Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos vyriausybė pasmerkė sprendimą surengti nacių okupacijos pradžios minėjimą

Latvijos vyriausybė trečiadienį pasmerkė teismo sprendimą, leidžiantį surengti prieštaringai vertinamą mitingą, kuriame būtų paminėta nacių invazijos pradžia 1941 metais, nutraukusi anksčiau Sovietų Sąjungos įvykdytą šios Baltijos šalies okupaciją.
Žmogaus rankose – Latvijos vėliava
Žmogaus rankose – Latvijos vėliava. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Okupacija Latvija

Latvijos ministras pirmininkas Valdis Dombrovskis ir užsienio reikalų ministras Aivis Ruonis antradienį kritikavo teismo nutartį, kuri panaikino Rygos savivaldybės sprendimą uždrausti surengti šio įvykio minėjimo ceremoniją liepos 1 dieną.

„Nėra pateisinimo nacizmui, o jo nusikaltimai žmoniškumui skaudina ir mūsų dienomis, – sakoma jųdviejų bendrame pranešime. – Hitlerio ir Stalino pažiūrų propagavimas žemina mūsų tautą ir valstybę“.

Šį mitingą planuoja surengti dešiniųjų pažiūrų aktyvistai, anot kurių, ši akcija taps atsvara kasmet gegužės 9-ąją rengiamiems Sovietų Sąjungos pergalės prieš nacistinę Vokietiją minėjimams.
V.Dombrovskis ir A.Ruonis pareiškė, kad vyriausybė gerbia teismų nepriklausomybę ir konstitucijos užtikrinamą žodžio laisvę.

„Tačiau žodžio laisvė negali būti taikoma nacių propagandai“, – perspėjo lyderiai.

Naciai įsiveržė į Latviją 1941 metais, pradėję karą prieš Sovietų Sąjungą tų metų birželio 22 dieną. Rygą vokiečių pajėgos pasiekė liepos 1 dieną.

Kai kurie Latvijos gyventojai juos sveikino kaip išvaduotojus, nes Vokietijos pajėgos nutraukė žiaurią sovietinę okupaciją.

Kita vertus, naciai patys nedelsiant pradėjo terorą.

Prieš karą Latvijoje gyveno apie 85 tūkst. žydų, iš kurių apie 70 tūkst. buvo nužudyti nacių ir jų vietinių kolaborantų.

Sovietų Sąjungos pajėgos grįžo 1944 metais, išstumdamos vokiečius, o vėliau kelerius metus Latvijoje vėl buvo vykdomos žiaurios represijos, siekiant įtvirtinti komunistų valdžią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius