Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 07 06 /2013 07 07

Leisdamasis San Francisko oro uoste sudužo keleivinis laineris „Boeing 777“

Šeštadienį leisdamasis tarptautiniame San Francisko oro uoste (JAV) sudužo lėktuvas „Boeing 777“, pranešė naujienų agentūra AFP. Šiuo reisu skrido ir vienas iš kompanijos „Samsung“ vadovų. Paskutiniu momentu skrydį kitu reisu pasirinko ir nelaimės išvengė viena iš „Facebook“ vadovių.
San Francisko oro uoste sudužo iš Seulo skridęs lėktuvas.
San Francisko oro uoste sudužo iš Seulo skridęs lėktuvas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pietų Korėjos aviakompanijos „Asiana Airlines“ lėktuvas atskrido iš Seulo. Lėktuvas į žemę greta oro uosto pakilimo-leidimosi tako trenkėsi apie 11.30 vietos (21.30 val. Lietuvos) laiku. Per katastrofą atitrūko lainerio uodega, kilo gaisras, viršutinę lėktuvo fiuzeliažo dalį sunaikino ugnis. Liepsnas numalšino atskubėję ugniagesiai.

VIDEO: Pirmosios katastrofos minutės

„ABC News“ iš pradžių pranešė, kad lėktuvu skrido 291 žmogus. Vėliau naujienų agentūra „Reuters“, remdamasi šaltiniais Pietų Korėjoje, paskelbė, kad laineriu į JAV skrido 292 keleiviai ir 16 ekipažo narių. Liudininkai pasakoja, kad po to, kai lėktuvas rėžėsi į žemę ir užsidegė, iš jo gelbėjimosi trapais evakavosi žmonės.

CNN duomenimis, lėktuvo skrydis iš Seulo iki San Francisko truko ilgiau nei 10 valandų.

Papildyta 0.18 val. Per aviakatastrofą žuvo mažiausiai du žmonės, pranešė vietinis televizijos kanalas KTVU, remdamasis šaltiniu ugniagesių tarnyboje. Oficialiai šie duomenys apie aukas dar nėra patvirtinti. KTVU taip pat skelbia, kad mažiausiai 61 žmogus buvo išgabentas į ligonines.

Papildyta 0.31 val. Liudininkai pasakoja, kad katastrofa įvyko tuo metu, kai lėktuvas pačioje nusileidimo tako pradžioje palietė žemę. Ekspertai įtaria, kad lėktuvas galėjo važiuokle kliudyti tako kraštą, tai yra kontaktas su žeme įvyko lėktuvui dar nepasiekus nusileidimo tako.

Pasak liudininkų, „laineris leidosi labai keistai“. Kaip pranešė „ABC News“, leidimosi manevro metu lėktuvo „priekis buvo pernelyg užverstas aukštyn“.

„Besileidžiančio lėktuvo nosis buvo aukščiau nei įprastai, tada aš pagalvojau, kad tai labai labai keista. Lėktuvas priartėjo prie žemės ir iš karto trenkėsi į ją uodega“, – pasakojo liudininkas.

Po katastrofos San Francisko oro uostas buvo uždarytas. Iš jo nebekyla jokie lėktuvai. Į San Francisko oro uostą skridę lėktuvai nukreipiami į gretimus oro uostus.

Papildyta 0.49 val. Paaiškėjo, kad lėktuvu „Boeing 777“ skrido vykdantysis kompanijos „Samsung“ viceprezidentas Davidas Eunas. Netrukus po katastrofos jis „Twitter“ tinkle paskelbė tokio turinio žinutę: „Ką tik sudužo lėktuvas, kuriuo leidausi San Francisko oro uoste. Uodega nuplėšta, Atrodo, kad su daugeliu nieko blogo nenutiko. Man viskas gerai. Siurrealu.“ Kartu su šia žinute D.Eunas paskelbė ir nuotrauką iš įvykio vietos.

Twitter@Eunner nuotr./Samsung viceprezidento Davido Euno nuotrauka ia įvykio vietos
Twitter@Eunner nuotr./„Samsung“ viceprezidento Davido Euno nuotrauka iš įvykio vietos

Vėliau vienas iš „Samsung“ vadovų, D.Eunas, pridūrė: „Visur ugniagesiai ir gelbėtojai. Jie evakuoja sužeistuosius. Nesijaučiau taip nuo pat Rugsėjo 11-osios“.

Papildyta 1.10 val. „USA Today“ skelbia, kad „Asiana Airlines“ lėktuvu iš Seulo į JAV turėjo skristi ir kompanijos „Facebook“ vyriausioji operacijų vadovė Sheryl Sandberg, tačiau ji ir kiti Pietų Korėjoje besilankę „Facebook“ darbuotojai paskutiniu metu pakeitė planus ir pasirinko skrydį aviakompanijos „United“ lėktuvu.

Papildyta 8.18 val. Patikslintais duomenimis, į ligonines buvo išgabentas 181 sužeistas žmogus. Kaip skelbta anksčiau, du žmonės žuvo. Dar vieno keleivio likimas nėra žinomas.

Lėktuvas „Boeing 777“ į San Franciską skrido iš Šanchajaus per Seulą. Juo į Jungtines Valstijas vyko 141 Kinijos, 61 JAV, 77 Pietų Korėjos piliečiai. Kitų keleivių pilietybė kol kas neskelbiama.

JAV Federalinių tyrimų biuro atstovai pareiškė neturintys pagrindo įtarti, kad lainerio avarija įvyko dėl teroristinio išpuolio.

Papildyta 10.02 val. San Francisko tarptautinis oro uostas jau atnaujino darbą, o katastrofos priežastis aiškinsis speciali komisija. Nustatyta, kad abu žuvusieji – Kinijos piliečiai.

Vienas iš lėktuvo keleivių, Benjaminas Levy, laikraščiui „Los Angeles Times“ papasakojo, kad lėktuvas leisdamasis pernelyg greitai priartėjo prie vandenyno, kurio pakrantėje įrengtas oro uostas, paviršiaus.

„Nuo vandens mus skyrė vos 3–5 metrai. Pilotas mėgino ištaisyti situaciją, padidino variklių galią, tačiau jau buvo vėlu. Lėktuvas uodega kabino nusileidimo taką, ir atšoko. Mes du kartus trenkėmės į žemę, prasidėjo gaisras“, – sakė B.Levy.

Liudininkai taip pat pasakoja, kad lėktuvo važiuoklė užsikabino už pylimo, esančio nusileidimo tako pradžioje. Po to laineris krito ant pilvo, o jo uodega atitrūko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius