-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Latvijoje smarkiai mažėja gyventojų skaičius

Latvijoje pastaruosius 20 metų smarkiai mažėja gyventojų skaičius dėl mažėjančio gimstamumo ir žmonių išvykimo iš šalies, pažymėjo penktadienį Demografijos reikalų tarybos posėdyje profesorius Pėteris Zvidrinis.
Latvės motinos
Latvės motinos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasiekti teigiamų gimstamumo rodiklių Latvijoje per artimiausius 20–30 metų bus neįmanoma, mano jis.

Tačiau, kai ekonominė situacija Latvijoje pagerės, gimstamumas, kaip ir vidutinė gyvenimo trukmė, gali padidėti, pažymėjo ekspertas.

„Gimstamumas gali padidėti, kai ekonominė situacija šalyje pagerės, ir didelė dalis darbingų žmonių, išvažiavusių ieškoti darbo į užsienį, sugrįš“, – paaiškino jis.

Latvijos, kaip ir kitų Europos šalių gyventojai sensta, pabrėžė P.Zvidrinis, pavadindamas skatinančiu veiksniu migracijos procesus: „Esant situacijai, kai dalis darbingų šalies gyventojų išvažiuoja iš jos, jaunų žmonių skaičius mažėja.“

Jo nuomonei pritaria ir premjeras Valdis Dombrovskis, pažymėjęs, kad ekonomikos krizė, kuriai vykstant dalis visuomenės išvažiuoja ieškoti darbo į užsienį, blogina demografinę situaciją Latvijoje.

Tačiau ir esant dabartinei ekonominei situacijai būtina galvoti apie realias galimybes remti gimstamumo augimą, pabrėžė jis: „Kad būtų galima padidinti gimstamumą šalyje, reikia mąstyti apie galimybes, kurias galima įgyvendinti iš esamo biudžeto, ir būtina pasiekti, kad ši (Demografijos reikalų) taryba netaptų pažadų dalijimo taryba“.

Demografas Ilmaras Mežas atkreipė Tarybos narių dėmesį į tai, kad po penkerių metų jaunų moterų skaičius Latvijoje smarkiai sumažės, ir tai dar labiau pablogins demografinę situaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius