Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laikinasis FTB vadovas palaiko J.Comey, tačiau agentai vis tiek nerimauja

Laikinasis Federalinių tyrimų biuro (FTB) vadovas Andrew McCabe'as ketvirtadienį paneigė Baltųjų rūmų pareiškimus, kad FTB darbuotojai prarado pasitikėjimą Jamesu Comey, ir kad tyrimas dėl galimos Rusijos įtakos rinkimams buvo vienas mažesnių FTB rūpesčių, praneša CNN.
Andrew McCabe'as
Andrew McCabe'as palaiko J.Comey, tačiau agentai vis tiek nerimauja / TT NYHETSBYRÅN

A.McCabe'as, kalbėdamas Senato žvalgybos komiteto nariams, teigė visada ypatingai gerbęs J.Comey sugebėjimus ir moralę. Laikinojo FTB direktoriaus teigimu, antradienį atleistas J.Comey turi didžiosios daugumos FTB darbuotojų palaikymą.

Tai prieštarauja rūmų atstovės spaudai Sarah Huckabee Sanders teiginiui, kad prezidentas „ir visi likę FTB darbuotojai“ prarado pasitikėjimą J.Comey.

A.McCabe'as taip pat paneigė S.H.Sanders pareiškimą, kad tyrimas dėl galimos Rusijos įtakos prezidento kampanijai „greičiausiai buvo vienas mažiausių“ FTB rūpesčių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./FTB direktorius Jamesas Comey
AFP/„Scanpix“ nuotr./FTB direktorius Jamesas Comey

Laikinasis FTB vadovas sakė, „kad tai yra itin reikšmingas tyrimas“, tačiau atsisakė plačiau pakomentuoti, kiek žmonių yra įsitraukę į procesą. Jis tikino, kad kol kas nebuvo jokių bandymų paveikti tyrimą. Tačiau jei Baltieji rūmai mėgins daryti įtaką, jis informuos Senatą.

FTB agentai nerimauja

Nors A.McCabe'as drąsiai išreiškia palaikymą J.Comey ir tikina neleisiantis Baltiesiems rūmams kištis į tyrimą, buvę ir esami FTB agentai nerimauja.

FTB darbuotojai bijo, kad atleidus J.Comey, naujoji administracija suras būdų pakenkti tyrimui.

„The Daily Beast“ pakalbino du buvusius FTB darbuotojus, palaikančius glaudų ryšį su dabartiniais biuro agentais. Jų teigimu, atleidus J.Comey, galimą Rusijos įtaką JAV prezidento rinkimams tiriantys agentai susirinko išgerti. Jie nerimavo, kad bus perkelti į kitą skyrių, ar kad jų tyrimas nebebus prioritetu.

FTB darbuotojai bijo, kad atleidus J.Comey, naujoji administracija suras būdų pakenkti tyrimui.

Tai sukeltų politines problemas, ypač Rusijos atžvilgiu. Tokį agentų nerimą dar labiau sustiprino ketvirtadienio vakarą NBC duotas D.Trumpo interviu. Jame prezidentas teigė atleidęs J.Comey todėl, kad „dalykas su Trumpu ir Rusija yra išgalvota istorija“, kaltinimus vadino „demokratų pasiteisinimu dėl pralaimėtų rinkimų“.

Didžiausia įtampa tvyro tarp buvusių ir esamų Rusijos kontržvalgybos agentų. Vienas jų „The Daily Beast“ sakė: „Tai tiesiog beprotiška. Kontržvalgybos valdyba yra be galo susirūpinusi dėl galimo Baltųjų rūmų kliudymo tyrimui ir politinės įtakos.“

Buvęs aukšto rango FTB pareigūnas, dirbęs su šia byla, tikino, kad „nėra abejonių, jog bus pakenkta tyrimui“.

„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Flynnas
„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Flynnas

Pastarosiomis savaitėmis FTB Rusijos kontržvalgybos tempas dramatiškai sulėtėjo, kadangi tyrimas dėl buvusio Nacionalinio saugumo patarėjo Michaelio Flynno gerokai išsiplėtė – pradėtas tirti jo kompanijos darbas Turkijos vyriausybei. Išsiaiškinta, kad M.Flynnas vienu metu bandė grąžinti pinigus už nebaigtą darbą – tai padėjo tyrėjams susekti pinigų srautus.

Nors laikinasis FTB vadovas A.McCabe'as tikino neleisiantis Baltiesiems rūmams kištis į tyrimą, vienas iš Kongreso darbuotojų išliko skeptiškas: „Niekam nerūpi, ką jis sako. Greitai jo nebebus.“

Vis dėlto A.McCabe'as nėra vienintelis, kuriam gali grėsti nemalonumai.

Keletas administracijos šaltinių teigė, kad Baltųjų rūmų taikiklyje gali atsidurti ir FTB direktoriaus pavaduotojas Davidas Bowdichas, suvaidinęs itin svarbų vaidmenį tyrime, dėl kurio M.Flynnas turėjo pasitraukti iš posto.

X02695/Davidas Bowdichas
X02695/Davidas Bowdichas

FTB tinklalapyje rašoma, kad D.Bowdichas prižiūri viso FTB personalo ir biudžeto administravimą. Jei pareigūną pakeis D.Trumpui lojalus žmogus, tai gali turėtų didžiulę įtaką agentų priėjimui prie su tyrimu susijusių šaltinių.

Eidamas FTB direktoriaus pareigas, Robertas Muelleras pakeitė FTB valdybos struktūrą – direktoriaus pavaduotojais pasamdė ne agentus ar kitus biuro darbuotojus, o pašalinius asmenis. Šią tradiciją tęsė ir J.Comey. „The Daily Beast“ šaltiniai nerimauja, kad D.Trumpas į šias pozicijas gali skirti sau lojalius asmenis, kurie sulėtintų tyrimo procesą.

Buvęs aukšto rango FTB pareigūnas, dirbęs kontržvalgybos skyriuje, sakė: „Nepamirškite, kad agentai turi šeimas, kurias reikia išlaikyti. Dabar atsiranda reali grėsmė būti atleistiems už tai, kad tiesiog dirba savo darbą.“

FTB pareigūnas:„Nepamirškite, kad agentai turi šeimas, kurias reikia išlaikyti. Dabar atsiranda reali grėsmė būti atleistiems už tai, kad tiesiog dirba savo darbą.“

JAV teisingumo departamento nacionalinio saugumo skyriuje dirbusi Carrie Cordero teigia, kad J.Comey atleidimas jau galėjo turėti padarinių. Ji sakė: „Tokioje jautrioje byloje labai svarbus asmeninis direktoriaus įsitraukimas.“

Kalbėdama apie J.Comey, C.Cordero teigia: „Jis užstojo agentus ir tyrėjus. Jis sakė: „Eikite ten, kur jus veda faktai, o aš atlaikysiu politiką, atremsiu Baltuosius rūmus.“ Jis pridengė darbuotojus, kad jie galėtų dirbti savo darbą.“

FTB Kriminalinių tyrimų skyriaus direktoriaus pavaduotojas Ronas Hosko prieš išeidamas į pensiją sakė, kad agentūrai problemų gali sukelti teisingumo departamentas, kuriame Baltųjų rūmų skirti darbuotojai turi daugiau įtakos.

R.Hosko teigia: „Tokiuose svarbiuose tyrimuose visada yra daug frustracijos. Galiausiai atsimušama į kaltintojus – jų arba per mažai, arba jie nenori judėti pirmyn pageidaujamu tempu. Kai jų būna per daug, kiekvienas paprasčiausias sprendimas virsta debatų klubu ir progresas sulėtėja.“

„Šiuo atveju svarbu, kad žiniasklaida ir visi kiti akylai stebėtų tyrimo tempą. Ir ar tyrėjai iš kaltintojų sulaukia reikiamos paramos“, – „The Daily Beast“ sakė R.Hosko.

X80001/Dana Boente
X80001/Dana Boente

Tiesa, R.Hosko tikino, kad šiuo metu teisingumo departamento nacionalinio saugumo skyriui vadovaujantis Dana Boente pasižymi „nepalaužiama morale“, todėl neleistų dirbtinai sulėtinti tyrimo proceso.

Tačiau tokie žodžiai neguodžia FTB veteranų. Buvęs aukšto rango pareigūnas sakė: „Oranžiniam gniužului Baltuosiuose rūmuose nerūpi nė vienas, kurio jis negali kontroliuoti. Jis tai akivaizdžiai parodė.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius