Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lavrovas gilina santykių su Lenkija „perkrovą“ ir tikisi bevizio režimo su ES

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas lankosi su vizitu Varšuvoje, kur jis pakviestas papasakoti apie Rusijos ir Lenkijos santykių „perkrovą“ metiniame Lenkijos diplomatinių misijų užsienyje vadovų pasitarime.
Sergejus Lavrovas
Sergejus Lavrovas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė, Rusijos ir Lenkijos santykiai per praėjusius metus smarkiai pasikeitė.

Tai paskatino Rusijos premjero Vladimiro Putino raginimas pernai rugpjūtį drauge nagrinėti ginčijamus istorijos puslapius, tokius kaip sovietinio NKVD įvykdytas Lenkijos karininkų sušaudymas Katynėje ir kitose vietose 1940 metų pavasarį.

Daug kam Lenkijoje padarė teigiamą įspūdį ir V.Putino pasiryžimas asmeniškai rūpintis lėktuvo katastrofos netoli Smolensko šį balandį, kurioje žuvo Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis, padariniais.

Įspūdį kiek sugadino užsitęsęs katastrofos priežasčių tyrimas Rusijoje, per kurį iki šiol nerasta atsakymų į kai kuriuos svarbius klausimus, bet šalys dabar kalbasi viena su kita, nors ir ne visur viena su kita sutinka.

S.Lavrovas pareiškė, kad Rusija rengiasi perduoti Lenkijai didelį pluoštą dokumentų, susijusių su Lenkijos prezidento lėktuvo katastrofos tyrimu.

„Dabar ruošiamas dar vienas labai didelis dokumentų pluoštas, kuris bus perduotas Lenkijai. Tie dokumentai, kurie jau perduoti, atsako į pagrindinius šios katastrofos klausimus“, – cituodama S.Lavrovo žodžius pranešė agentūra „RIA Novosti“.

S.Lavrovas dar sakė, kad Lenkija pritars susitarimo projektui, numatančiam panaikinti vizų suvaržymus tarp Rusijos ir ES.

„Mes tikimės iš Briuselio sulaukti greito ir pozityvaus atsakymo. Lenkija patvirtino, kad rems šį projektą“, – sakė S.Lavrovas.

Susitarimo projektą dėl vizų suvaržymų panaikinimo Rusija perdavė ES Rostove prie Dono gegužės 31 ir birželio 1 dienomis vykusiame Rusijos ir ES vadovų susitikime.

S.Lavrovas Varšuvoje tapo Lenkijos ambasadorių užsienio šalyse metinio pasitarimo garbės svečiu.

Į šiuos pasitarimus Lenkijoje kasmet kviečiami aukšti įtakingi užsienio šalių asmenys; 2009 metais garbės svečias buvo Prancūzijos užsienio reikalų ministras Bernard`as Kouchneris.

Lenkija siekia tapti viena įtakingiausių šalių ES, ir oficialia pasitarimo tema paskelbtas pasirengimas Lenkijos pirmininkavimui ES, kuris prasidės 2011 metų liepos 1 dieną.

„Sergejaus Lavrovo kalba diplomatinių misijų vadovams, kasmet dalyvaujantiems įgyvendinant jos (Lenkijos) kursą, taip pat Rusijos kryptimi, leis reljefiškai išdėstyti Rusijos požiūrius į konkrečių, tikrai geros kaimynystės ryšių su Lenkija kūrimą, nustatyti santykių su ES ir NATO prioritetus“, - pareiškė Rusijos URM oficialusis atstovas Andrejus Nesterenka.

Per Lenkiją taip pat eina svarbūs Rusijos dujų tranzito maršrutai į Vakarų Europą.

Tranzitinį dujotiekį Jamalas-Europa kontroliuoja bendrovė „Europolgaz“, kurios 48 proc. priklauso bendrovei „Gazprom“ ir tiek pat - Lenkijos valstybinei bendrovei PGNiG.

Tuo tarpu laikraštis „Kommersant“ ketvirtadienį rašo, kad Lenkijos valdžia nori nušalinti „Europolgaz“ nuo dujotiekio valdymo ir perduoti jo kontrolę bendrovei, visiškai nepriklausomai nuo „Gazprom“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius