-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 10 /17:30

Latvija paskelbė nepaprastąją padėtį pasienyje su Baltarusija: galės naudoti fizinę jėgą

Atsižvelgdama į sparčiai augantį neteisėtų migrantų srautą Latvijos vyriausybė antradienį paskelbė nepaprastąją padėtį Latvijos ir Baltarusijos pasienyje.
Latvijos ir Baltarusijos pasienis
Latvijos ir Baltarusijos pasienis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Atitinkamą pasiūlymą vyriausybės svarstymui pateikė vidaus reikalų ministrė Marija Golubeva.

Nepaprastoji padėtis nuo rugpjūčio 11-osios iki lapkričio 10-osios galios Ludzos, Augšdaugavos ir Kraslavos regionuose, taip pat Daugpilio mieste.

Vyriausybės sprendimu užkirsti kelią nelegaliai imigracijai pasieniečiams padės Nacionalinės ginkluotosios pajėgos ir Valstybės policija.

Taip pat bus išplėsti Valstybės sienos apsaugos tarnybos įgaliojimai. Pareigūnai turės teisę nurodyti neteisėtai sieną bandantiems kirsti asmenims grįžti į šalį, iš kurios jie bando tai padaryti, ir panaudoti fizinę jėgą ir specialiąsias priemones, jei jų nurodymų nebus paisoma.

„Jei atvirai, uždarome sieną tarp Latvijos ir Baltarusijos. Jei kas nors bandys ją nelegaliai kirsti, tuomet tas asmuo bus mandagiai, bet griežtai paprašytas grįžti į teritoriją, iš kurios atvyko“, – pareiškė Latvijos premjeras Krišjanis Karinis.

Vyriausybė taip pat įgaliojo Pasienio apsaugos tarnybą ir Pilietybės ir migracijos reikalų tarnybą pasinaudoti Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatomis, kad užtikrintų apgyvendinimą, maitinimą ir būtiniausius daiktus iš Baltarusijos į Latviją neteisėtai atvykusiems migrantams.

„Manęs nestebina, kad imamasi tokių veiksmų“, – kad Latvijos vyriausybės nurodymai griežtesni nei Lietuvos, 15min pripažino portalo Tvnet.lv žurnalistas Juris Juransas.

„Priežastys. Valdžia ir Latvijos žmonės pamatė, kaip eskalavosi situacija Lietuvoje. Jūsų šalies pavyzdys parodė, kad tik ekstremaliomis priemonėmis galima kažkiek suvaldyti padėtį.

Antra, svarbu tai, kad kabinetas taip greitai dėl to sutarė. Net ideologiniai priešininkai sutarė, kad reakcija turi būti staigi ir efektyvi – tokia, kad nepaskatintų dar didesnio migrantų srauto“, – pridūrė J.Juransas.

Vidaus reikalų ministerija nurodė, kad Lietuvos vyriausybė sugriežtino valstybės sienos apsaugos režimą, todėl pastarosiomis dienomis neteisėti migrantai iš Baltarusijos teritorijos vis dažniau bando kirsti Latvijos ir Lenkijos sienas.

Rugpjūčio 6–10 dienomis Latvijos pasieniečiai sulaikė 283 asmenis, neteisėtai patekusius į šalies teritoriją per sieną su Baltarusija.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba dirba padidintos parengties režimu, kad reaguotų į bandymus neteisėtai kirsti valstybės sieną.

Atsižvelgdama į padėtį Lietuvoje, taip pat išaugusias grėsmes Latvijos ir Baltarusijos pasienyje, Latvijos valdžia sustiprino sienos su Baltarusija stebėjimą ir mobilizavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos bei kariuomenės išteklius. Pagalbą teikia ir Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra „Frontex“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius