Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuris bus garsesnis – tėvas ar duktė?

Išrinktas Europos Parlamento (EP) vadovu buvęs Lenkijos premjeras Jerzy Buzekas turi tokią pačią galimybę padaryti tarptautinę karjerą, kaip ir jo duktė Agata.
A.Buzek Venecijos kino festivalyje.
A.Buzek Venecijos kino festivalyje. / „Scanpix“ nuotr.

Prieš kelis mėnesius Jerzy Buzekas buvo paklaustas, ar jis nėra garsios aktorės Agatos Buzek giminaitis. Žilaplaukis europarlamentaras nieko neatsakė, tik šyptelėjo. Prieš dešimt metų tokio klausimo niekas nebūtų uždavęs - tada jis vadovavo Lenkijos vyriausybei, o jo dukters nuotraukos puošė pirmuosius madų žurnalų puslapius.

Prieš aštuonerius metus Buzekas, pralaimėjęs Lenkijos seimo rinkimus, dingo iš visuomenės gyvenimo. Tuo metu jo duktė podiumą iškeitė į kino studijas, ji vaidino ne tik lenkų, bet ir vokiečių filmuose.

Šiuo metu 69 metų J.Buzekas grįžo į didžiąją politiką ir pirmuosius laikraščių puslapius, nes per rinkimus į EP atstovaudamas valdančiajai partijai "Piliečių platforma" surinko daugiausia balsų. Europos liaudies partija, kuriai, be krikščionių demokratų ir socialistų, priklauso ir "Piliečių platforma", sudarė šiam lenkui sąlygas užimti EP pirmininko postą - per inauguracinį posėdį surinkęs 555 balsus J.Buzekas tapo pirmuoju buvusio Rytų bloko politiku, vadovaujančiu Europos institucijai, jis pažadėjo vengti plačių mostų ir siekti protingų kompromisų.

Asketiškas mąstytojas

Asketiškas ir linkęs į apmąstymus J.Buzekas Briuselyje laikomas naudingu užkulisiniu tarpininku. Tiesa, toks jo kuklumas nedavė daug naudos 1997-2001 metais, kai J.Buzekas vadovavo Lenkijos vyriausybei. Nors jam ir pavyko išsilaikyti poste visą kadenciją, koalicija, sudaryta iš kelių iš "Solidarumo" kilusių grupuočių, iširo. Tuo metu didžiausias J.Buzeko priešininkas buvo anuometinio teisingumo ministro (dabar prezidento Lecho Kaczynskio) aplinka, kaltinusi jį keliaklupsčiavimu prieš vokiečius ir Europos Sąjungą. Konservatoriams J.Buzeko pažiūros atrodė pernelyg liberalios, o nacionalistams katalikams kliuvo jo protestantų tikėjimas. 2001 metais dešiniųjų pralaimėti rinkimai reiškė ir J.Buzeko politinės karjeros pabaigą.

Blyškiaodė gotikos gražuolė

Tais pačiais metais J.Buzeko duktė Agata ėmė garsėti kaip aktorė. Režisierius Andrzejus Wajda, prieš metus gavęs "Oskarą" už kūrybinius nuopelnus, skyrė jai vieną pagrindinių vaidmenų filme "Atpildas", kuriame ji vaidino su Romanu Polanskiu. A.Wajda tikino, jog prieš pasirinkdamas Agatą nežinojo, kad ji - premjero duktė.

Taip prasidėjo Agatos karjera, apie kokią ji net svajoti nedrįso. Kai pažįstamas fotografas nusiuntė kelias merginos nuotraukas Paryžiaus modelių agentūrai, prancūzai netrukus ją pavadino "tvirto būdo blyškiaode gotikos gražuole". A.Buzek gerokai skiriasi nuo kitų modelių, nes visada atrodo labai rimta. Iš tėvo ji paveldėjo didelę smailią nosį ir dėl įsimintino veido madų žurnalai merginą ėmė kviestis vis dažniau. Agatos stilistė buvo lenkė, todėl apie premjero dukters karjerą žaibiškai sužinojo tautiečiai.

A,Buzek prisimena, kad vaikystėje ji buvo laikoma bjauriuoju ančiuku,nes buvo labai išblyškusi, sunkiai sirgo ir galėjo judėti tik invalido vežimėlyje. Socialistinėje Lenkijoje stigo vaistų. Jos tėvas, kuris tuo metu buvo chemijos mokslų daktaras, sužinojo apie galimą gydymą Vokietijoje, tačiau komunistinė valdžia nedavė leidimo išvažiuoti. Tada J.Buzekas jau buvo žinomas "Solidarumo" veikėjas, pirmininkavęs pirmajam ir paskutiniam šios nepriklausomos profsąjungos suvažiavimui. 1981 metais įvedus karinę padėtį organizacija buvo uždrausta, o jos aktyvistai suimti.

Nekrentantis į akis J.Buzekas nenukentėjo ir toliau dirbo "Solidarumui" pogrindyje. Kai paaiškėjo, kad vienintelė viltis Agatai pasveikti - vykti gydytis į Vokietiją, J.Buzekas per slaptą "Solidarumo" susitikimą paprašė pakeisti slaptažodžius, slaptaviečių ir susitikimo vietų adresus, nes įtarė, kad saugumas už užsienio pasą iš jo pareikalaus informacijos apie nelegalaus demokratinio judėjimo narius. Planas pavyko. Tėvas su dukra išvyko į VFR, kur Agatą pavyko išgydyti. Nuo tada abu jaučia sentimentus Vokietijai.

J.Buzekui tapus premjeru, grupelė parlamentarų paviešino jo ryšius su Saugumo tarnyba, kurie užsimezgė prieš kelionę į Vokietiją ir vėliau, kad sužlugdytų jo karjerą ir priverstų atsistatydinti. Labiausiai reiškėsi buvęs "Solidarumo" vadovas ir prezidentas Lechas Walęsa, taip pat broliai Kaczynskiai, nuolat kritikavę nuolankią J.Buzeko politiką Berlyno ir Briuselio atžvilgiu. Tačiau kiti įtakingi "Solidarumo" veikėjai gynė J.Buzeką. Jo nekaltumą patvirtino ir Saugumo dokumentai.

Protingi kompromisai

J.Buzekas ištvėrė ir antrą nacionalistų bei katalikų moralizuotojų atakų bangą, kuri ji užgriuvo, kai Agata suvaidino erotinę sceną. J.Buzekas kaltintas netinkamu dukters auklėjimu ir palaidumo toleravimu. Nuogos Agatos vaizdai per Vokietijos televiziją paskatino katalikų žiniasklaidą paskelbti ją "erotiška skandaliste", tačiau dauguma lenkų kritikų didžiuojasi, kad jų tėvynainė kviečiama atlikti pagrindinius vaidmenis užsienyje.

Asmeninis A.Buzek gyvenimas nėra skandalingas. Kaip išmanydama jį saugo savo tėvą nuo žiniasklaidos. Prieš trejus metus Agata ištekėjo už informatikos specialisto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius