Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 03 /19:44

Latvijos Seimas naujuoju šalies prezidentu išrinko buvusį gynybos ministrą Raimondą Vėjuonį

Latvijos Seimas per ketvirtąjį balsavimą naujuoju šalies prezidentu išrinko gynybos ministrą Raimondą Vėjuonį, kurio kandidatūrą iškėlė valdančioji centro dešinės Žaliųjų ir valstiečių sąjunga.
R.Vejuonis.
R.Vejuonis. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

19.44 val. Naujasis Latvijos prezidentas sieks, kad visos institucijos taptų viena komanda

Latvijos išrinktasis prezidentas Raimondas Vėjuonis trečiadienį vakare kreipdamasis į Seimą po paskutinio balsavimo, per kurį jis buvo išrinktas naujuoju šalies lyderiu, pareiškė sieksiąs, kad visi – Latvijos tauta, politinės partijos, vyriausybė ir parlamentas – taptų viena komanda.

R.Vėjuonis, kuris iki šiol vadovavo Gynybos ministerijai, padėkojo savo šeimai už paramą ir pridūrė, jog tai yra labai jaudinantis momentas.

Padarysiu, ką galiu, kad tęsčiau savo darbą gerinti Latvijos saugumą ir apskritai skatinti šalies gerovę, – po slapto balsavimo sakė R.Vėjuonis.

Išrinktasis prezidentas sakė, kad eidamas šalies vadovo pareigas jis taip pat sieks skatinti regionų plėtrą ir valstybės gerovę.

„Padarysiu, ką galiu, kad tęsčiau savo darbą gerinti Latvijos saugumą ir apskritai skatinti šalies gerovę“, – po slapto balsavimo sakė R.Vėjuonis, kuriam birželio 15 dieną sukaks 49 metai.

Kaip jau buvo pranešta per penktąjį balsavimą Seimas R.Vėjuonį, kurio kandidatūrą iškėlė valdančioji centro dešinės Žaliųjų ir valstiečių sąjunga, išrinko 56 balsais prieš 42.

Centristė ministrė pirmininkė Laimduota Straujuma pareiškė esanti „labai patenkinta“, kad R.Vėjuonis buvo išrinktas šalies vadovu.

„Tai tikrai nesusilpnins vyriausybės“, – pridūrė ji.

R.Vėjuonis ketverių metų kadencijai pakeis prezidento poste centristą Andrį Bėrzinį, kuris pareigas pradėjo eiti 2011 metais.

Rinkimų išvakarėse R.Vėjuonis pareiškė, kad prezidento funkcijų apribojimas iki reprezentacinės yra klaida, nes tai sumenkina prezidento vaidmenį šalies vidaus politikoje.

Pasak jo, šitaip šalis gali turėti prezidentą, kurio „viešasis įvaizdis neatitinka Latvijos realaus gyvenimo ir politinių procesų“.

„Aš manau, kad prezidentas turėtų turėti tam tikros įtakos ministrų kabineto formavimui. Jis turėtų turėti galimybę atmesti silpno ministro kandidatūrą, nes mums reikia pajėgios vyriausybės“, – kalbėjo politikas.

R.Vėjuonis taip pat sakė, kad prezidento galios parlamentinėje demokratijoje nėra tokios didelės kaip prezidentinėje demokratijoje, tačiau jų pakanka, kad galima būtų daryti įtaką politiniams procesams.

Už jį balsavo 55 debutatai

Kaip nurodoma, per neeilinį plenarinį posėdį už jį balsavo 55 deputatai.

Postą paliekantis centristas Andris Bėrzinis, kuris prezidentu tapo 2011-aisiais, šįsyk nusprendė nesiekti perrinkimo antrai ketverių metų kadencijai, motyvuodamas šeimyninėmis aplinkybėmis.

 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Raimonds Vėjuonis sveikina NATO misijos karius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Raimonds Vėjuonis sveikina NATO misijos karius

Latvijos prezidentas yra vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas, skiria premjerą ir turi teisę teikti parlamentui įstatymų projektus bei grąžinti juos pakartotiniam svarstymui.

R.Vėjuonis, kuriam birželio 15 dieną sukaks 49 metai, akcentuoja savo profesinį patyrimą nacionalinio saugumo srityje.

 

saeima.lv nuotr./Latvijos Seimas
saeima.lv nuotr./Latvijos Seimas

Prieš R.Vėjuonį balsavo Latvijos opozicinė kairiojo sparno partija „Iš širdies – Latvijai“ (NSL), kuri anksčiau buvo pranešusi, kad jos frakcijos nariai balsuos prieš visus kandidatus į valstybės vadovo postą.

Be to, po savo kandidato Sergejaus Dolgopolovo, kuris pralaimėjo per trečiąjį balsavimą, pasitraukimo R.Vėjuonis negalėjo tikėtis nei opozicinio prorusiško kairiųjų „Santarvės centro“, nei opozicinio Latvijos regionų susivienijimo (LRA), kurių kandidatą Martinį Buondarą taip pat lydėjo nesėkmė, balsų.

Latvijos prezidentas išreiškė pasitenkinimą, kad naujas šalies vadovas buvo išrinktas per vieną dieną

Kadenciją baigiantis Latvijos prezidentas Andris Bėrzinis išreiškė pasitenkinimą, kad Seimui naują šalies vadovą pavyko išrinkti per vieną dieną, trečiadienį vakare pranešė jo atstovė spaudai Lyga Krapаnė.

Atstovė nurodė, kad A.Bėrzinis paskambino telefonu išrinktajam prezidentui Raimondui Vėjuoniui ir pasveikino jį su išrinkimu.

„Prezidentas palinkėjo Vėjuoniui daug ištvermės, nes iš savo patirties žino, kad einant šias pareigas jos reikia labai daug“, – pridūrė L.Krapаnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius