-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

L. I. Lula da Silva įspėja N. Maduro dėl vienašališkų veiksmų Gajanos ir Venesuelos ginče

Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva (Luisas Inasiju Lula da Silva) šeštadienį telefonu paragino savo kolegą Nicolas Maduro (Nikolą Madurą) nesiimti vienašališkų priemonių, kurios eskaluotų Venesuelos pasienio ginčą su kaimynine Gajana, pranešė jo biuras.
PILAR OLIVARES / REUTERS
PILAR OLIVARES / REUTERS
Temos: 1 Venesuela

„Lula pabrėžė, kad svarbu vengti vienašališkų priemonių, kurios galėtų eskaluoti padėtį“ ginčijamame naftos turtingame Esekibo regione, sakoma Brazilijos prezidentūros pranešime.

Jame teigiama, kad L. I. Lula da Silva Venesuelos lyderiui pranešė apie „didėjantį Lotynų Amerikos šalių susirūpinimą“ ir paminėjo ketvirtadienį paskelbtą bendrą Argentinos, Brazilijos, Čilės, Kolumbijos, Ekvadoro, Paragvajaus, Peru ir Urugvajaus deklaraciją, kurioje abi šalys raginamos derėtis ir ieškoti taikaus sprendimo.

L. I. Lula da Silva pakartojo tą raginimą per pokalbį su N. Maduro ir pasiūlė, kad Lotynų Amerikos ir Karibų jūros regiono valstybių bendrijos vadovas susisiektų su abiem šalimis ir siektų organizuoti derybas dėl ginčo.

Jis sakė N. Maduro, kad „mes esame taikos regionas“, sakoma prezidentūros pareiškime.

Įtampa dėl Esekibo smarkiai padidėjo po to, kai N. Maduro vyriausybė praėjusį savaitgalį surengė prieštaringai vertinamą referendumą, kuriame, remiantis oficialiais rezultatais, 95 proc. rinkėjų pasisakė už tai, kad Venesuela būtų paskelbta teisėta regiono savininke.

Gajana Esekibą administruoja daugiau nei šimtmetį. Šis regionas sudaro daugiau kaip du trečdalius Gajanos teritorijos ir jame gyvena 125 tūkst. iš 800 tūkst. jos piliečių. Tačiau Venesuela į jį pretenduoja jau kelis dešimtmečius.

Ginčas paaštrėjo po to, kai 2015 metais „ExxonMobil“ Esekibe aptiko naftos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius