Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

L.Linkevičius po susitikimo su Izraelio premjeru B.Netanyahu: „ES šalys JAV pavyzdžiu kol kas nepaseks“

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu po susitikimo su ES šalių užsienio reikalų ministrais Briuselyje pareiškė, kad daugelis ar visos Bendrijos narės paseks JAV prezidento Donaldo Trumpo pavyzdžiu ir pripažins Jeruzalę Izraelio sostine. Visgi Lietuvos diplomatijos vadovas Linas Linkevičius 15min teigė, kad „tokių ketinimų“ iš kolegų ES kol kas nėra girdėjęs.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius / „Scanpix“/AP nuotr.

Netrukus po to, kai D.Trumpas paskelbė pripažįstantis Jeruzalę Izraelio sostine ir taip sukėlė daug aistrų arabų šalyse, tokiu sprendimu patenkintas B.Netanayhu Briuselyje paragino ES šalis pasekti Vašingtono pavyzdžiu.

„Nors dar neturime susitarimo, tikiuosi, kad ateityje tai nutiks – tikiu, kad visos ar daugelis ES šalių perkels savo ambasadas į Jeruzalę ir pripažins Jeruzalę Izraelio sostine“, – per spaudos konferenciją, stovėdamas greta ES užsienio politikos vadovės Federicos Mogherini, pareiškė Izraelio premjeras.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Benjaminas Netanyahu ir Federica Mogherini
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Benjaminas Netanyahu ir Federica Mogherini

Vis dėlto bent jau kol kas ES šalys neketina žengti tokio žingsnio, kokį žengė JAV, 15min teigė Lietuvos užsienio reikalų ministras L.Linkevičius.

Taip pat ir F.Mogherini griežtai atmetė B.Netanyahu raginimą pasekti JAV pavyzdžiu.

„Jis gali pasilaikyti savo lūkesčius kitiems, nes iš Europos Sąjungos šalių narių tokio žingsnio jis nesulauks“, – pareiškė F.Mogherini. Anot Bendrijos diplomatijos vadovės, ES, didžiausia palestiniečių donorė, Jeruzalės klausimu laikysis „tarptautinio susitarimo“.

„Susitikimas savalaikis ir naudingas“

„Tikrai nė iš vieno nesu girdėjęs, kad tokį sprendimą ruošiamasi priimti. Įvertindami tai, kas buvo ir kas vyksta, vis tiek daugiau žvelgiame į ateitį. Bet koks sprendimas įmanomas tik dviejų šalių sutarimu – kad nebūtų vienašališkų veiksmų.

L.Linkevičius: „Jei mes kalbame apie dviejų šalių egzistavimą ir apie Jeruzalę kaip apie abiejų šalių sostinę, tai taip kažkada ir bus.“

Vyravo nuomonė, kad ateityje ir Jeruzalės statusą reikėtų spręsti dviejų šalių sprendimo kontekste. Tiesą sakant, išvis nebuvo jokios įtampos, viskas vyko labai konstruktyviai“, – 15min teigė L.Linkevičius, kurio iniciatyva B.Netanyahu buvo pakviestas ir galiausiai atvyko į Briuselį.

B.Netanyahu, pradėdamas spaudos konferenciją Briuselyje, įvertino Vilniaus pastangas pakviesti jį į Briuselį: „Dėkoju už šį kvietimą jums, Federica, ir Lietuvos vyriausybei.“

Praėjusią savaitę Užsienio reikalų ministerija pranešė, kad „Lietuva išlaiko savo poziciją, kad dviejų valstybių susitarimas yra vienintelis būdas pasiekti ilgalaikę taiką tarp izraeliečių ir palestiniečių“ ir kad „Jeruzalės kaip dviejų valstybių sostinės ateityje statusas turi būti izraeliečių ir palestiniečių derybų objektas“.

„Tokia pozicija – absoliučios daugumos šalių. Dabartinis Netanyahu pareiškimas labai užakcentuojamas, bet jis daugiau kalbėjo apie istorinį kontekstą, nes jei mes kalbame apie dviejų šalių egzistavimą ir apie Jeruzalę kaip apie abiejų šalių sostinę, tai taip kažkada ir bus.

Pagaliau ir amerikiečiai patikslino, kad kalba apie Vakarų Jeruzalę – miesto dalį, kuri administraciškai kontroliuojama Izraelio. Tad tai turėtų įvykti, tik, aišku, ne rytoj, ne netrukus“, – 15min sakė L.Linkevičius.

L.Linkevičius portalui taip pat teigė, kad susitikimas su B.Netanyahu truko ilgiau nei planuota, o „tai dar kartą įrodė, jog kontaktų reikia“.

„Scanpix“/AP nuotr./Jeruzalė
„Scanpix“/AP nuotr./Jeruzalė

„Klausimų tikrai labai daug, dėl daugelio jų nuomonės iš tikrųjų išsiskiria, bet manau, kad tai gera diplomatinė pastanga – ieškoti sprendimo, išgirsti argumentus.

Dauguma kolegų laiko šį susitikimą naudingu ir savalaikiu“, – tvirtino ministras, kuris neabejoja, kad ES turėtų aktyviai dalyvauti Vidurio Rytų taikos procese.

Čekija atsitraukė

Tiesa, panašu, kad visiškos ES vienybės reaguojant į D.Trumpo sprendimą pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine nėra.

Čekija jau teigia pripažįstanti Izraelio suverenumą tik Vakarų Jeruzalėje.

Dar prieš B.Netanyahu atvykstant į Briuselį, kai kurių ES šalių diplomatai prabilo apie esą maištingą Vengriją, kuri atsisakė prisijungti prie bendros deklaracijos, kritiškos JAV prezidento žingsnio atžvilgiu.

Vienas diplomatas portalui „Politico“ teigė, kad Budapeštas prašė paramos iš kitų Vidurio Europos šalių atstovų, tačiau jos nesulaukė.

Nemažą dalį eurokratų Briuselyje supykdė toks Vengrijos, kurios diplomatai tvirtino, kad šalys narės turi teisę skelbti savo pačių pranešimus, ėjimas. Dar vienas pareigūnas teigė: „Europos Sąjunga jau nebėra vieninga prieš Trumpą.“

Tuo tarpu Čekija, kurios Užsienio reikalų ministerija praėjusią savaitę skelbė, kad šalis irgi apsvarstys galimą ambasados perkėlimą iš Tel Avivo į Jeruzalę, dabar, regis, atsitraukė. Praha jau teigia pripažįstanti Izraelio suverenumą tik Vakarų Jeruzalėje.

„(D.Trumpo pareiškimas) negali mums padėti. Esu tikras, kad neįmanoma nuslopinti įtampos vienašališku sprendimu. Kalbame apie Izraelio valstybę, bet tuo pačiu – ir apie palestiniečių valstybę“, – pirmadienį teigė Čekijos diplomatijos vadovas Liubomiras Zaoralekas.

Naujienų agentūros AFP teigimu, šiltesnės Izraelio atžvilgio ES pozicijos norėtų ne tik Vengrija ir Čekija, bet ir Graikija bei Lietuva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius