Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 08 20 /14:00

Laiške pasaulio katalikams popiežius Pranciškus pasmerkė lytinį išnaudojimą

Popiežius Pranciškus pirmadienį paskelbė viso pasaulio katalikams skirtą laišką, kuriame smerkia lytinį išnaudojimą ir jo dangstymą bei reikalauja kaltininkų atsakomybės.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pontifikas maldavo atleidimo už išnaudojimo aukų patirtą skausmą ir sakė, kad katalikai privalo prisidėti prie bet kokių pastangų išnaikinti lytinį išnaudojimą ir jo dangstymą.

Jis pasmerkė savavališką dvasininkų kultūrą, dėl kurios kilo lytinio išnaudojimo krizė, kad Bažnyčios lyderiai labiau rūpinasi savo reputacija, o ne vaikų saugumu.

„Mažiesiems nepademonstravome jokio rūpesčio; apleidome juos“, – rašė Pranciškus.

Vatikanas popiežiaus laišką paskelbė artėjant jo kelionei į Airiją. Manoma, kad per ateinančio savaitgalio vizitą daugiausia dėmesio bus skiriama kunigų lytinio priekabiavimo skandalui.

Praėjusią savaitę JAV didžioji prisiekusiųjų žiuri paskelbė šokiruojančią ataskaitą apie Katalikų Bažnyčios vykdytą sisteminį seksualinių nusikaltimų prieš mažamečius dangstymą.

Dvejus metus trukęs didžiosios žiuri tyrimas apėmė visas, išskyrus dvi, Pensilvanijos vyskupijas. Jo metu buvo apklausti dešimtys liudininkų ir išnagrinėti pusė milijono puslapių Bažnyčios dokumentų. Paaiškėjo, kad „esama patikimų įtarimų dėl daugiau nei 300 kunigų grobuonių“.

Buvo nustatyta per tūkstantis nukentėjusių vaikų, tačiau „tikrąjį aukų skaičių“ sudaro ne vienas tūkstantis, pažymima ataskaitoje.

Bažnyčios hierarchai perkeldavo kunigus grobuonis į aukštesnes pareigas ir leisdavo jiems toliau kunigauti 10, 20 ar netgi 40 metų po to, kai sužinodavo apie jų nusikaltimus, o aukų sąrašas toliau ilgėdavo, sakė Pensilvanijos valstijos generalinis prokuroras Joshas Shapiro.

Jungtinėse Valstijose seksualine prievarta kaltinami nuo 5 700 iki 10 tūkst. kunigų. Tačiau tik keli šimtai iš jų stojo prieš teismą ir išgirdo nuosprendį už savo nusikaltimus, skelbia „Bishop Accountability“.

Šio tinklalapio duomenimis, nuo šio amžiaus 1-o dešimtmečio, kai Katalikų Bažnyčią ėmė purtyti vaikų seksualinio išnaudojimo skandalai, Jungtinėse Valstijose susitarimams su aukomis Bažnyčia išleido kiek daugiau nei 3 mlrd. JAV dolerių.

Esama duomenų, kad Jungtinėse Valstijose gali būti iki 100 tūkst. aukų.

2013 metais pontifiku tapęs Pranciškus žadėjo laikytis „nulinės tolerancijos“ dėl dvasininkų seksualinės prievartos prieš vaikus ir išvaduoti Bažnyčią nuo pedofilijos rykštės, padariusios didžiulę žalą jos pozicijoms daugelyje šalių.

Tačiau popiežiaus autoritetui šiuo klausimu smarkiai pakenkė virtinė klaidingų žingsnių, o aukas ginančios organizacijos tvirtina, kad Katalikų Bažnyčia toliau nelinkusi perduoti dvasininkų pedofilų baudžiamąjį persekiojimą vykdančioms institucijoms.

Pranciškus yra palyginęs kunigų vykdomą lytinį išnaudojimą su dalyvavimu „juodosiose mišiose“. Tačiau jis kaltinamas tuo, jog yra pernelyg atlaidus pedofilams ir taiko jiems bendrą gailestingumo politiką, kurią skatina Katalikų Bažnyčioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius