Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo anksčiau, tuo geriau? JAV dešinieji pradeda kelionę link prezidento rinkimų

Iki vadinamųjų vidurio kadencijos rinkimų į JAV Kongresą – dar daugiau nei metai. Iki kitų Amerikos prezidento rinkimų – dar net 1224 dienos. Bet respublikonai, kurie pernai pralaimėjus Donaldui Trumpui neteko Baltųjų rūmų kontrolės, negaišta laiko – galimi kandidatai mesti pirštinę Joe Bidenui 2024 metais jau stumdosi siekdami užsiimti kuo geresnę poziciją prieš būsimą kampaniją.
Mike'as Pence'as
Mike'as Pence'as / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Kaip pastebi naujienų agentūra AP, reikšmingų įvykių netrūko vien praėjusią savaitę. Nikki Haley bandė užburti aktyvistus Ajovoje, Mike'as Pence'as flirtavo su finansiniais rėmėjais Kalifornijoje, o ir pats D.Trumpas pasirodė politiniame renginyje Ohajuje.

D.Trumpas, žinoma, taip sustiprino jau senokai sklandančius gandus, kad jis ketina dalyvauti 2024-ųjų prezidento rinkimuose. Kampanija šiam verslininkui, kurio organizacijai, beje, gresia sulaukti baudžiamųjų kaltinimų Niujorke, būtų jau trečioji.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas vėl rengia politinius mitingus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas vėl rengia politinius mitingus

Tokio politinio judesio ateinančiomis savaitėmis tik padaugės, ypač – Ajovos valstijoje, kurioje rinkimų metų pradžioje startuoja pirminių balsavimų maratonas. Be to, Ajovoje dėl valstijos gyventojų religingumo dažnai išryškėja Respublikonų partijos kryptis.

D.Trumpas vėl lipa ant pakylos

Ajovą antradienį aplankė Arkanzasui atstovaujantis senatorius Tomas Cottonas, o liepą ten vyks M.Pence'as, Pietų Dakotos valstijos gubernatorė Kristi Noem ir buvęs JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.

Žinoma, visi jie turi ambicijų tapti respublikonų kandidatu į prezidentus 2024 m. Bet toks ankstyvas aktyvumas taip pat liudija, kad aiškaus favorito šiose lenktynėse nėra – nebent, aišku, D.Trumpas tikrai nuspręstų bandyti dar sykį.

„Tikrai atrodo, kad dar anksti, bet apsisprendimas veikti nėra blogas, jei vertintume situaciją. Partija pasikeitė, rinkėjai keičiasi, manau, kad kinta ir procesas.

Daug kandidatų tai suvokia“, – tvirtino ilgametis respublikonų strategas Mike'as DuHaime.

Apsisprendimas veikti nėra blogas, jei vertintume situaciją. Partija pasikeitė, rinkėjai keičiasi, manau, kad kinta ir procesas.

Kol kas pagrindinis klausimas, kurį sau užduoda respublikonai, yra toks: ar D.Trumpas, kuris toliau meluoja, esą nesąžiningai pralaimėjo J.Bidenui, vėl dalyvaus rinkimuose? Eksprezidentas teigia, kad apsispręs po kitų metų vidurio kadencijos rinkimų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Tiesa, jau dabar D.Trumpas pažeidžiamas teisine prasme. Visiškai įmanoma, kad jau šią savaitę prokurorai Manhatane paskelbs baudžiamuosius kaltinimus jo kompanijai, be to, Džordžijoje tiriama, ar D.Trumpas nespaudė rinkimų pareigūnų pakeisti balsavimo rezultatus jo naudai.

Milijardieriumi save vadinančiam verslininkui tai, žinoma, nė motais.

Kaltinimų sukursčius riaušes Kapitolijuje šių metų sausį sulaukęs D.Trumpas praėjusį savaitgalį užlipo ant scenos ir entuziastingiems gerbėjams pareiškė: „Rinkimus dukart jau laimėjome. Įmanoma, kad turėsime laimėti ir trečią sykį.“

M.Pence'as ryžtingesnis

Už nugaros stūksanti D.Trumpo dalyvavimo pirminiuose rinkimuose galimybė yra išties nemenkas iššūkis tokiems respublikonams kaip M.Pence'as.

Šis uolus krikščionis ilgai buvo D.Trumpui ištikimas viceprezidentas, tad lyg ir galėtų būti patrauklus daugeliui partijos aktyvistų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pence'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pence'as

Tačiau M.Pence'o sprendimas nenusižengti konstituciniam procesui ir patvirtinti J.Bideno pergalę irgi supykdė daugybę respublikonų, ypač – vadinamuosius trumpistus.

Nors M.Pence'as vis dar liaupsina D.Trumpo administracijos pasiekimus, jis taip pat bando formuoti ir savo paties politinę tapatybę. M.Pence'as, pavyzdžiui, nesutinka su savo buvusiu bosu ir jo šalininkais, bandančiais sumenkinti per Kapitolijaus šturmą kilusį pavojų.

VIDEO: Paviešinti vaizdai iš riaušininkų nusiaubto JAV Kapitolijaus

Tai, kaip dabar reikia balansuoti, puikiai parodė M.Pence' kalba Ronaldo Reagano prezidentinėje bibliotekoje praėjusį ketvirtadienį, kur pasiklausyti buvusio JAV viceprezidento susirinko daugiau nei 800 žmonių.

M.Pence'as: mintis, jog vienas žmogus gali parinkti Amerikai prezidentą, yra be galo antiamerikietiška.

Ankstesnę savaitę per Floridoje vykusią konservatorių konferenciją M.Pence'as buvo nušvilptas. Bet Kalifornijoje jis kalbėjo ryžtingai ir dar kartą paneigė, kad galėjo vienas pats anuliuoti 2020-ųjų prezidento rinkimų rezultatus – tuo tiki nemažai D.Trumpo gerbėjų.

„Tiesa tokia, kad mintis, jog vienas žmogus gali parinkti Amerikai prezidentą, yra be galo antiamerikietiška. Visada didžiuosiuosi, kad tą tragišką dieną vėl surinkome Kongresą ir atlikome pareigą pagal Konstituciją ir Jungtinių Valstijų įstatymus“, – kalbėjo M.Pence'as.

Sudėtingesnių temų privengia

Panašiai manevruoja ir N.Haley, buvusi JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose. Buvusi Pietų Karolinos valstijos gubernatorė aštriai kritikavo D.Trumpą po sausio riaušių, bet nuo to laiko temos stengiasi vengti.

Ketvirtadienį Ajovoje ji sakydama kalbą nutarė ignoruoti ir mirtiną Kapitolijaus apsiaustį, ir ilgus mėnesius užsitęsusius D.Trumpo bandymus pasėti abejonių 2020-ųjų rinkimų baigtimi – be jokių tariamo plataus masto sukčiavimo įrodymų.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Nikki Haley
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Nikki Haley

Bet N.Haley vis tiek daug gyrė D.Trumpo darbą Baltuosiuose rūmuose: „Kaip ambasadorė Jungtinėse Tautose iš arti mačiau, kad Donaldui Trumpui Amerika buvo svarbiausia – kartais labai įdomiais būdais.“

Kodėl Ajova? Anot Grego Moore'o, konservatyvios organizacijos „Americanc for Prosperity“ atstovo, tokias valstijas kaip Ajova ir Naujasis Hampšyras svarbu pradėti vilioti anksti.

„Viskas puiku ir gražu, jei esi prezidentas Trumpas ir tose valstijose jau suformuota visa reikalinga infrastruktūra – tereikia užkurti variklį. Visi kiti turi sunkiai dirbti“, – aiškino G.Moore'as.

Kaip minėta, favorito – be D.Trumpo – kol kas nėra, nors kaip galimas buvusio prezidento įpėdinis minimas Floridos valstijos gubernatorius Ronas DeSantis.

„Scanpix“/AP nuotr./Ronas DeSantis
„Scanpix“/AP nuotr./Ronas DeSantis

Antai žurnalistų Kalifornijoje po M.Pence'o kalbos pakalbintas senjoras Bobas Egbertas, nors ir gyrė D.Trumpą, suabejojo, ar Respublikonų partijai būtų naudingas naujas jo bandymas siekti prezidento posto.

„Man patinka DeSantis, o Pence'o asmenybė kukli ir gali nepritraukti rinkėjų. Jis būtų gražus, bet pilkas kandidatas. Nemanau, kad mums dabar to reikia“, – svarstė 75-erių B.Egbertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius