-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 06 /15:21

Latvijos partija „Vienybė“ į premjerus siūlys žemės ūkio ministrę

Latvijos centro dešiniųjų partija „Vienybė“ per valdybos posėdį sekmadienį nusprendė kandidate į šalies premjerus pasiūlyti darbą baigiančios vyriausybės žemės ūkio ministrę Laimduotą Straujumą.
Laimdota Straujuma (kairėje)
Laimdota Straujuma (kairėje) / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Partija Latvija

L.Straujuma, kuri iki šiol buvo nepartinė ministrė, per sekmadienio posėdį buvo priimta į „Vienybę“ kaip oficiali partijos narė.

Parlamento pirmininkė Suolvita Abuoltinia – viena šios partijos lyderių – po posėdžio žurnalistams sakė, kad „Vienybės“ atstovai sausio 6 dieną susitiks su Latvijos prezidentu Andriu Bėrziniu ir kad po to prasidės politinės konsultacijos su kitomis partijomis, turinčiomis atstovų Seime.

V.Dombrovskis sakė, kad dar per anksti kalbėti apie parlamento paramą L.Straujumai, kol neįvyko politinės konsultacijos su kitomis partijomis

L.Straujumos kandidatūra buvo iškelta dėl jos darbo patirties. Be to, „Vienybė“ yra įsitikinusi, kad jeigu L.Straujuma būtų patvirtinta premjere, ji tęstų kursą, kurį nustatė pasitraukiantis premjeras, „Vienybės“ atstovas Valdis Dombrovskis.

V.Dombrovskis sakė, kad dar per anksti kalbėti apie parlamento paramą L.Straujumai, kol neįvyko politinės konsultacijos su kitomis partijomis, tačiau pridūrė, kad neformalūs pokalbiai rodo pozityvias tendencijas šiuo atžvilgiu.

L.Straujuma žurnalistams sakė, kad prieš priimdama pasiūlymą tapti kandidate į premjerus nuodugniai jį apsvarstė. Ji sakė sutikusi tam, kad būtų tęsiamas pradėtas darbas.

Vienas pagrindinių jos tikslų būtų ekonominės nelygybės mažinimas, sakė L.Straujuma. Pasak jos, „Vienybė“ nereikalavo, kad ji būtinai įstotų į partiją, – ji pati sugalvojo tapti oficialia jos nare.

S.Abuoltinia taip pat patvirtino, kad L.Straujuma įstojo į partiją savo pačios iniciatyva.

V.Dombrovskis apie savo vyriausybės atsistatydinimą paskelbė lapkričio pabaigoje, prisiimdamas politinę atsakomybę už tragediją Rygos Zuolitūdės rajone

Valdančioji centro dešinės „Vienybė“ ir centro Reformų partija, kuri neseniai paskelbė apie glaudesnio bendradarbiavimo planus, anksčiau sakė, kad ketina iki sausio 7 dienos sutarti dėl naujo kandidato į premjerus.

V.Dombrovskis apie savo vyriausybės atsistatydinimą paskelbė lapkričio pabaigoje, prisiimdamas politinę atsakomybę už tragediją Rygos Zuolitūdės rajone, kai lapkričio 21 dieną sugriuvus prekybos centrui „Maxima“ žuvo 54 žmonės, o dar dešimtys buvo sužeisti.

Prezidentas A.Bėrzinis kol kas atmesdavo visas kandidatūras, kurias siūlė politinės partijos, ir ketina antradienį, sausio 7 dieną, paskirti savo paties pasirinktą kandidatą, jeigu partijos iki to laiko nepasiūlys tinkamo žmogaus.

Papildyta 14.56 val. Nacionalinis aljansas iš principo pritaria Straujumos kandidatūrai į Latvijos premjerus

Latvijos valdantysis konservatyvios pakraipos Nacionalinis aljansas iš principo remia žemės ūkio ministrės Laimduotos Straujumos kandidatūrą į premjerus.

Nacionalinio aljanso vienas iš pirmininkų Gaidis Bėrzinis, kalbėdamas su žurnalistais po pirmadienį įvykusio susitikimo su „Vienybės“ atstovais ir kandidate į premjerus, sakė, jog partijai pavyko susisiekti su beveik visais savo valdybos bei frakcijos Seime nariais ir atrodo, jog L.Straujumos kandidatūrai iš esmės pritariama.

Prezidentas A.Bėrzinis kol kas atmesdavo visas kandidatūras, kurias siūlė politinės partijos, ir ketina antradienį, sausio 7 dieną, paskirti savo paties pasirinktą kandidatą, jeigu partijos iki to laiko nepasiūlys tinkamo žmogaus

„Dar nepriėmėme oficialaus sprendimo, tai bus padaryta vakare vyksiančiame valdybos posėdyje. Tačiau sužinojome, kad iš principo pritariama ponios L.Straujumos iškėlimui kandidate į premjerus“, – sakė G.Bėrzinis.

Susitikimo metu Nacionalinis aljansas pabrėžė, jog naujajai vyriausybei teks spręsti klausimus dėl leidimų nuolat gyventi šalyje užsienio investuotojams, Latvijos konstitucijos preambulės ir tautinių mažumų mokymosi valstybine kalba.

L.Straujuma žurnalistams sakė, jog atsižvelgs į Seime atstovaujamų partijų pateiktus pasiūlymus ir organizuos politines diskusijas po susitikimo su visų tų partijų atstovais.

Papildyta 15.21 val. Reformų partija irgi remia Straujumos kandidatūrą į Latvijos premjerus

Latvijos centristinės pakraipos Reformų partija pirmadienį taip pat pareiškė remianti žemės ūkio ministrės Laimduotos Straujumos kandidatūrą į premjerus.

„Reformų partijos valdyba ir Seimo frakcija priėmė vieningą sprendimą pritarti ponios L.Straujumos iškėlimui kandidate į ministro pirmininko postą“, – žurnalistams Reformų partijos lyderis Edmundas Demiteras.

„Vienybės“ atstovai ir jų kandidatė į premjerus pirmadienį 15 val. susitiks su prezidentu Andriu Bėrziniu, nes būtent valstybės vadovas turi oficialiai paprašyti kandidatą į ministrus pirmininkus pradėti formuoti naują vyriausybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius