Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laikinasis Ukrainos prezidentas Oleksandras Turčynovas – negeriantis rašytojas ir protestantas, vis likdavęs Julijos Tymošenko šešėlyje

Sekmadienio vakarą į Lietuvą turėjęs atskristi, bet atidėjęs kelionę dėl įtemptos padėties, susidarisios Ukrainos rytų srityse, Aukščiausiosios Rados pirmininkas ir Ukrainos laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas laikomas dešiniąja buvusios premjerės Julijos Tymošenko ranka. Šis faktas kartais padėdavo jam kopti politinės karjeros laiptais, o kartais pakišdavo koją.
Oleksandas Turčynovas
Oleksandras Turčynovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jis yra antras žmogus „Tėvynės“ partijoje ir jo politinė karjera glaudžiai susijusi su J.Tymošenko, su kuria keliai suvedė dar dešimtojo dešimtmečio viduryje.

Jų ryšys toks glaudus, kad kai kurie Maidano aktyvistai jaudinosi, kad O.Turčynovo iškilimas paklos pamatus neseniai iš kalėjimo paleistos J.Tymošenko grįžimui į Ukrainos politiką.

Jų ryšys toks glaudus, kad kai kurie Maidano aktyvistai jaudinosi, kad O.Turčynovo iškilimas paklos pamatus neseniai iš kalėjimo paleistos J.Tymošenko grįžimui į Ukrainos politiką.

Nors 2011-aisiais metais nuteista buvusi premjerė daugelio laikoma prezidento Viktoro Janukovyčiaus politinio keršto auka, vis dėlto energetikos pramonėje turtus susikrovusi J.Tymošenko daugelio akyse yra tos pačios korumpuotos ir diskredituotos valdžios dalis kaip ir nuverstasis prezidentas.

Maidano protestuose O.Turčynovas suvaidino svarbų, nors viešumoje ir ne tokį matomą vaidmenį. Vasario mėnesį prokurorai pradėjo jo veiksmų organizuojant protestuotojų „savigynos pajėgas“ tyrimą.

„Scanpix“ nuotr./Oleksandras Turčynovas
„Scanpix“ nuotr./Oleksandras Turčynovas

Po V.Janukovyčiaus valdžios surengtų žudynių Maidane Regionų partijos nariams perbėgus į opozicijos pusę, Ukrainos Aukščiausioji Rada paskyrė O.Turčynovą savo pirmininku, o po balsavimo nušalinti V.Janukovyčių – ir šalies laikinuoju prezidentu.

Tačiau ne visi protestuotojai iš Kijevo Nepriklausomybės aikštės pasitiki O.Turčynovu ar juo labiau jį laiko garbingu politiku.

Kai kurie maidaniečiai įsižeidė, kai vos V.Janukovyčiui pabėgus iš Kijevo O.Turčynovas pareiškė, kad jų tikslai pasiekti ir todėl laikas skirstytis namo.

O.Turčynovas nėra charizmatiškas. 2008 metais balotiruodamasis į Kijevo merus jis nesugebėjo patraukti rinkėjų ir triuškinamai pralaimėjo, nors jį rėmė pati premjerė J.Tymošenko, o jo varžovas, tuometis sostinės meras, buvo nepopuliarus.

„Scanpix“ nuotr./Oleksandras Turčynovas
„Scanpix“ nuotr./Oleksandras Turčynovas

Abstinentas ir rašytojas

Nors Ukraina yra stačiatikių ir unitų šalis, O.Turčynovas yra protestantas ir kartais skaito pamokslus Kijevo baptistų bažnyčioje.

Jis taip pat yra pareiškęs, kad visai nevartoja alkoholio ir nerūko.

O.Turčynovas yra parašęs ne vieną romaną, kuriame nagrinėja korupcijos, šešėlinės ekonomikos ir totalitarizmo temas.

Be to, O.Turčynovas yra parašęs ne vieną romaną, kuriame nagrinėja korupcijos, šešėlinės ekonomikos ir totalitarizmo temas.

Jo 2005 metais pasirodžiusi knyga „Baimės iliuzija“ – psichologinis trileris, pagardintas Biblijos citatomis ir iliustruotas Hieronimo Boscho paveikslų reprodukcijomis – buvo ekranizuota (pagal paties O.Turčynovo scenarijų) ir pateikta JAV Akademijos apdovanojimų komisijai geriausio užsienio filmo kategorijoje 2008 metais.

Kaip ir J.Tymošenko, O.Turčynovas yra kilęs iš pramoninio Dnipropetrovsko miesto rusiškai kalbančioje šalies dalyje.

„Scanpix“ nuotr./Ukrainos laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas ir premjeras Arsenijus Jaceniukas
„Scanpix“ nuotr./Ukrainos laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas ir premjeras Arsenijus Jaceniukas

O.Turčynovas gimė 1964 metais, studijavo metalurgiją ir į politiką įsitraukė dar būdamas komjaunuoliu.

Perestrojkos laikais jis ėmė vadovauti pirmai nepriklausomai Ukrainos naujienų agentūrai, o prieš pat SSRS iširimą įkūrė politikos analizės institutą.

1993-aisiais jis tapo tuomečio premjero ir būsimojo prezidento Leonido Kučmos ekonomikos patarėju. Tais pačiais metais kartu su Pavlo Lazarenka įkūrė centro kairiųjų „Hromada“ partiją.

Prie jų netrukus prisijungė J.Tymošenko, ką tik nepaprastai pralobusi ir ieškojusi būdų išplėsti savo įtaką politikoje. O.Turčynovas pirmą kartą pateko į parlamentą 1998 metais.

Vis dėlto „Hromada“ iširo, kai P.Lazarenka 1999-aisiais pabėgo į JAV, pradėjus tirti įtarimus, kad būdamas premjeru 1996-1997 metais jis pasisavino didžiules pinigų sumas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Julija Tymošenko
AFP/„Scanpix“ nuotr./Julija Tymošenko

Saugumo agentūros vadas

Tada likę bendražygiai O.Turčynovas ir J.Tymošenko įkūrė „Tėvynę“, kuri pamažu tapo viena iš pagrindinių opozicijos jėgų, oponavusių prezidento L.Kučmos vyriausybei.

2004-aisiais O.Turčynovas prisidėjo prie Viktoro Juščenkos prezidento rinkimų kampanijos. Rinkimus laimėjo jo priešininkas V.Janukovyčius, tačiau kaltinimai balsų klastojimu įžiebė Oranžinę revoliuciją.

O.Turčynovas laikomas gana necharizmatišku lyderiu. 2008 metais balotiruodamasis į Kijevo merus jis nesugebėjo patraukti rinkėjų ir triuškinamai pralaimėjo, nors jį rėmė premjerė J.Tymošenko, o jo varžovas, tuometinis sostinės meras, buvo gana nepopuliarus.

2004-ųjų protestai atvedė V.Juščenką į prezidento, o J.Tymošenko – į premjero postą. O.Turčynovas buvo paskirtas vadovauti Ukrainos saugumo tarnybai SBU.

Anuomet jis pažadėjo iš esmės reformuoti KGB įpėdinę, pertvarkyti ją į vakarietišką saugumo tarnybą, kuri nebebūtų naudojama politiniams oponentams bauginti, nustotų nelegaliai klausytis telefoninių pokalbių ir atgautų gyventojų pasitikėjimą.

Tačiau O.Turčynovas vos po septynių mėnesių neteko posto, nes baigėsi  prezidento V.Juščenkos draugystė su J.Tymošenko ir ši lėkė iš premjerės posto.

Į vyriausybę O.Turčynovas grįžo 2007-2010 metais, kai J.Tymošenko vėl tapo premjere, o jį paskyrė savo pirmuoju padėjėju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius