-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kyšininkavimu kaltinamas Rumunijos premjeras atsistatydino iš partijos lyderio posto

Rumunijos vyriausybės vadovas Victoras Ponta sekmadienį atsistatydino iš Socialdemokratų partijos pirmininko posto dėl praėjusį mėnesį jam pareikštų kaltinimų korupcija, dėl kurių jis spaudžiamas palikti premjero kėdę.
Rumunijos premjeras Victoras Ponta
Rumunijos premjeras Victoras Ponta / Scanpix/AP nuotr.

Prieš vyriausybės vadovą birželį buvo pradėtas tyrimas dėl galimo pinigų plovimo ir mokesčių slėpimo, tačiau jis atsisako atsistatydinti iš premjero posto, tvirtindamas, jaučia pareigą „milijonams rumunų“.

„Siekdamas, kad ši situacija nepaveiktų PSD (Socialdemokratų partijos), priėmiau sprendimą suspenduoti savo, kaip vadovo, įgaliojimus partijoje, kol įrodysiu savo nekaltumą“, - parašė V.Ponta savo paskyroje feisbuke.  

Premjeras ketvirtadienį sugrįžo į darbą, mėnesį praleidęs Turkijoje, kur jam buvo atlikta kelio operacija.

V.Ponta iš Rumunijos išvyko praėjus mažiau nei savaitei po to, kai prieš jį buvo pradėtas tyrimas dėl sukčiavimo, mokesčių slėpimo ir pinigų plovimo 2007-2011 metų laikotarpiu, kai jis dar nėjo premjero pareigų, į kurias buvo paskirtas 2012-aisiais.   

Be to, prokurorai įtaria V.Pontą dėl galimo interesų konflikto einant premjero pareigas. Tačiau šis tyrimas įstrigo, kai parlamentas, kur premjero partija turi tvirtą daugumą, praėjusį mėnesį atmetė prokurorų prašymą panaikinti jo   teisinę neliečiamybę.   

Centro kairiųjų premjero teisinės problemos išprovokavo naują krizę Rumunijoje, kuri yra antra skurdžiausia Europos Sąjungos narė. Šalies prezidentas Klausas Iohannisas ( Klausas Johanisas) ir opozicija pareikalavo, kad į tyrėjų taikiklį patekęs premjeras atsistatydintų.

V.Ponta griežtai neigia visus kaltinimus ir pažadėjo visapusiškai bendradarbiauti su tyrėjais. Kaltinimai dėl pinigų plovimo ir mokesčių slėpimo susiję su laikotarpiu, kai V.Ponta dirbo teisininku.

Jis kaltinamas gavęs apie 55 tūkst. eurų iš savo politinio sąjungininko Dano Sovos – parlamento nario, kuris 2014 metais nuo kovo iki birželio vadovavo Susisiekimo ministerijai. Prokurorai įtaria D.Sovą piktnaudžiavimu įgaliojimais, tačiau jis, kaip parlamento narys, taip pat turi teisinę neliečiamybę.

Šis tyrimas yra naujausias iš virtinės antikorupcinių bylų, iškeltų dideles galias turinčios Kovos su korupcija agentūros, dėl kurių per kelis pastaruosius mėnesius iš pareigų buvo pašalinti keli įtakingi Rumunijos veikėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius