-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos, Estijos ir Lenkijos prezidentai Varšuvoje susitarė dėl bendros pozicijos NATO viršūnių susitikime

Latvijos, Lenkijos ir Estijos valstybių vadovai antradienį Varšuvoje susitarė dėl bendros pozicijos gegužę Čikagoje vyksiančiame NATO viršūnių susitikime, pranešė Latvijos prezidentūros spaudos tarnyba.
Iš kairės: Estijos prezidentas Toomas Hendrikas, Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis ir Latvijos prezidentas Andris Berzinis
Iš kairės: Estijos prezidentas Toomas Hendrikas, Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis ir Latvijos prezidentas Andris Berzinis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prezidentai nusprendė, kad susitikimas bus vienas svarbesnių renginių po 2010 metų Lisabonos viršūnių susitikimo, kuriame buvo susitarta dėl naujos Aljanso strategijos. Valstybių vadovai taip pat sutiko, kad privalo pabrėžti gerų tarpatlantinių santykių svarbą.

Nuspręsta, kad Baltijos valstybių prioritetas yra užtikrinti, kad NATO oro erdvės patruliavimo misija taptų geru pavyzdžiu sumanios gynybos, atspindinčios tarpusavio bendradarbiavimą, NATO tikslus ir esmę. Susitarta dėl tokio bendradarbiavimo pratęsimo, kuris užtikrintų aktyvesnį Baltijos valstybių dalyvavimą atitinkamuose procesuose.

Plenarinio posėdžio ir po jo vykusios spaudos konferencijos metu Latvijos prezidentas Andris Bėrzinis ir Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas (Tomas Hendrikas Ilvesas) padėkojo Lenkijai ir jos vadovui už būsimą Lenkijos oro pajėgų patruliavimą Baltijos oro erdvėje šį mėnesį.

Trijų šalių prezidentai taip pat aptarė pagalbos Afganistanui po 2014 metų klausimus, pabrėždami jos svarbą, prisimenant Aljanso ir jo partnerių pažadą prisidėti prie nuoseklaus Afganistano vystymosi ir po šios datos. Šiame kontekste Latvijos ir Lenkijos vadovai pabrėžė būtinybę remti ekonominę plėtrą ir nacionalinės infrastruktūros Afganistane kūrimą po 2014-ųjų metų, nes be jų būtų sunku įsivaizduoti šios šalies ateitį.

Plenarinėje sesijoje prezidentai dar svarstė 2013 metų karines pratybas „Steadfast Jazz 2013“. Tai bus didžiausi NATO reagavimo pajėgų manevrai Baltijos jūroje; jie vyks Lenkijoje, dalyvaujant ir trijų Baltijos šalių kariams.

Pareigūnai taip pat tarėsi apie NATO priešraketinės gynybos pajėgumus – ši tema turėtų būti ir NATO viršūnių susitikimo Čikagoje dienotvarkėje.

Spaudos konferencijoje Estijos ir Latvijos prezidentai padėkojo savo kolegai Lenkijos prezidentui už iniciatyvą surengti tokį posėdį prieš NATO viršūnių susitikimą. Jie ypač pabrėžė tai, kad Lenkija ir Baltijos regionas turi veikti kuo glaudžiau saugumo politikos ir ekonomikos plotmėje.

Prezidentai sutarė susitikinėti ir ateityje, nes tokie susitikimai yra būtini.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius