Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lecho Walesos žmona sukrėtė Lenkiją atvira biografija

Lenkijos „Solidarumo“ lyderio, Nobelio premijos laureato Lecho Walesos žmona atviroje biografijoje, kuri dar prieš savo publikavimą sukėlė šalyje nemenką sąmyšį, rašo apie vienatvę ir namų rutiną, su kuriomis susidūrė, kai jos vyras iškilo į valdžią.
Danuta Walesa
Danuta Walesa / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Danuta Walesa, kuriai dabar – 62-eji, nuo 1990 iki 1995 metų buvo Lenkijos pirmoji ponia. Jos sutuoktinis buvo pirmasis demokratiškai išrinktas Lenkijos prezidentas. Pripažinimą tarptautinėje arenoje jis pelnė „Solidarumo“ vadovaujama kova su komunizmu, kuris Lenkijoje žlugo 1989 metais.

Tačiau užkulisiuose Danuta ne pačiomis lengviausiomis sąlygomis augino aštuonis poros vaikus, rodo ištraukos iš jos pirmosios biografijos „Svajonės ir paslaptys“ (Marzenia i Tajemnice).

„Į mūsų butą nuo aušros iki vėlyvos nakties plūsdavo profesinės sąjungos narių, patarėjų, politikų, žurnalistų ir bepročių minios, – rašo ji. – Visiškas chaosas vietoje normalių namų“.

Danuta sako, kad „Solidarumo“ piko metu jų butas būdavo nuolatos remontuojamas, kad net besilaukdama ji buvo palikta rūpintis vaikais, atlikti namų ruošos darbus ir visiems, tarp jų – ir nesibaigiančiam lankytojų srautui, gaminti valgį.

„Buvau motina, mokytoja, virėja, valytoja, slaugė, neturėjau laiko niekam kitam“, – sakė ji. Knygoje ji rašo, kad tai jai buvo vis sunkiau ir sunkiau, kol galiausiai ji pratrūko.

„Mano pradinis bejėgiškumas virto maištu. Šis pasipriešinimas augo manyje, kol pratrūkau. Psichologiškai paprasčiausiai nebegalėjau nešti šios naštos“, – pasakojama 550 puslapių knygoje.

Danuta Walesa gimė pamaldžių katalikų šeimoje nedideliame Rytų Lenkijos kaime, o vėliau persikraustė į pajūrio miestą Gdanską, kuriame užgimė „Solidarumo“ judėjimas. Šiame mieste ji dirbo gėlių parduotuvėje ir susipažino su būsimuoju vyru.

Praėjus beveik dviem dešimtmečiams po jųdviejų pažinties, ji 1983 metais nuvyko į Oslą vyro vardu atsiimti Nobelio taikos premijos. Tuo metu jie baiminosi, kad Lenkijos komunistų valdžia neįsileis L.Walesos atgal į šalį, jeigu jis pats nuvažiuos atsiimti apdovanojimo.

D.Walesa taip pat aprašo, kaip jos vyras priėmė daugelį svarbių sprendimų, tarp jų – sprendimą 1990 metais siekti Lenkijos prezidento posto neatsižvelgiant į jos poreikius.

„Klausiu savęs, ar vyrų mąstysena sumažėja iki tokio siauro dėmesio jų pačių reikalams, kad jie nebemato aplinkui kitų žmonių? Tad kai sakau, jog į mane nebuvo kreipiamas dėmesys kaip į moterį, kaip į partnerę, turiu omenyje tokią ir kitas situacijas“, – rašoma knygoje.

Danuta, kuri šią knygą rašė pastaruosius dvejus metus, taip pat sako, kad dabar ji ir Lechas gyvena didele dalimi atskirus gyvenimus.

L.Walesa yra pripažinęs, jog savo politinės karjeros metais apleido šeimą, ir šią savaitę sakė, kad žmonos knygos dar neskaitė, bet ketina sutuoktinei nupirkti gėlių.

„Mano žmona nemeluoja, bet viską reikia vertinti atsižvelgiant į kontekstą, ... atskirti tai, kas privatu, nuo to, kas vieša“, lenkiškajai žurnalo „Newsweek“ versijai sakė 68 metų buvęs prezidentas.

„Politikoje, kai buvau iškeltas, kai pats turėjau greitai priimti sprendimus, neturėjau laiko pasitarimams, net su savo žmona“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius