-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijoje butų kainos krito iki 2005 metų lygio

Latvijoje butų kainos drastiškai krenta, o ekspertai teigia, kad šioje šalyje naujus butus tuoj galės įsigyti tik pasiturintys žmonės.
Renovuotas daugiabutis sostinės Žirmūnų gatvėje.
Lietuvos sostinėje buvo statomi mažesnio ploto būstai nei kaimyninėse šalyse. / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Kaip pranešė naujienų portalas torgi.lv, išanalizavus prekybą Latvijoje nekilnojamuoju turtu nuo 2008 metų rugsėjo iki šių metų sausio, galima prieiti išvados, kad būsto kainos čia jau nukrito iki 2005 metų lygio. Tuomet vienas kvadratinis metras senos statybos bute Rygoje kainavo apie 700-800 eurų. Tuo tarpu naujos statybos namuose vienas kvadratinis metras kainuoja nuo 850 iki 1200 eurų.

Daugiau nuomojasi

Ekspertai pastebi ir tai, kad pastaruoju metu vis auga būsto nuomos paklausa – tai susiję su tuo, kad gauti kreditą būsto pirkimui tampa vis sudėtingiau. Tiesa, krito kainos ir čia – dabar už 200-220 latų galima išsinuomoti didelį butą šeimai pačiame Rygos centre, kas dar prieš metus buvo neįmanoma.

Vilniuje – mažiausi butai

Tuo tarpu kompanijos „BaltHaus“ atstovai teigia, kad Latvijoje gali pasikartoti praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio scenarijus, kai naują būstą sau galėjo leisti tik pasiturintys žmonės, skelbia naujienų portalas biznews.lv. Ekspertų teigimu, per pastaruosius kelis metus lengvai duodamų kreditų dėka statybos labai išsiplėtė, o kainos vis augo. Ekspertai taip pat teigia, kad Latvijoje net 75 proc. visų butų buvo statoma Rygoje arba aplink ją, o tuo tarpu kaimyninėse šalyse sostinėse buvo pastatoma tik 55 proc. butų.

Beje, ekspertas pastebi ir skirtumus tarp pastatytų butų Vilniuje, Rygoje ir Taline. Rygoje buvo statomi didžiausi butai – vidutinis buto plotas buvo 100 kvadratinių metrų, Vilniuje – 75 kvadratinių metrų, o Taline – 80 kvadratinių metrų.

Beje, skaičiai rodo, kad praėjusiais metais naujų gyvenamųjų namų statyba mažiausiai nukrito Lietuvoje, o labiausiai – Estijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius