Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kyšininkavimu kaltinamas buvęs Peru prezidentas slapstosi užsienyje

Peru prezidentas Pedro Pablo Kuczynski sekmadienį paragino JAV vadovą Donaldą Trumpą išsiųsti namo kyšininkavimu kaltinamą ir iš Peru pasprukusį buvusį šalies lyderį Alejandro Toledo, kuris, kaip manoma, yra Jungtinėse Valstijose.
Alejandro Toledo
Alejandro Toledo / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kilpa apie A.Toledo, regis, veržiama vis smarkiau – Izraelis pareiškė, kad neįsileis buvusio Peru lyderio, kaltinamo ėmus kyšius iš Brazilijos statybų milžinės „Odebrecht“.

„Prezidentas P.P.Kuczynski paprašė Donaldo Trumpo su Valstybės departamentu įvertinti galimybę parsiųsti A.Toledo atgal į Peru“, kur jis kaltinamas paėmęs 20 mln. JAV dolerių (18,7 mln. eurų) kyšį, kai ėjo prezidento pareigas, nurodė valstybinė naujienų agentūra „Andina“.

Tačiau Jungtinės Valstijos, kur, kaip manoma, slapstosi A.Toledo, pareiškė, kad negali jo areštuoti negavusios išsamesnės informacijos apie eksprezidentui iškeltą bylą, nurodė Peru pareigūnai, šiuo metu skubiai rengiantys kolegoms Amerikoje tyrimo dokumentus.

2001–2006 metais šaliai vadovavęs A.Toledo, anksčiau šlovintas kaip aktyvus kovotojas su korupcija, kaltinamas savo prezidentavimo laikotarpiu paėmęs stambų kyšį iš „Odebrecht“ mainais į didžiulės vertės sutartį nutiesti greitkelį tarp Brazilijos ir Peru.

Peru policija paskelbė A.Toledo paiešką, kai ketvirtadienį vakare teisėjas išdavė buvusio valstybės vadovo arešto orderį. Už informaciją, kuri padėtų sulaikyti A.Toledo, pažadėtas 30 tūkst. JAV dolerių atlygis.

Peru pareigūnai mano, kad 70-metis A.Toledo šiuo metu yra San Fransisko mieste. Jis yra vizituojantis profesorius Stanfordo universitete.

Peru vyriausybė užsiminė, kad A.Toledo gali mėginti sprukti į Izraelį, kurio pilietybę turi jo žmona Elaine Karp, gimusi Prancūzijoje.

„Iš patikimo šaltinio girdėjome, kad jis mėgina bėgti į Izraelį. Todėl informavome apie tai Izraelį“, – Peru radijui RPP sakė Carlosas Basombrio.

Izraelis suskubo užkirsti kelią tokiems A.Toledo ketinimams.

Peru vyriausybė užsiminė, kad A.Toledo gali mėginti sprukti į Izraelį, kurio pilietybę turi jo žmona Elaine Karp, gimusi Prancūzijoje.

„A.Toledo bus įleistas į Izraelį tik tuomet, kai bus išspręstas su juo susijęs reikalas Peru“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Emmanuelis Nahshonas.

Peru pareigūnai turi teismo išduotą leidimą sulaikyti A.Toledo ir 18 mėnesių laikyti jį suimtą, kol bus baigtas tyrimas.

Buvęs valstybės vadovas kaltinamas prekyba poveikiu ir pinigų plovimu.

Šiuo metu A.Toledo galėtų išvykti iš Jungtinių Valstijų, nes šios dar nėra gavusios dokumentų, kuriais grindžiamas jo arešto orderis, sakė C.Basombrio.

Izraelio užsienio reikalų ministerija kiek vėliau pranešė, kad A.Toledo nebuvo sekmadienį vakare iš San Fransisko pakilusiame lėktuve, kuris nusileido pagrindiniame šalies tarptautiniame oro uoste.

A.Toledo neigia visus kaltinimus ir vadina tai politiniu persekiojimu. Tačiau tų pinigų kilmės buvęs prezidentas paaiškinti negali.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius