Sportas gyvai

Lai Ching-te sako norįs, kad Taivanas ir Kinija drauge prisiimtų atsakomybę už stabilumą

Naujasis Taivano prezidentas sekmadienį pareiškė, kad jis vis dar pasirengęs dirbti drauge su Kinija siekiant stabilumo regione, nepaisant šią savaitę aplink savivaldžią salą Pekino surengtų karinių pratybų.
Taivano prezidentas Lai Ching-te / Ann Wang / REUTERS
Taivano prezidentas Lai Ching-te / Ann Wang / REUTERS
Temos: 2 Kinija Taivanas

Praėjus trims dienoms po Lai Ching-te (Lai Čingtė) prisaikdinimo, Kinijos kariniai laivai ir naikintuvai apsupo Taivaną per pratybas, kuriomis, Kinijos teigimu, buvo tikrinamas jos gebėjimas užgrobti salą.

Kinija teigia, kad Taivanas yra jos teritorijos dalis ir žada jį vieną dieną susigrąžinti, prireikus – jėga.

Per dvi dienas trukusias pratybas Kinija kalbėjo, kad „Taivano nepriklausomybės jėgos [...] liks su perskeltomis galvomis ir besiliejančiu krauju“.

Tuo metu sekmadienį Lai Ching-te žurnalistams sakė, kad jis norėtų, jog Taivanas ir Kinija „kartu prisiimtų svarbią atsakomybę už stabilumą regione“.

„Taip pat tikiuosi, kad per mainus ir bendradarbiavimą su Kinija stiprinsime tarpusavio supratimą ir susitaikymą [...] ir judėsime taikos ir bendros gerovės link“, – sakė jis viename renginyje Taibėjuje.

Kinijos ir Taivano ryšiai nutrūko 2016 metais, kai į valdžią atėjo tuometinė prezidentė Tsai Ing-wen (Cai Ingven), pažadėjusi ginti Taivano suverenitetą.

Lai Ching-te, priklausantis tai pačiai Demokratinei pažangos partijai (DPP), kaip ir Tsai Ing-wen, pažadėjo toliau stiprinti Taivano gynybinius pajėgumus. Visgi jis sakė, kad tai darys išlikdamas atviras dialogui su Kinija ir stiprindamas santykius su salos partneriais, ypač Jungtinėmis Valstijomis.

Tačiau Kinija pareiškė, kad pirmadienį pasakyta Lai Ching-te inauguracinė kalba prilygo raginimams siekti nepriklausomybės ir „įstūmė mūsų tėvynainius Taivane į pavojingą karo ir pavojaus situaciją“.

„Kiekvieną kartą, kai „Taivano nepriklausomybė“ mus provokuos, mes dar vienu žingsniu paspartinsime atsakomąsias priemones, kol bus pasiektas visiškas tėvynės susivienijimas“, – penktadienį pareiškė Gynybos ministerijos atstovas Wu Qianas (U Čianas).

Wen-Ti Sungas (Ven Ti Sungas), Atlanto tarybos Globalaus Kinijos centro bendradarbis, naujienų agentūrai AFP sakė, kad Lai „tvirtai laikysis ryžto“ po šio pirmojo jo administracijos ir Pekino kontakto.

„Tačiau jis, be abejo, sieks pasitelkti kitus tarptautinius partnerius ir draugus, kad šie padėtų palaikyti glaudesnius ryšius su Pekinu“, – sakė ekspertas.

Sekmadienio vakarą Jungtinių Valstijų faktinė ambasada paskelbė, kad nuo sekmadienio iki ketvirtadienio Taivane lankysis respublikonų kongresmeno Michaelo McCaulo (Maiklo Makolo) vadovaujama delegacija, kuri „aptars JAV ir Taivano santykius, regioninį saugumą, prekybą ir investicijas“.

Taivano prezidento atstovas spaudai Wen Lii (Ven Li) sakė, kad delegacija pirmadienį susitiks su Lai Ching-te.

Šiuo vizitu „išreiškiama parama naujajai administracijai ir Taivano žmonėms konkrečiais veiksmais“, sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius