-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laisvos sienos tarnauja ir nusikaltėliams

Krizei įstūmus pasaulio ekonomiką į nuosmukį, nusikalstami verslai tik dar labiau klesti. Organizuotas nusikalstamumas yra ta kaina, kurią tenka mokėti už atviresnę rinkos ekonomiką.
Kokainas
Kokainas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sienų nykimas Europoje ir už jos ribų padeda ne tik teisėtam verslui, bet ir prekybai narkotikais, žmonėmis, padirbtais eurais ir suklastotomis prabangos prekėmis. Europos Sąjungos (ES) kriminalinės žvalgybos duomenimis, organizuotam nusikalstamumui pasitarnavo ne tik ši liberalizacija, bet ir pigūs skrydžiai bei pigi darbo jėga Kinijoje. Nusikalstami verslai klesti, nors visa ekonomika dar tebesikapsto iš krizės.

Europolo teigimu, pastaruoju metu didžiausia grėsmė kyla iš Vakarų Afrikos grupuočių. Marokas yra pagrindinis ES rinkos marihuanos šaltinis.

Europolo teigimu, pastaruoju metu didžiausia grėsmė kyla iš Vakarų Afrikos grupuočių. Marokas yra pagrindinis ES rinkos marihuanos šaltinis. Labai padidėjo ir kokaino srautai per Vakarų Afrikos šalis. Jos dabar yra svarbiausia tranzitinė zona dėl savo strateginės padėties tarp kokainą gaminančių valstybių ir Europos. Gvinėjos įlankos regionas tapo logistikos centru narkotikų kelyje iš Pietų Amerikos į Europą. Šiame kriminaliniame peizaže įtakingiausia yra Nigerija. Iš ten pat plūsta ir sekso vergės.

Balkanai nuo seno laikomi saugiausiu kontrabandininkų keliu į ES. Šie keliai eina per Juodąją jūrą į Rumuniją ir Slovėnijos, Kroatijos bei Juodkalnijos Viduržemio jūros uostus.

Įtakingi ir lietuviai

Europolo ataskaitoje Europos banditai skirstomi pagal penkis jų veiklos centrus. Svarbiausias jų yra šiaurės vakaruose, sutelktas Nyderlanduose ir kiek mažėliau Belgijoje. Lygiai kaip ir teisėto verslo, taip ir nusikalstamos veiklos geografinis centras yra Olandija. Šios grupuotės, taip pat ir tokių šalių kaip Jungtinė Karalystė bei Airija, konkuruoja su nusikaltėliais iš Afrikos, Rytų Europos, Turkijos, Pakistano, Kinijos, Vietnamo ir Kolumbijos. Daugeliu atvejų šias nusikaltėlių grupuotes sudaro pirmos kartos imigrantų, gyvenančių ES, vaikai.

Svarbiausia nusikaltėlių pietinio veiklos centro šalis yra Italija. Ten organizuotas nusikalstamumas daugiausia koncentruojasi į kokaino ir kanapių gabenimą, nelegalią imigraciją, eurų padirbinėjimą ir suklastotas prekes iš Kinijos. Neapolio uoste nelegalių prekių iš Kinijos srautai nuolat didėja. Garsios Kamoros ir Apulijos nusikaltėlių grupuotės išplėtojo labai plačius ryšius su kinais gaminant, pervežant ir realizuojant suklastotą kompiuterių įrangą, kompaktinius ir DVD diskus bei prabangos prekes. Dar pavojingesnis yra suklastotų vaistų, kurie daugiausia atkeliauja iš Kinijos, Honkongo, Indijos, Tailando ir Turkijos, verslas. Kad pasididintų pelnus, organizuoti nusikaltėliai gamina vaistus neatsižvelgdami į jų sudėtį ir gamybos metodus.

Kinija, drauge su Rytų Europa yra pagrindiniai vis labiau populiarėjančių sintetinių narkotikų, tokių kaip amfetaminai ir metamfetaminai, ingredientų šaltiniai. Šiaurės rytuose pagrindinį vaidmenį vaidina nusikalstamos grupės iš Lietuvos, o Sankt Peterburgas yra svarbiausias logistikos mazgas organizuojant srautus į ES per Rusiją, ypač Kaliningradą, taip pat Ukrainą ir Baltarusiją.

Nustatyta, kad ES šalyse vis labiau plinta kanapių auginimo patalpose praktika. Įveisiamos ištisos plantacijos.

Naujas įrankis – pigūs skrydžiai

Europolo teigimu, vertingu banditų įrankiu tapo pigūs skrydžiai. Tai tikra dovana narkotikų platintojams. Labai išplėtotas keleivinių skrydžių tinklas leidžia nusikaltėliams pasirinkti patogiausius kelius tiesiai į vietos rinkas visoje ES. Vežant narkotikus sudaromas sudėtingas skrydžio su persėdimais planas, padedantis nuslėpti kurjerių kilmę.

Europolo teigimu, vertingu banditų įrankiu tapo pigūs skrydžiai. Tai tikra dovana narkotikų platintojams.

„Organizuotas nusikalstamumas yra ta kaina, kurią tenka mokėti už atviresnę rinkos ekonomiką, – sako profesorė Letizia Paoli, buvusi Europolo patarėja organizuoto nusikalstamumo klausimais. – Niekas nenori, kad būtų tikrinamas kiekvienas konteineris, pasiekiantis Antverpeną ar Roterdamą, kiekvienas sieną kertantis asmuo, tačiau šito atsisakius ir atvėrus kelius legaliai prekybai reikia suprasti, jog šiais procesais bus pasinaudota ir neteisėtiems tikslams.“ Profesorės manymu, nieko čia nepakeisi, jei nenori trukdyti teisėtam verslui. Tas pat pasakytina ir apie oro linijas. Žmonės daug laimėjo iš pigių skrydžių, per pastaruosius du dešimtmečius jų mobilumas labai padidėjo, tačiau lygiai taip pat tuo galima naudotis ir nusikalstamais tikslais.

Organizuoti nusikaltėliai tik laimi iš pasaulį apėmusio nuosmukio. Praradę perkamąją galią vartotojai mieliau dairosi pigesnių padirbtų produktų, o darbdaviai ieško pigesnės darbo jėgos, kuria dažnai tampa nelegaliai į šalis atvežami žmonės.

Ataskaitos autoriai kelia klausimą, ar dėl recesijos žmonės linkę vartoti daugiau narkotikų. Tai gali būti galimybė nusikaltėliams krizės metu uždirbti dar daugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius