Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos gyventojų dauguma pritaria Seimo paleidimui, rodo apklausa

Dauguma Latvijos gyventojų (65 proc.) pritaria dabartinio Seimo paleidimui, parodė bendrovės „Norstat“ kovo pabaigoje atlikta apklausa.
Sausio 13-osios riaušės Rygoje
Sausio 13-osios riaušės Rygoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

34 proc. apklaustųjų visiškai pritarė Seimo paleidimui, o 31 proc. labiau pritaria negu nepritaria. 17 proc. apklaustųjų buvo už dabartinio Seimo išsaugojimą, manydami, kad būtina palaikyti naująją vyriausybę, o 8 proc. visiškai nepritarė Seimo paleidimui. 9 proc. apklaustųjų mano, kad referendumą dėl Seimo paleidimo reikia surengti rudenį.

Paklausti apie svarbiausias priemones, kurios padėtų spręsti socialinę ekonominę krizę, didžioji dauguma respondentų Seimo paleidimą ir pirmalaikius naujo Seimo rinkimus nurodė mažiausiai svarbiais iš pateiktų klausimų variantų.

Tai galima paaiškinti tuo, kad „emocingi žmonės nori kažką nubausti“, tačiau pirmos svarbos uždaviniu gyventojai laiko ekonomikos stabilizavimą.Svarbiausiu šių dienų uždaviniu Latvijos gyventojai laiko ekonominio nuosmukio sustabdymą ir visuotinės socialinės apsaugos programos sukūrimą. Antru pagal svarbą klausimu respondentai įvardijo sėkmingą ir netrukdomą vyriausybės darbą bei valstybinio biudžeto pataisas. Po to sekė nauji savivaldybių rinkimai ir paskutinėje vietoje - Seimo paleidimas ir pirmalaikiai rinkimai.

Atsakydami į klausimą, kas padėtų atkurti visuomenės pasitikėjimą valdžia, dauguma apklaustųjų nurodė ekonomikos pagerėjimą ir bedarbystės bei socialinių problemų sprendimą, o tiktai po to sekė Seimo paleidimo klausimas.

Pirmadienį apklausos rezultatai buvo aptarti prie Latvijos prezidento Valdžio Zatlerio veikiančios Strateginės analizės komisijos diskusijoje apie politinę padėtį šalyje.

Komentuodamas šios apklausos rezultatus, prezidento kanceliarijos vadovas Edgaras Rinkevičius žurnalistams sakė, kad nors absoliuti respondentų dauguma pritaria Seimo paleidimui, ši priemonė pagal svarbą sprendžiant socialinius ir ekonominius klausimus atsidūrė tik penktoje vietoje.

Tai galima paaiškinti tuo, kad „emocingi žmonės nori kažką nubausti“, tačiau pirmos svarbos uždaviniu gyventojai laiko ekonomikos stabilizavimą.

Pasak E.Rinkevičiaus, kad Seimo paleidimo klausimas komisijoje nebuvo aptariamas. Buvo kalbama apie tai, kaip pasikeitė padėtis praėjus dviem mėnesiams po sausio 13 dieną Rygoje vykusių riaušių ir kokie galimi tolimesni raidos scenarijai.

Apklausoje, kuri vyko nuo kovo 23 iki 27 dienos, dalyvavo 561 Latvijos gyventojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius