-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos vyriausybė leido kariuomenei sulaikyti nelegalius imigrantus

Latvijos vyriausybė antradienį suteikė nacionalinėms ginkluotosioms pajėgoms įgaliojimus sulaikyti transporto priemones ir asmenis, įtariamus nelegaliai patekus į šalį iš Baltarusijos. 
GINTS IVUSKANS / AFP
GINTS IVUSKANS / AFP

Vyriausybė leido kariuomenei stabdyti ir tikrinti automobilius, prašyti asmens tapatybės dokumentų ir kitokios informacijos, sulaikyti asmenis, pagrįstai įtariamus tokiais dalykais kaip neteisėtas valstybinės sienos kirtimas, neteisėtas kitų žmonių pervežimas ar pervedimas per sieną, galimybės asmenims nelegaliai likti Latvijoje suteikimas.

Dėl nelegalios imigracijos spaudimo keliose administracinėse teritorijose prie Baltarusijos sienos iki vasario 10 dienos galioja pernai rugpjūtį įvestas sustiprinto sienos stebėjimo režimas, pakeitęs 2021 metų rugpjūtį įvestą ir vėliau kelis kartus pratęstą nepaprastąją padėtį.

Atsižvelgdama į sparčiai augančią hibridinę grėsmę prie Latvijos ir Baltarusijos sienos, Valstybės sienos apsaugos tarnyba mobilizavo papildomų pasieniečių sienai apsaugoti. Tarnyba taip pat paprašė papildomos paramos iš Nacionalinių ginkluotųjų pajėgų ir policijos.

Dėl Baltarusijos daromo migracinio spaudimo pernai rugsėjo viduryje vyriausybė nusprendė sustabdyti Silenės sienos perėjos darbą.

Kaip pranešta, pernai 13 863 žmonėms buvo sutrukdyta nelegaliai kirsti Latvijos sieną, o 428 buvo įleisti dėl humanitarinių priežasčių. 2022 metais užkirstas kelias 5 286 bandymams nelegaliai kirsti Latvijos ir Baltarusijos sieną, o 217 žmonėms buvo leista patekti į Latviją dėl humanitarinių priežasčių. 

Praėjusį rudenį per dieną būdavo vidutiniškai po maždaug 100 bandymų nelegaliai patekti į Latviją, bet šis skaičius jau pusantro mėnesio yra sumažėjęs ir kai kuriomis dienomis bandymų nelegaliai kirsti sieną išvis nefiksuojama.

Praėjusių metų pabaigoje vidaus reikalų ministras Rihardas Kozlovskis (Richardas Kozlovskis) pripažino, kad gali būti nelegalios migracijos spaudimo pauzė, tačiau sakė, kad nėra priežasčių atšaukti sustiprintą sienos apsaugos režimą.

Latvijos valdžia autoritarinio Baltarusijos lyderio Aliaksandro Lukašenkos režimo bandymus stumti migrantus per Latvijos, Lietuvos ir Lenkijos sienas laiko hibridinio karo su šiomis šalimis metodais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius