Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kur dabar veikia teroristinė grupuotė „Al Qaeda“ ir kiek ji stipri?

Pasaulis vėl prisiminė teroristinę organizaciją „Al Qaeda“, kurios buvusio lyderio Osamos bin Ladeno sūnus Hamza šiomis dienomis buvo nukautas. BBC analitikas Zulfiqaras Ali iškėlė klausimą: kur dabar yra „Al Qaeda“ ir ką veikia jos nariai? Ekspertai įspėja, kad „Al Qaeda“ atgimsta.
Kadras iš „Al-Qaeda“ išplatinto vaizdo įrašo
Kadras iš „Al-Qaeda“ išplatinto vaizdo įrašo / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Galima sakyti, „Al Qaeda“ vardą visas pasaulis sužinojo prieš aštuoniolika metų, po 2001-ųjų rugsėjo 11-osios teroro išpuolių Niujorke ir Vašingtone. Tada grupuotės lyderis Osama bin Ladenas tapo terorizmo veidu ir ieškomiausiu nusikaltėliu planetoje.

Kai po dešimties metų, 2011-aisiais, JAV specialiųjų operacijų pajėgos nukovė O.bin Ladeną, grupuotės „Al Qaeda“ įtaka ėmė silpnėti. Jos vietą teroristų pasaulyje užėmė „Islamo valstybė“.

Nuo to laiko „Al Qaeda“ pakeitė strategiją. BBC rašo, esą dabar grupuotė bando atkurti savo įtaką, megzdama ryšius ir sąjungas su regioninėmis teroristų grupėmis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Asociatyvi nuotrauka: išpuolis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Asociatyvi nuotrauka: išpuolis

2019-ųjų sausį JAV žvalgyba perspėjo, kad „Al Qaeda“ lyderiai stiprina savo pasaulinį tinklą ir, pasinaudoję savo struktūra, toliau skatina išpuolius prieš Vakarus ir JAV.

Panašiai teigiama ir šiemet paskelbtoje Jungtinių Tautų ataskaitoje apie terorizmo grėsmes. Ten rašoma, kad „Al Qaeda“ atrodo vis ambicingesnė: „Ji išlieka atspari ir aktyvi daugelyje regionų ir išlaiko ambiciją plačiau vystytis tarptautiniu mastu.“

Vasario mėnesį apie „Al Qaeda“ atgimimą perspėjo ir Jungtinės Karalystės žvalgybos vadovas Alexas Youngas.

BBC rašo, kad šiuo metu „Al Qaeda“ aktyviausiai veikia Afrikoje, Viduriniuose Rytuose ir Pietų Azijoje. Ten ši grupuotė sudarinėja sąjungas su vietinėmis teroristų grupėmis ir taip kuria savo filialų tinklą.

Tarp paminėtinų „Al Qaeda“ pavaldžių grupuočių yra šios: Alžyre veikianti AQIM; Arabijos pusiasalyje – AQA; Afganistane, Pakistane, Indijoje, Mianmare, Bangladeše – AQIS; Malyje ir Vakarų Afrikoje – JNIM; Somalyje ir Rytų Afrikoje – „Al-Shabab“.

Analitikai pabrėžė, kad ši strategija nulėmė „Al Qaeda“ ilgaamžiškumą ir populiarumą tarp vietos gyventojų.

„Twitter“ nuotr./„al Qaeda“ teroristai
„Twitter“ nuotr./„al Qaeda“ teroristai

2013-aisiais „Al Qaeda“ paskelbė „Džihado bendrąsias gaires“, kuriose rašė apie santūresnį ir bendruomeniškesnį požiūrį į terorizmą.

„Jie sukūrė meną suprasti vietinių žmonių rūpesčius, tokius kaip korupcija ar socialinė atskirtis, ir įtraukti juos į savo pasaulinio džihado darbotvarkę, – sakė analitikė Elisabeth Kendall. – Jie tapo „geraisiais džihado vaikinais“.

Šios aplinkybės leido „Al Qaeda“ nuolat didinti išpuolių skaičių.

Remiantis „The Armed Conflict Location & Event Data Data Project“ surinktais duomenimis, 2018-aisiais ši grupuotė surengė 316 išpuolių visame pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius