Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos Konstitucinis Teismas spręs dėl Stambulo konvencijos atitikimo konstitucijai

Latvijos Konstitucinis Teismas pirmadienį inicijavo bylą dėl svarbios tarptautinės sutarties, kuria siekiama kovoti su smurtu prieš moteris, atitikimo šalies konstitucijai, skelbiama oficialiame valstybės žinių leidinyje „Latvijas Vestnesis“.
Krišjanis Karinis
Krišjanis Karinis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Vyriausybė turi iki spalio 5 dienos pateikti savo poziciją Konstituciniam Teismui.

Teismas inicijavo bylą sulaukęs atitinkamo kreipimosi iš partijos „Vienybė“ ir aljanso „Už vystymąsi/Už!“

2011 metais Europos Tarybos priimta vadinamoji Stambulo konvencija yra pirmas pasaulyje teisinis instrumentas, kuriuo siekiama pažaboti smurtą prieš moteris – nuo žaginimo santuokoje iki moterų lyties organų žalojimo.

Šis dokumentas jau prieš kurį laiką buvo parengtas ratifikuoti Latvijos Saeimai, tačiau ministras pirmininkas Krišjanis Karinis iš „Vienybės“ pripažino, kad parlamento dauguma tikriausiai nepritars Stambulo konvencijos ratifikavimui.

Pasak premjero, dalis Latvijos visuomenės nevisiškai supranta šio dokumento tikslus ir neteisingai juos interpretuoja.

Politinių partijų ir Bažnyčios atstovai, taip pat ekspertai, laikosi skirtingų nuomonių dėl Stambulo konvencijos tikslų, turinio ir reikalingumo. Dokumento kritikai teigia, kad jis primeta visuomenei dirbtinę socialinės lyties sąvoką ir ideologines nuostatas, nesuderinamas su natūralių žmogaus teisių koncepcija.

Kreipimąsi pasirašę Saeimos nariai mano, kad be Konstitucinio Teismo įsikišimo ratifikuoti Stambulo konvenciją gali būti sudėtinga, turint galvoje, kad daugiausiai diskusijų kelia tam tikrų dokumento nuostatų atitikimas Latvijos konstitucijai.

Išsamiai tai įvertinti gali tik Konstitucinis Teismas, kurio išaiškinimas užtikrins, kad Saeima, nusprendusi ratifikuoti konvenciją, nepažeis konstitucijos.

„Latvija yra visateisė Europos Sąjungos narė, ir turime padaryti viską šiai Europos Tarybos konvencijai ratifikuoti“, – sakė „Vienybės“ valdybos pirmininkas Arvilas Ašeradenas.

„Vienybė“ nekart bandė siūlyti Saeimai ratifikuoti konvenciją, bet mūsų kolegos tvirtina, kad ji neatitinka Latvijos konstitucijos. Tik Konstitucinis Teismas gali pateikti kvalifikuotą nuomonę šiuo klausimu, todėl jo nuomonė bus svarbi siekiant dokumento ratifikavimo Saeimoje“, – kalbėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius