Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos eksprezidentė ragina Baltijos šalis ir Lenkiją nebijoti Rusijos imperializmo

Latvijos eksprezidentė Vaira Vykė-Freiberga trečiadienį pareiškė, kad Baltijos šalys ir Lenkija neturėtų bijoti numanomų Rusijos imperialistinių ambicijų, ir paragino šias valstybes kurti karinį aljansą siekiant atgrasyti Maskvą.
Vaira Vykė-Freiberga
Vaira Vykė-Freiberga / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tokius komentarus buvusi valstybės vadovė išsakė duodama interviu lenkų laikraščiui „Polska“ Molotovo–Ribbentropo 80-ųjų pasirašymo metinių proga.

Ji paragino Estiją, Latviją, Lietuvą ir Lenkiją kurti karinį bei politinį bloką, ir tokiu būdu atgrasyti Rusiją nuo galimos agresijos.

„Galime ginčytis dėl Rusijos motyvų kalbėdami apie jos karinius veiksmus Kryme ir Donbase, bet tai nebėra svarbu, nes rezultatas yra aiškus. Turime sukurti mechanizmą, kuris ateityje užkirstų kelią tokiems veiksmams“, – kalbėjo V.Vykė-Freiberga.

„Negalime leisti sau bijoti – tai yra energijos, kurią galime panaudoti tikslingiau, švaistymas. Kiekviena šalis – tiek individualiai, tiek kaip aljanso dalis – turi būti pasiruošusi imtis visų atgrasymo priemonių, taip pat ruoštis blogiausiam įmanomam scenarijui“, – pridūrė ji.

Buvusi Latvijos lyderė priminė, jog Suomijai 1940 metais pavyko apsiginti nuo Maskvos agresijos.

„Negalime to užmiršti. Jei Baltijos šalys ir Lenkija sukurs bloką, mes taip pat būtume pajėgūs apsiginti nuo potencialios Rusijos atakos“, – teigė V.Vykė-Freiberga.

Eksprezidentė pabrėžė, kad NATO vaidmuo yra kaip niekada svarbus regionui. Lenkų žurnalistui paklausus, ar Aljanso valstybės būtų pasirengusios ginti Baltijos šalis ir Lenkiją savo karių gyvybių kaina, V.Vykė-Freiberga užsiminė apie daugybę tarptautinių NATO misijų. Jos teigimu, tarp šių operacijų ir potencialių ateities misijų Rytų Europoje nėra jokio skirtumo.

V.Vykė-Freiberga buvo Latvijos prezidentė 1999–2007 metais. Per jos kadenciją šalis įstojo į Europos Sąjungą ir NATO.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius