Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 31 /16:54

Latvijos prezidentu išrinktas ilgametis užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius

Latvijos parlamentas trečiadienį išrinko naują prezidentą. Juo tapo ilgametis užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius.
Ilgametis latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius
Ilgametis latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius / „AP“/„Scanpix“

Latvija prezidentą išsirinko po pakartotinio parlamento balsavimo. Per pirmąjį balsavimą nė vienas kandidatas nebuvo surinkęs reikiamo balsų skaičiaus.

Jis Saeimoje surinko 52 balsus, įskaitant 26 „Naujosios vienybės“ ir 16 opozicinės Žaliųjų ir valstiečių sąjungos balsų.

Prezidento postą E.Rinkevičius, kurio kandidatūrą iškėlė premjero Krišjanio Karinio „Naujoji vienybė“, perims birželio pradžioje, kai baigsis dabartinio Latvijos vadovo Egilo Levito kadencija.

Anksčiau trečiadienį per pirmąjį ir antrąjį balsavimus nė vienas iš trijų kandidatų negavo pergalei reikalingo bent 51 balso. Antrajame ture mažiausiai balsų surinkusi „Pažangiųjų“ kandidatė Elina Pinto pasitraukė iš varžybų.

Kad būtų išrinktas, kandidatas į prezidentus turėjo surinkti bent 51 įstatymų leidėjo balsą. Jei antrajame balsavimo rate nė vienas kandidatas nesurenka reikiamos balsų daugumos, rengiamas trečiasis balsavimo turas, kuriame dalyvauja du daugiausiai balsų surinkę kandidatai.

Kaip ir pirmajame balsavimo rate, E.Pinto atsiliko nuo kitų dviejų kandidatų, surinkusi 10 balsų.

E.Rinkevičius per pirmąjį ir antrąjį balsavimus gavo 42 balsus, o „Jungtinio sąrašo“ pasiūlytas kandidatas, verslininkas Uldis Pilenas – 25 balsus.

Pasitraukus viešojo valdymo ekspertei Elinai Pinto, 10 jos frakcijos narių nusprendė trečiajame ture balsuoti už E. Rinkevičių.

U.Pilenas trečiajame ture surinko 25 balsus.

E.Rinkevičius žada stengtis

Trečiadienį naujuoju Latvijos prezidentu išrinktas Edgaras Rinkevičius pareiškė, kad žada padaryti viską, kas nuo jo priklauso, kad Latvija klestėtų ir būtų saugi.

E.Rinkevičius padėkojo Saeimos nariams, įskaitant ir jį palaikiusius, ir jo nepalaikiusius parlamentarus, už pasitikėjimą. Jo nuomone, prieš rinkimus vykusios parlamentinės diskusijos parodė, kad Latvija yra labai demokratiška šalis.

„Savo ruožtu pažadu, kad padarysiu viską, kas nuo manęs priklauso, kad mūsų šalis klestėtų, būtų saugi, o mūsų visuomenė būtų darnesnė“, – pabrėžė E.Rinkevičius. Jis taip pat pažadėjo glaudžiai bendradarbiauti su Saeima ir vyriausybe.

E.Rinkevičius padėkojo kadenciją baigiančiam prezidentui Egilui Levitui už jo darbą, taip pat kitiems dviem kandidatams – Uldžiui Pilenui ir Elinai Pinto

Išrinktasis prezidentas spaudos konferencijoje taip pat pranešė, kad artimiausiomis dienomis oficialiai pasitrauks iš partijos „Naujoji vienybė“.

100 vietų Saeima naują prezidentą renka ketverių metų kadencijai.

Iš pradžių buvo manoma, kad perrinkimo sieks dabartinis Latvijos prezidentas Egilas Levitas, einantis šias pareigas nuo 2019-ųjų.

Tačiau anksčiau šį mėnesį jis netikėtai pareiškė esąs nusivylęs, kad trys premjero K.Karinio koalicinės vyriausybės partijos nesugebėjo susitarti dėl bendro kandidato, ir teigė tokioje situacijoje nekandidatuosiantis.

Latvijos prezidento postas iš esmės yra reprezentacinis – valstybės vadovas šalyje, kurioje beveik trečdalis iš 1,9 mln. gyventojų kalba rusiškai, daugiausia veikia kaip nuomonės lyderis ir vienijanti figūra.

Apklausos rodė, kad jei Latvijos valstybės vadovas būtų renkamas visuotiniu balsavimu, laimėti rinkimus taip pat galėjo itin mėgstamas 49-erių E.Rinkevičius, tvirtas Ukrainos rėmėjas. Latvijos diplomatijos vadovo pareigas jis eina nuo 2011 metų.

Naujasis Latvijos prezidentas bus inauguruotas liepos 8 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius