-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvis antikvaro prekeivis už paveikslo vagystę Britanijoje pasiųstas už grotų

Vienas latvis antikvaro prekeivis turės praleisti devynis mėnesius už grotų Didžiojoje Britanijoje už XVIII amžiaus religinio paveikslo vagystę iš Česterio katedros, rašo dienraštis „The Guardian“.
Vasilijus Apilatas.
Vasilijus Apilatas. / Policijos nuotr.

61 metų latvių menininkas ir patyręs restauratorius Vasilijus Apilatas pavogė iš bažnyčios 2 000 svarų (per 2 300 eurų) vertės graikų ortodoksų ikoną „Lozoriaus prisikėlimas“.

Česterio karūnos teismas padarė išvadą, kad V.Apilatas paveikslą 2014-ųjų rugpjūtį pavogė ne iš godumo, bet todėl, kad jį pakerėjo ikonos grožis – taigi, jo veiksmai buvo „artimi šarkos instinktui“.

V.Apilatas savo kaltę neigė. Per teismą praėjusiais metais jis tvirtino išpažįstąs ortodoksų tikėjimą ir tvirtino, kad tą paveikslą jam katedroje pasiūlė nusipirkti vienas nežinomas vyras.

Menininkas teigė, kad sąžiningai įsigijo tą paveikslą „restauravimo tikslais“. Tačiau prisiekusieji pripažino jį kaltu dėl vagystės.

Ieškodami pavogto paveikslo pareigūnai apieškojo latvio namus Češyre ir rado tą ikoną šiukšlių maiše, paslėptą tarp kelių dešimčių kitų religinės tematikos meno kūrinių.

V.Apilatas buvo susektas ištyrus jo DNR mėginį nuo stovo, ant kurio katedroje buvo laikoma ikona.

Po to, kai buvo pripažintas kaltu, latvių menininkas parašė atsiprašymo laišką Česterio katedrai bei visuomenei ir maldavo atleidimo.

V.Apilatas tvirtino, kad Jungtinėje Karalystėje jam leista apsigyventi 1990 metais, nes tada jis sakė turįs bėgti nuo rusų mafijos, kuri jį Latvijoje persekiojo dėl prekybos antikvaru sandorių.

Be to, jo advokatas Peteris Mossas nurodė, kad jo klientui buvo nustatytas psichinis sutrikimas. Jo teigimu, V.Apilatas susirgo dėl rusų mafijos kaltės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius