Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kur slepiasi „Islamo valstybės“ lyderis Abu Bakras al-Baghdadi?

JAV remiamos pajėgos skelbia, kad sieks išstumti grupuotę „Islamo valstybė“ (IS) iš menamos jų sostinės Sirijoje, bet iki šiol nėra jokių žinių apie teroristų lyderio Abu Bakro al-Baghdadi likimą. Tai praneša CNN žurnalistai Nickas Patonas Walshas ir Dakin Andone.
Abu Bakras al Baghdadi Nurio mečetėje
Abu Bakras al Baghdadi Nurio mečetėje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Už teroristo galvą JAV Valstybės departamentas siūlo 25 mln. JAV dolerių premiją, tačiau netgi tai nepadeda aptikti A.B.al-Baghdadi pėdsakų. CNN svarsto, kur galėtų slėptis IS vadas.

Kalifato lyderiu jis buvo paskelbtas 2014 metų birželį, kai IS grupuotė surengė teroro išpuolius Irake. Iškart po šių įvykių internete buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame A.B.al-Baghdadi užfiksuotas besimeldžiantis istorinėje Al-Nuri mečetėje Mosule. Vėliau pati IS grupuotė sunaikino šiuos maldos namus.

„Scanpix“/AP nuotr./„Islamo valstybės“ vėliava
„Scanpix“/AP nuotr./„Islamo valstybės“ vėliava

2016 metų lapkritį teroristai paviešino garso įrašą, kuriame A.B.al-Baghdadi kreipiasi į Mosule įsitvirtinusius IS narius sakydamas: „Su siaubu laikytis savosios žemės yra tūkstantį kartų geriau, nei gėdingai atsitraukti ir dėl to vėliau atgailauti.“

Rusijos gynybos ministerija šių metų birželį skelbė, kad A.B.al-Baghdadi buvo nukautas per oro ataką gegužės 28 dieną Sirijoje. Tačiau JAV kariuomenė tokią žinią įvertino skeptiškai. Pagrindinė tokios reakcijos priežastis – po oro atakos IS komunikacija nepasikeitė, be to, JAV žvalgyba neperėmė jokių žinių apie galimą vado žūtį.

„Aš tikrai nežinau, kur jis yra, – rugpjūtį sakė amerikiečių generolas Stephenas Townsendas, vadovaujantis JAV pajėgoms Bagdade. Jis pabrėžė, kad kol kas nėra jokių įrodymų apie teroristo žūtį. – Taigi, aš manau, kad jis yra gyvas.“

Po mėnesio IS paskelbė 45 minučių trukmės garso įrašą, kuriame A.B.al-Baghdadi išjuokė Jungtines Valstijas. Savo kalboje jis ragino IS grupuotę žūtbūt išlikti, tęsti džihadą ir nepasiduoti sąjungininkų spaudimui.

Įrašas buvo įvertintas kaip autentiškas.

JAV žvalgybos pareigūnai teigia, kad A.B.al-Baghdadi slepiasi kažkur Eufrato upės slėnyje, paskutinėje IS kontroliuojamoje teritorijoje. Tai nedidelė siaura teritorija tarp Irako ir Sirijos.

Kai kurie amerikiečių pareigūnai CNN sakė, kad šią vasarą buvo manoma, jog A.B.al-Baghdadi galėjo būti nušautas. Tačiau ir tada įtikinamų įrodymų nerasta.

Neabejojama, kad A.B.al-Baghdadi nužudymas suduotų rimtą smūgį IS grupuotei, tačiau spėjama, jog dalis teroristų ir toliau tęstų veiklą.

VIDEO: Ekspertas komentuoja al Baghdadi kalbą
VIDEO: „Vice News“ reportažas apie IS
VIDEO: al Baghdadi kalba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius