Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laisvės premija šiemet bus įteikta JAV lietuvių sostinėje

Sausio 31 – vasario 1 dienomis Čikagos pietiniame priemiestyje Lemonte esančiame Pasaulio lietuvių centre vyks Politinių studijų savaitgalis. Jo metu jau ketvirtą kartą bus paskelbtas bei apdovanotas JAV lietuvių įsteigtos Laisvės premijos laureatas/-ė.

Pirmąja Laisvės premija prieš trejus metus buvo apdovanota Sausio 13-ąją prie Vilniaus televizijos bokšto Lietuvos Nepriklausomybę gynusi ir po sovietų tankų vikšrais žuvusi Loreta Asanavičiūtė (premija įteikta jos mamai Stasei Asanavičienei).

2007 m. Laisvės premija buvo skirta už ištikimą tarnystę bei darbą Tėvynės labui Baltarusijoje nužudytam Lietuvos Valstybės saugumo departamento pulkininkui, diplomatui Vytautui Pociūnui (premija įteikta šeimai). Pernai apdovanoti du laureatai: JAV LB NY apygardos pirmininkė Ramutė Žukaitė – už aktyvią veiklą bei vadovavimą Niujorko lietuvių kovai dėl vienintelės Manhattane lietuvių bažnyčios išsaugojimo ir dienraščio „Lietuvos žinios“ vyr. redaktorius Valdas Vasiliauskas – už aktualius politinius rašinius.

Iki šiol ši premija, kuria siekiama pagerbti tautine patriotine veikla Lietuvai ir lietuvių tautai nusipelniusius asmenis, buvo teikiama ten, kur ji buvo įsteigta – Los Andžele. Tačiau šiemet Politinių studijų savaitgalį, o kartu ir Laisvės premijos teikimą nutarta perkelti į miestą su gausesne lietuvių bendruomene.

Pirmąja Laisvės premija prieš trejus metus buvo apdovanota Sausio 13-ąją prie Vilniaus televizijos bokšto Lietuvos Nepriklausomybę gynusi ir po sovietų tankų vikšrais žuvusi Loreta Asanavičiūtė.

Rengėjai JAV lietuvių sostine vadinamoje Čikagoje tikisi sulaukti didesnio JAV lietuvių visuomenės, ypač jaunimo, dėmesio.

Apdovanojimo iniciatorius ir fundatorius, Kalifornijoje gyvenantis medicinos profesorius dr. Rimtautas Marcinkevičius, nuo 2006-ųjų kasmet iš savo asmeninių lėšų premijai skiria bent po tūkstantį dolerių. Šiuo metu veikia ir atviras „Laisvės premijos fondas“, kuriam gali aukoti visi norintys. Šio fondo dėka laureatams jau pernai buvo įteikta gerokai tūkstantį dolerių viršijančios premijos.

Anot dr. R. Marcinkevičiaus, mintis įsteigti tokią precedento išeivijoje neturinčią premiją jam gimė berengiant pranešimą apie emigrantus vienam iš ankstesnių Politinių studijų savaitgalių, kuriuos Los Andžele organizuodavo Lietuvių fronto bičiulių sambūrio nariai.

„Emigravusių iš Lietuvos žmonių skaičius yra skandalingas (pusė milijono!), mūsų tauta sparčiai mažėja. Besiruošdamas tai paskaitai suvokiau, kad nebegalima toliau pasyviai stebėti, kaip nyksta lietuvių tauta – reikia kažką daryti, ugdyti tautiškumą ir patriotizmą, skatinti emigrantų, ypač jaunosios kartos, sąmoningumą,“ – sakė Laisvės premijos steigėjas.

Dr. R. Marcinkevičius bei jam talkinantys bendraminčiai tikisi, jog ateityje šį renginį bus galima perkelti ne tik į kitus JAV miestus (pvz. Niujorką), bet ir kitas užsienio šalis, kuriose gausios lietuvių bendruomenės – Airiją, Angliją ir kt.

Šiemet Čikagoje rengiamo Politinių studijų savaitgalio tema – „Lietuvos valstybės politikos, ekonomikos, kultūrinių ir dvasinių vertybių vystymo perspektyvos ir reikšmė, užtikrinant lietuvių tautos išlikimą Lietuvoje ir išeivijoje XXI amžiuje“.

Renginyje laukiama prelegentų ne tik iš JAV bei Kanados, bet ir iš Lietuvos: kovotojos už Lietuvos laisvę, garsios rezistentės vienuolės Nijolės Sadūnaitės, LNK televizijos žurnalistinių tyrimų laidos „Paskutinė instancija“ redaktorės, pagarsėjusios korumpuotų politikų bei valdininkų demaskavimu žurnalistės Rūtos Grinevičiūtės, Lietuvos radijo žurnalisto, laidos „Dienos tema“ vedėjo bei politikos apžvalgininko, neabejingo emigrantų aktualijoms, Tomo Dapkaus.

Taip pat Politinių studijų savaitgalyje dalyvaus bei pranešimus skaitys buvęs Lietuvos kariuomenės Lauko pajėgų vadas, brigados generolo Arvydas Pocius (Norfolkas, JAV), ekonomistas prof. Valdas Samonis (Torontas, Kanada), Pasaulio Lietuvių Bendruomenės pirmininkė Regina Narušienė (Čikaga, JAV), savaitraščio ,,Amerikos lietuvis” politikos apžvalgininkas Bronius Nainys (Čikaga, JAV) bei kiti žymūs JAV lietuvių visuomenės veikėjai.

Renginio metu vyks politinis simpoziumas, jaunimo politinės studijos, bus demonstruojamas latvių sukurtas filmas ,,Soviet Story” apie Sovietų Sąjungos nusikaltimus.

Politinių studijų savaitgalį Čikagoje rengia Laisvės premijos fondas, Lietuvių fronto bičiuliai (Kalifornijos bei Vilniaus skyriai) ir JAV lietuvių Visuomeninis komitetas už LR pilietybės išlaikymą, suteikus kitos šalies pilietybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius