Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

​Latviai mato augančią Rusijos grėsmę nacionaliniam saugumui

Rusija stengiasi daryti vis didesnę įtaką Latvijoje gyvenančiam rusakalbiam jaunimui. Latvijos saugumo tarnybos kaltina Rusiją, esą ši jauniems Latvijos rusams siūlo nemokamas karines treniruotes jaunimo stovyklose Rusijoje. Ten jie esą ne tik mokomi karinių paslapčių, bet ir klauso ideologinių paskaitų, rašo „Deutsche-Welle“.
KGB
KGB / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Latvijos apsaugos ministro teigimu, tokias stovyklas remia ne tik Rusijos užsienio reikalų ministerija ir karinės pajėgos, bet ir Rusijos slaptosios tarnybos.

Pirmosios tokios stovyklos Rusijoje organizuotos prieš dvejus metus. Kelionę visada apmoka Rusijos valžia.

Kol kas tokiose stovyklose dalyvavo tik apie 20 jaunų žmonių. Tačiau Latvijos politikai tokią Rusijos iniciatyvą vertina kaip grėsmę nacionaliniam saugumui.

Rusija, stengdamasi daryti įtaką jauniems rusams, esą siekia ir didesnės įtakos Baltijos šalyse.

Tokios stovyklos patrauklios, nes Latvijoje tik 10 proc. vaikų gali nemokamai dalyvauti stovyklose.

Valdžios teigimu, Rusijos stovyklose yra šlovinamos šalies karinės pajėgos, Sovietų Sąjungos istorija. Jaunuoliai mokomi šnipinėti. Į Latviją vaikai neva grįžta jau kaip Rusijos patriotai.

Latvijos apsaugos ministras Artis Pabrikas aiškina, kad Rusija įtaką Latvijos visuomenei stengiasi daryti per kultūrą, ekonomiką, moralės vertybes. Tokios stovyklos – tik vienas pavyzdžių.

Viena tokių stovyklų organizatorių – Anna Bakanach – neigia tokius kaltinimus. Jos teigimu, stovyklos yra skirtos kultūros įvairovei tarp vaikų skatinti.

Vladimiras Putinas nori įsteigi Eurazijos sąjungą. Latvijos saugumo teigimu, Rusija investuoja labai daug į ryšių su buvusiomis Sovietų Sąjungos respublikomis stiprinimą, kad Eurazijos sąjunga įgautų realesnį pavidalą.

Rytų Europos studijų centro tyrinėtojo Rinaldso Gulbio teigimu, jaunimo stovyklos yra vienas pavyzdžių, kaip Rusija naudoja savo galią švelniai.

Latvijoje rusų populiacija – itin didelė. Maždaug pusė jų – apie 300 tūkst. žmonių – neturi Latvijos pilietybės ir jaučia nostalgiją Sovietų Sąjungai. Tai yra patogu įtaką siekiančiai daryti Rusijai.

Jaunimo stovyklose esą privaloma pasirašyti dokumentą – jaunuoliai pasižada, kad saugos Rusiją ir jos vertybes, kalbą, kultūrą, ir politiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius