Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laukiama itin aktyvaus sezono: mokslininkai paskaičiavo, kiek audrų ir uraganų šiemet gims Atlanto vandenyne

Atlanto vandenyne šiemet laukiama aktyvesnių nei įprasta atogrąžų audrų. Aktyvesnį uraganų sezoną prognozuoja JAV Nacionalinės vandenyno ir atmosferos administracija, skelbia lenta.ru.
Sandy audros sunešti nedideli laiveliai
Sandy audros sunešti nedideli laiveliai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Uraganų sezonas Atlanto vandenyne tradiciškai trunka nuo birželio 1 iki lapkričio 30 dienos. Anot specialistų, artėjančio sezono metu vandenyne susiformuos 13-20 atogrąžų audrų. Nuo septynių iki vienuolikos iš jų išaugs į uraganus, o nuo trijų iki šešių sustiprės iki trečios kategorijos iš penkių pagal pavojingumą.

Orų prognozes patvirtino ir Kolorado universiteto mokslininkai. Jie taip pat teigia, kad būsimas uraganų sezonas bus pakankamai aktyvus.

Audra vadinamas reiškinys, kai vėjo greitis epicentre pasiekia 63 km per valandą. Kai vėjo greitis 119 km/val, audra tampa uraganu.

Specialistai savo prognozes grindžia tuo, jog šiemet Atlanto vanduo keliais laipsniais šiltesnis nei įprastai. O ciklonų, virstančių audromis ir uraganais, susiformavimą lemia ir aukšta vandens temperatūra.

Audra vadinamas reiškinys, kai vėjo greitis epicentre pasiekia 63 km per valandą. Kai vėjo greitis 119 km/val, audra tampa uraganu.

Pagal nusistovėjusią tradiciją, Nacionaliniame uraganų stebėjimo centre Majamyje uraganų pavadinimai pagal abėcėlės raides išrikiuoti jau keletui metų į priekį.

2013 metų sąraše yra tokie pavadinimai: Andrea, Baris (Barry), Čentelis (Chentel), Dorianas, Erinas, Fernandas, Gabrielius, Humbertas, Ingrida, Džeris (Jerry), Karen, Lorenco, Melisa, Nestoras, Olga , Pablo, Rebeka, Sebastianas, Tania, Venas, Vendė.

Praėjusių metų uraganų sezonas buvo labai aktyvus. Pernai Atlante susiformavo 19 audrų, iš jų dešimt virto uraganais. Labiausiai niokojantis buvo uraganas „Sandy“, JAV pakrantėms ir Karibų jūros regionui smogęs spalį. Uraganas nusinešė daugiau nei 200 gyvybių.

JAV uraganus stebi nuo 1851 metų.  Vidutiniškai sezono metu Atlante susiformuoja dešimt audrų, šešios tampa uraganais.

2005-ieji buvo rekordiniai – virš Atlanto gimė 28 audros, 15 virto uraganais. Jų pavadinimus teko galvoti ir iš graikų abėcėlės raidžių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius