Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

L.Beršidskis: V.Putinas nebesuvaldo riziką pamėgusių GRU agentų

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas turėtų susirūpinti dėl vis didesnio karinės žvalgybos tarnybos GRU apetito rizikai. Tokį pat nerimą dar praėjusio amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje jautė Sovietų Sąjungos diktatorius Josifas Stalinas, portale „Bloomberg“ primena apžvalgininkas Leonidas Beršidskis.
Vladimiras Putinas GRU būstinės šaudykloje
Vladimiras Putinas GRU būstinės šaudykloje / „Scanpix“ nuotr.

Britų premjerės Theresos May pareiškimas, kad būtent GRU agentai kėsinosi nužudyti buvusį dvigubą rusų agentą Sergejų Skripalį Solsberyje, yra dar vienas savotiškas antausis šiai žvalgybos tarnybai.

Kaip rašo L.Beršidskis, V.Putinas lygiai taip pat kaip J.Stalinas prieš beveik 100 metų turėtų susirūpinti dėl GRU apetito rizikai.

Be to, Rusijos prezidentui kažin ar patinka išaugusi šalies žvalgybos tarnybų konkurencija, esą neproporcingai kenkianti būtent GRU.

Solsberio policijos nuotr./Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas
Solsberio policijos nuotr./Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas

Veikia ir Europoje, ir JAV

Th.May Bendruomenių rūmuose trečiadienį pareiškė, kad abu policijos nustatyti įtariamieji dėl išpuolio Solsberyje, į Angliją atskridę su netikrais Aleksandro Petrovo ir Ruslano Boširovo pasais, yra GRU agentai.“

„GRU yra labai disciplinuota organizacija su aiškia vadovavimo grandine. Tad tai nebuvo pavienė operacija. GRU veiksmai kelia grėsmę visiems mūsų sąjungininkams ir visiems mūsų piliečiams“, – pareiškė Th.May.

Tiesą sakant, GRU oficialiai neegzistuoja – tokio pavadinimo nėra. Akronimas reiškia Vyriausiąją žvalgybos valdybą – Rusijos Federacijos Ginkluotųjų pajėgų Generaliniame štabe, bet 2010 metais tarnyba buvo pervadinta į tiesiog Vyriausiąją valdybą. Senasis akronimas ir Rusijoje, ir Vakaruose naudojamas, nes taip patogiau.

Pastaraisiais metais GRU, regis, veikia visur, kur įmanoma. JAV specialusis prokuroras Robertas Muelleris yra pateikęs kaltinimus 12 GRU pareigūnų dėl įsilaužimo į Demokratų nacionalinio komiteto ir Hillary Clinton kampanijos serverius 2016-aisiais.

Dar vienas GRU atstovas siejamas su MH17 reiso keleivinio lėktuvo numušimu virš Rytų Ukrainos 2014 metais, tarnybos agentai greičiausiai dirigavo pastangoms įvykdyti perversmą Juodkalnijoje.

Nenuostabu, kad GRU kaltinama ir dėl Skripalių apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Pats S.Skripalis Rusijoje darbavosi būtent GRU.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./2004 metais sulaikomas Sergejus Skripalis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./2004 metais sulaikomas Sergejus Skripalis

Primena stalinistines nesėkmes

Anot L.Beršidskio, visas šias operacijas sieja faktas, kad visos jos buvo visiškai ar didžiąja dalimi nesėkmingos, o Kremliaus interesams ne padėjo, o pakenkė.

S.Skripalis ir jo dukra Julija išgyveno – tiesa, mirė britė Dawn Sturgess, prisilietusi prie smogikų palikto kvepalų buteliuko su „Novičiok“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šioje netikrų kvepalų pakuotėje buvo paslėpta medžiaga „Novičiok“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šioje netikrų kvepalų pakuotėje buvo paslėpta medžiaga „Novičiok“

Juodkalnija įstojo į NATO – būtent prisijungimui prie Aljanso siekta sutrukdyti perversmu. MH17 numušimas nulėmė tik dar griežtesnes sankcijas Rusijai, kuri nebegali pakreipti derybų Normandijos ketverto formatu dėl Rytų Ukrainos savo naudai.

Programišiai gal ir prisidėjo prie H.Clinton pralaimėjimo JAV prezidento rinkimuose 2016 metais, bet išsamiais įrodymais paremti R.Muellerio kaltinimai konkretiems GRU pareigūnams sugriovė V.Putino versiją, esą į rinkimus Amerikoje galėjo kištis „patriotiškai nusiteikę programišiai“.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Hillary Clinton
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Hillary Clinton

„Jeigu palygintume, taptų akivaizdu, kad kitos dvi užsienyje veikiančios Rusijos tarnybos – Federalinė saugumo tarnyba (FSB) ir Užsienio žvalgybos tarnyba (SVR) – dirba nepriekaištingai, be klaidų“, – konstatuoja L.Beršidskis.

Ir primena: nors nė vienas GRU pareigūnas pastaraisiais metais nebuvo sulaikytas, klaidų virtinė panaši į šiai tarnybai košmarišką laikotarpį – maždaug šešerius metus tarpukariu.

Tais metais Europos šalių kontržvalgybos tarnybos plėšė vieną GRU šnipų tinklą po kito. Kai 1934 metais vieną tokių tinklų demaskavo Prancūzija, tuometis NKVD vadas Genrichas Jagoda surašė tokį pranešimą:

„Kruopštus nesėkmių priežasčių tyrimas parodė, kad jos susijusios su: užsikrėtimu išdavikais; agentų užsienyje pasirinkimu iš abejotinos reputacijos elementų; nepagarba profesionalumui; nepakankama darbo kontrolė.“

„Scanpix“ nuotr./Sovietų Sąjungos diktatorius Josifas Stalinas.
„Scanpix“ nuotr./Sovietų Sąjungos diktatorius Josifas Stalinas.

J.Stalinas bandė pertvarkyti ir sustiprinti GRU darbą, bet dar viena nesėkmė Kopenhagoje 1935-aisiais smogė tarnybos operacijoms Vokietijoje ir sugriovė sovietų žvalgybos legendos – pirmojo nedidelio ČK karinės žvalgybos skyriaus, vėliau išaugusio į GRU, vadovo, latvio komunisto Janio Berzinio karjerą.

J.Berzinis iškart buvo išsiųstas į Ispaniją, kur per pilietinį karą dalino patarimus respublikonų pusei. 1937-aisiais latvį iškvietė atgal į Maskvą ir netrukus sušaudė.

>>>

„Putinas, žinoma, nėra Stalinas, ir panašių akcijų prieš dabartinę GRU vadovybę nebus. Tačiau problemos, kurias savo ataskaitoje mini Jagoda, aktualios ir dabar“, – tvirtina L.Beršidskis.

„Scanpix“/AP nuotr./GRU būstinė Maskvoje
„Scanpix“/AP nuotr./GRU būstinė Maskvoje

Tiek Ukrainoje, tiek Juodkalnijoje GRU veikė su nepatikimais nusikaltėliais ir nacionalistais.

Kažin ar R.Muelleris bei britų policija galėtų priskirti kaltę konkretiems asmenims, jei neturėtų gerai informuotų šaltinių Maskvoje – galbūt net toje pačioje GRU.

Profesionalumas? Skylių yra, nes ir JAV, ir Jungtinės Karalystės žvalgyba sugebėjo atrasti konkrečius GRU agentus ir priskirti jiems nusikaltimus, kurių Maskva oficialiai purtosi.

„Nepakankama kontrolė“? Taip. Kaip ir praėjusio amžiaus trečiajame ir ketvirtajame dešimtmetyje, kai J.Berzinis aktyviai plėtė misijas užsienyje, GRU dabar mėgaujasi rizika ir skuba vykdyti operacijas, kurias vykdant lengviau susimauti nei pasiekti sėkmę.

Yra ir išdavikų reikalas. Kažin ar R.Muelleris bei britų policija galėtų priskirti kaltę konkretiems asmenims, jei neturėtų gerai informuotų šaltinių Maskvoje – galbūt net toje pačioje GRU.

Vis dėlto L.Beršidskio žvilgsnis krypsta į konkuruojančią FSB, kuri vykdo kontržvalgybinę veiklą ir žino, kuo užsiima GRU agentai. Galima manyti, kad 2016-ųjų gruodį suimtas FSB pulkininkas Sergejus Michailovas galėjo pakuždėti JAV apie GRU programišius.

„Twitter“ nuotr./Sergejus Michailovas
„Twitter“ nuotr./Sergejus Michailovas

„Jei Putinui, kaip ir Stalinui 1934-aisiais, svarbi nuolat neigti atsakomybę, GRU jam tikrai nepadeda. Žinoma, įmanoma, kad tikrasis Rusijos prezidento tikslas – sustiprinti savo kaip baimę keliančio priešo reputaciją.

Theresa May trečiadienį pareiškė mananti, kad Skripalio apnuodijimas turėjo tapti žinute kitiems rusams Anglijoje.

Jei taip, Putinui puikiausiai tinka tai, kaip baimingai dabar kalbama apie GRU. Bet riba yra. GRU viešumas neturėtų būti reikalingas – skandalai trukdo tinkamai vykdyti žvalgybinę veiklą“, – mano L.Beršidskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius