Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 18 /2017 06 19

Kurorto Malyje užpuolimas: išvaduoti 36 įkaitai, nukauti 4 užpuolikai, dar 5 sulaikyti

Džihadistams sekmadienį užpuolus turistų mėgiamą kurortą netoli Malio sostinės Bamako, žuvo du žmonės, bet specialiosios pajėgos išvadavo maždaug 20 įkaitų, kuriuos laikė užpuolikai, pranešė šalies saugumo ministras.
Saugumo pajėgos Malyje
Saugumo pajėgos Malyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Terorizmas Malis

15.17 val. Sulaikyti penki užpuolikai

Malyje sulaikyti penki populiarios turistų poilsiavietės netoli sostinės Bamako užpuolikai džihadistai, o dar keturi buvo nukauti, pirmadienį naujienų agentūrai AFP sakė šalies saugumo ministras.

„Keturi (užpuolikai) buvo nukauti, o kiti penki yra sulaikyti. Tai – nauji skaičiai“, – sakė Salifas Traore, kalbėdamas apie sekmadienio incidentą, per kurį žuvo du civiliai žmonės.

08.09 val. Nukauti 4 užpuolikai

Malio saugumo pajėgos nukovė keturis džihadistus, užpuolusius turistų poilsiavietę netoli sostinės Bamako, vėlų sekmadienį pranešė šalies saugumo ministras.

„Atradome dviejų nukautų užpuolikų kūnus“, – žurnalistams sakė Salifas Traore. Jis teigė, kad pareigūnai „ieškojo dar dviejų kitų kūnų“, bet nenurodė, ar yra daugiau pabėgusių užpuolikų.

„Mums pavyko iš poilsiavietės išgelbėti apie 36 svečius ir darbuotojus“, tarp kurių buvo maždaug 15 Prancūzijos piliečių, sakė jis.

Yra žuvusiųjų

„Tai džihadistų ataka. Malio specialiosios pajėgos įsikišo ir maždaug 20 įkaitų buvo paleisti“, – naujienų agentūrai AFP sakė Salifas Traore.

„Deja, šiuo metu yra du žuvusieji, tarp jų – Prancūzijos ir Gabono pilietybes turintis asmuo“, – pranešė ministras.

Prabangiame kurorte „Le Campement“, kuriame dažnai apsistoja atvykėliai iš Vakarų valstybių, saugumo pajėgos grumėsi su užpuolikais. Netoliese gyvenantys žmonės pranešė, kad buvo girdėti šūviai, matyti dūmų stulpai ir kad dega mažiausiai vienas pastatas.

Malio specialiosios pajėgos blokavo rajoną ir surengė operacijas prieš užpuolikus.

Į įvykio vietą skubiai atvyko Malio specialiosios pajėgos, taip pat Prancūzijos kariai, dislokuoti šioje šalyje ir čia vykdantys kovos su terorizmu operaciją „Barchanas“. ES mokymo misijos Malyje (EUTM Mali) atstovai taip pat pranešė, kad stebi situaciją ir teikia paramą Malio kariams.

Kurorte „Le Campement“ turistai apgyvendinami namukų stiliaus kambariuose, ten yra restoranų ir plaukimo baseinų.

„Le Campement“ nuotr./„Le Campement“ kurortas
„Le Campement“ nuotr./„Le Campement“ kurortas

Nepaprastoji padėtis

Buvusią Prancūzijos koloniją Malį neramumai krečia nuo 2012 metų, kai šalies šiaurinį regioną užgrobė džihadistų grupuotės, susijusios „al Qaeda“. Per 2013 metais pradėtą Prancūzijos vadovaujamą intervenciją islamistai vietos karių pagalba buvo beveik išstumti, dabar didelės teritorijos Malio šiaurėje tebėra menkai kontroliuojamos.

Po atakos viešbutyje Malyje buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, kuri balandžio mėnesį dar buvo pratęsta šešiems mėnesiams.

2015 m. lapkritį mažiau 20 žmonių žuvo, kai ginkluoti teroristai Bamake įkaitais paėmė „Radisson Blu“ darbuotojus ir svečius. Šis išpuolis siejamas su „Al Qaeda“ sekėjais.

Po atakos viešbutyje Malyje buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, kuri balandžio mėnesį dar buvo pratęsta šešiems mėnesiams.

Paskutinis didelis išpuolis Malyje surengtas sausio 18 dieną – tuomet per savižudžio sprogdintojo ataką Gao mieste žuvo apie 50 žmonių. Atsakomybę prisiėmė su „al Qaeda“ susiję džihadistai.

Šių metų kovą trys garsios Malio islamo ekstremistų grupuotės paskelbė, kad susijungė į vieną ir prisiekė ištikimybę „al Qaeda“ lyderiui. „Ansar Dine“, „al Mourabitoun“ ir Islamiškojo Magribo „al Qaeda“ (AQIM) lyderiai paskelbė deklaraciją, kad dabar jie vadinsis „Jama'at Nusrat al Islam wal Muslimeen“ (Pagalba islamui ir musulmonams).

Jungtinės Tautos Malyje turi 12 tūkst. karių pajėgas MINUSMA, kurios operacijas vykdo nuo 2013 metų. Per džihadistų atakas jau žuvo dešimtys taikdarių.

Prancūzijos pajėgas „Bakhane“, kurios veikia penkiose su džihadistų grėsme susiduriančiose šalyse – Malyje, Mauritanijoje, Nigeryje, Čade ir Burkina Fase, sudaro 4 tūkst. karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius