualiniu išnaudojimu kaltinamų dvasininkų ir daugiau kaip tūkstantį nukentėjusių vaikų.
Pavogta vaikystė
Pavogta vaikystė / „Shuterstock“ nuotr.

Kaip skelbia portalas cbsnews.com, atnaujinti tyrimą nuspręsta, kai popiežius Pranciškus susiduria su raginimais atsistatydinti dėl mestų jam kaltinimų – esą jis žinojo apie, kaip įtariama, kaltinimus seksualiniu išnaudojimu buvusiam amerikiečių kardinolui ir leido jam tarnauti nenubaustam.

Per pastarąsias savaites „CBS News“ bendravo su daugybe, kaip įtariama, aukų, kurios esą vaikystėje buvo seksualiai išnaudojamos. Beveik visi pranešė, kad jiems užkirstas kelias pasiekti teisingumą, nes suėjo senatis, sako „CBS News“ korespondentė Nikki Battisete.

Edas Rodgersas pasakojo, kad prie jo imta seksualiai priekabiauti 1980-aisiais.

„Tai prasidėjo pas jį, kunigą“, – ėmė pasakoti jis, pridurdamas, kad buvo šiek tiek alkoholio, tuomet jis įjungė „purvinų“ filmų. „Nuo to viskas ir prasidėjo“, – sako E.Rodgersas.

Jis atvedė žurnalistę į savo buvusios katalikų mokyklos patalpas, kur jis pasakojo, kad mokyklos direktorius, tėvas Desmondas McGee prievartavo jį daugybę metų.

„Kai viskas baigdavosi jis pasakydavo, kad esu geras berniukas“, – pasakojo E.Rodgersas.

„Jis pasakė geras berniukas“? – paklausė žurnalistė.

„Taip, taip ir sakydavo. Aš turėdavau jam išpažinti savo nuodėmes“, – teigė jis.

Pasak E.Rodgerso, apie seksualinį išnaudojimą jis pranešė 1990-aisiais Erie vyskupijai. Tuo metu tėvas D.McGee išmetė jį iš mokyklos, kaltindamas „prastu lankomumu ir nepakankamais akademiniais pasiekimais“.

„Aš manau, kad tai šlykštu, ką jie padarė ir kaip viską pridengė. Aš neįsivaizduoju, kaip kitaip tai vertinti“, – sako E.Rodgersas. Anot vyro, jis neturėjo jokių problemų mokykloje dėl disciplinos.

„Aš turiu minty, kad galbūt ir negaudavau aukščiausių balų, bet nebuvau ir prastas mokinys“, – pasakojo jis.

Kalbėdamas telefonu iš slaugos namų D.McGee „CBC News“ teigė: „Tai netiesa. Aš nieko seksualiai neišnaudojau“.

Buvęs vyskupas Donaldas Trautmanas teigė, kad jis nežinojo apie šiuos kaltinimus iki 1996-ųjų. Pareiškime Trautmanas tvirtina, kad jis „pranešė teisėsaugai“ ir pasakė, kad bažnyčia „tyrė kaltinimus ir nusprendė, kad jie nėra pagrįsti“.

„CBS News“ sužinojo, kad policija atnaujino tyrimą dėl E.Rodgerso kaltinimų vietos prokuroro prašymu. Policijos ataskaita atskleidžia, kad dėl kaltinimų seksualine prievarta suėjusi senatis. Teisėjas 1997 m. nusprendė, kad suėjo senatis ir civilinių ieškinių kelti jau nebegalima. Bažnyčia netrukus po to D.McGee paaukštino į monsinjorus.

Žurnalistė paklausė nukentėjusiojo, kokia jo reakcija į tai, kad įstatymai saugo tą, kuris esą jį prievartavo.

„Jaučiuosi piktas, nusivylęs“, – prisipažino jis, nutildamas ir pasikasydamas galvą. „Iš esmės man tai yra staigmena“, – pridūrė jis.

Marci Hamilton, Pensilvanijos universiteto profesorė, teigė, jog 41 valstija panaikino bent jau tam tikrus įstatymų apribojimus dėl vaikų seksualinio išnaudojimo. Pensilvanijoje taip pat siekiama, tai padaryti.

Ji teigė mananti, kad prokurorai galėtų toliau ieškoti kitokių galimybių, kad teisingumas būtų įvykdytas.

„Paslaptys buvo saugomos, vaikai buvo pavojuje ir bažnyčios atstovai tai puikiai žinojo“, – teigė M.Hamilton.

D.McGee vardas yra tarp daugiau kaip 300 kunigų, kurie įvardyti minėtoje ataskaitoje. Bet iš esmės ataskaitoje pažymima, kad ateityje tokių kaltinimų į viešumą gali iškilti ir daugiau.

Žurnalistė paklausė E.Rodgerso, kaip turėtų būti įvykdytas teisingumas.

„D.McGee kalėjime su antrankiais, – atsakė jis. – Ir aš nemanau, kad tuomet jau būtų įvykdytas visiškas teisingumas, tačiau galbūt bent kiek išpirkta kaltė, galbūt... Bet kol kas nemanau, kad tai gali įvykti iš tikrųjų“.

Vyskupo D.Trautmano vardas ataskaitoje pasirodė daugybę kartų kaip nuslėpusio seksualinio išnaudojimo kaltinimus. D.Trautmanas, kuris dabar jau pensininkas, neigia kaltinimus dėl šių atvejų slėpimo. Erie vyskupijos advokatas sakė, kad ir toliau visokeriopai bendradarbiaus su teisėsauga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius