Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkai mini Lecho Kaczynskio mirties metines ir maldomis, ir degindami Vladimiro Putino iškamšas

Lenkai sekmadienį bažnyčiose ir kapinėse mini pirmąsias lėktuvo katastrofos, per kurią žuvo prezidentas Lechas Kaczynskis ir dar 95 žmonės, metines.
Šeštadienį prie Rusijos ambasados Varšuvoje susirinko protestuotojų minia.
Šeštadienį prie Rusijos ambasados Varšuvoje susirinko protestuotojų minia. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lėktuvas su Lenkijos delegacija sudužo netoli Smolensko 2010 metų balandžio 10 dienos rytą. Jame, be L.Kaczynskio su žmona, taip pat buvo daug žinomų politikų, religijos ir visuomenės veikėjų, kurie vyko į Katynę dalyvauti atminimo renginiuose. Visi lėktuvu skridę žmonės žuvo.

Daugelio aukų artimieji anksti sekmadienį susirinko į mišias Varšuvos oro uoste, kur pernai po tragedijos, įvykusios netoli Smolensko Rusijoje, buvo parskraidinti 96 vėliavomis uždengti karstai.

Tada visa šalis vieningai gedėjo savo prezidento, pirmosios ponios ir daugelio aukšto rango karininkų bei politikų.

Tačiau ši katastrofa netrukus tik padidino Lenkijos politinį ir socialinį susikaldymą. Jį demonstruoja ir tai, kad šį sekmadienį rengiami alternatyvūs atminimo renginiai.

Sankt Peterburge skambės „Requiem“

Sankt Peterburge Šv. Kotrynos Aleksandrietės katedroje sekmadienį skambės Jozefo Kozlowskio „Requiem“ Lenkijos delegacijai, žuvusiai prieš metus lėktuvo katastrofoje netoli Smolensko, atminti.

Kaip praneša Lenkų institutas Sankt Peterburge, „Requiem“ atliks Rusijos ragų orkestras ir Taurijos kapelos choras. „Šventovėje vyks gedulingos pamaldos lenkų kalba už žuvusį lėktuvo katastrofoje Lenkijos prezidentą Lechą Kaczynskį, jo žmoną ir 94 Lenkijos delegacijos narius“, – sakoma pranešime.

Institutas taip pat pranešė, kad tą pačią dieną ortodoksų gedulingos pamaldos vyks Fiodoro Dievo Motinos ikonos katedroje. Visą dieną Lenkų namuose vyks renginiai, skirti tragiško įvykio metinėms.

Lenkų, rusų ir baltarusių kompozitoriaus J.Kozlowskio kūrinys „Requiem“ pirmą kartą buvo atliktas laidojant paskutinį Abiejų Tautų Respublikos valdovą Stanislovą Augustą Poniatovskį 1798 metų vasario 25 dieną Šv. Kotrynos Aleksandrietės katalikų parapijoje.

Demonstrantai nešė transparantus su užrašais „Katynės žudynės 1940, Smolensko žudynės 2010“, „Putinas – žudikas, Tuskas – išdavikas“, „Migla nepaslėps Lenkijos išdavikų“, „Smolenskas 2010. Tylėjimas yra melas“.„Requiem“ taip pat skambėjo Sankt Peterburge 1804 ir 2010 metais, bet Šv. Kotrynos šventovėje daugiau nebuvo atliktas.

Varšuvoje vyksta demonstracijos

Lenkijos prezidento lėktuvo katastrofos prie Smolensko pirmųjų metinių išvakarėse Varšuvoje įvyko antivyriausybinė, antirusiška demonstracija, kurią surengė jėgos, susijusios su dienraščiu „Gazeta Polska“.

Maždaug du tūkstančiai žmonių šeštadienį žygiavo pro Belvederį, kur gyvena Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis, pro Lenkijos vyriausybės rūmus, o vėlai vakare žygį baigė prie Rusijos ambasados Lenkijoje pastato, kur sudegino Rusijos premjero Vladimiro Putino iškamšą.

Demonstrantai nešė transparantus su užrašais „Katynės žudynės 1940, Smolensko žudynės 2010“, „Putinas – žudikas, Tuskas – išdavikas“, „Migla nepaslėps Lenkijos išdavikų“, „Smolenskas 2010. Tylėjimas yra melas“.

Dienraščio „Gazeta Polska“ vyriausiasis redaktorius Tomaszas Sakiewiczius Lenkijos spaudos agentūrai PAP sakė, kad „lenkai nori sužinoti, kodėl žuvo jų prezidentas, kuris vyko ne į karą, o pasimelsti prie lenkų didvyrių kapų“.

„Kodėl žuvo mūsų prezidentas, kuris niekam nenorėjo padaryti skriaudos, nes vyko su taikos misija. Jeigu rusai nori tikro susitaikymo, turi kada nors į šiuos klausimus atstakyti“, – rodydamas į Rusijos ambasadą kalbėjo redaktorius.

Pasak jo, demonstrantai reikalauja, kad Lenkijai būtų perduoti visi su Smolensko katastrofa susiję dokumentai, „juodosios dėžės“, lėktuvo nuolaužos.

Taškas tyrime dėl Kaczynskio lėktuvo katastrofos netoli Smolensko dar nepadėtas, sako Maskva

Tarpvalstybinis aviacijos komitetas (TAK), kurį 1991 metais įsteigė dvylika buvusios SSRS valstybių, šį sausį paskelbė galutinę ataskaitą apie technikos tyrimo rezultatus, kurioje pripažinta, kad tiesioginė sudužimo priežastis buvo įgulos sprendimas neskristi į atsarginį aerodromą, o sisteminės priežastys – skrydžio užtikrinimo ir įgulos pasirengimo trūkumai.

Tačiau Rusijos tyrimų komiteto (TK) oficialusis atstovas Vladimiras Markinas pranešė penktadienį, kad žinyba tebetiria baudžiamąją bylą, iškeltą dėl katastrofos fakto pagal Rusijos baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už oro transporto saugaus skrydžio ir naudojimo taisyklių pažeidimą, sukėlusį mirtį.

Pasak V.Markino, „Rusijos TK tyrėjai dalyvaujant prokurorams iš Lenkijos ketina apklausti pareigūnus, atsakingus už delegacijos, vadovaujamos Lenkijos prezidento, itin svarbaus reiso 2010 metų balandžio 10 dieną į Smolenską organizavimą ir parengimą, taip pat karius, kurie parengė lėktuvą, įgulą ir išleido orlaivį iš Varšuvos aerodromo“.

TK atstovas pažymėjo, kad dalyvaujant Rusijos tyrėjams per apklausas „turi būti išsiaiškintos svarbios tiesai nustatyti byloje aplinkybės, visų pirma susijusios su orlaivio vado ir kitų įgulos narių pasirengimu, jiems aktualios informacijos, būtinos išskrendant iš Varšuvos ir tūpiant Smolensko Šiaurės aerodrome suteikimu“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žmonės prie Prezidento rūmų Varšuvoje išreiškia savo pagarbą žuvusiesiems.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žmonės prie Prezidento rūmų Varšuvoje išreiškia savo pagarbą žuvusiesiems.

Rusijos TK taip pat planuoja nustatyti, kokiais normatyviniais aktais ir kitais dokumentais vadovavosi Lenkijos prezidento lėktuvo „Tu-154M“ įgula per skrydį virš Rusijos teritorijos ir tūpdama į Rusijos valstybinės aviacijos aerodromą.

V.Markinas patikslino, kad, remiantis TK paklausimu dėl teisinės pagalbos, būtinų tyrimo veiksmų kompleksą dalyvaujant Rusijos tyrėjams numatoma atlikti laikotarpiu nuo balandžio 16 iki 30 dienos.

Ketvirtadienį V.Markinas pranešė, kad Lenkija iki šiol nedavė išsamių atsakymų į Rusijos tyrėjų paklausimus byloje dėl Lenkijos prezidento lėktuvo katastrofos, visų pirma dėl pokalbių su laineriu detalizavimo.

„Iš šešių paklausimų, kuriuos nusiuntė TK į Lenkiją, kol kas gauti du Lenkijos kompetentingų institucijų atsakymai į juos, be to, neišsamūs“, – sakė V.Markinas.

Jis pažymėjo, kad TK savo ruožtu atlieka aštuonis Lenkijos kompetentingų institucijų paklausimus dėl teisinės pagalbos. Anksčiau vykdydama paklausimus Rusija jau nusiuntė į Lenkiją tyrimo ir kitų profesinių veiksmų medžiagos kopijų 28 tomus.

Taip pat perduota Lenkijai papildomi 1 110 puslapių procesinių dokumentų kopijų, tarp jų tyrimo veiksmų, atliktų dalyvaujant Lenkijos prokurorams 2011 metų vasarį protokolų, žmonių kūnų ir jų dalių, rastų įvykio vietoje, apžiūrėjimo ir atpažinimo protokolų, anksčiau paskirtų teismo medicinos ekspertizių kopijų, kurios iki to laiko nebuvo išsiųstos Lenkijai.

Tuo tarpu Lenkijos prokuratūra pareiškė, kad nuolat vykdo Rusijos paklausimus ir įvykdė daugumą jų.

Karinės prokuratūros sekretorius spaudai Zbigniewas Rzepa pranešė, kad iki balandžio 1 dienos Lenkija gavo šešis Rusijos paklausimus, keturi iš jų visiškai įvykdyti, o du – iš dalies. Lenkijos generalinės prokuratūros atstovas Mateuszas Martyniukas patikino, kad Rusijai perduodama visa medžiaga, kuri gaunama iš karinės prokuratūros.

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas ir Rusijos užsienio reikalų ministerijos vadovas Sergejus Lavrovas penktadienį pradėjo netiesioginę polemiką dėl Lenkijos prezidento lėktuvo katastrofos.

„Aš meluočiau sakydamas, jog manau, kad Rusijos atliktas tyrimas yra objektyvus“, – pareiškė D.Tuskas interviu BBC.

Gubernatoriaus sekretorius spaudai pabrėžė, kad „ir atminimo akmuo, ir teritorija, kurioje jis pastatytas – Smolensko miesto nuosavybė“.Jis pripažino, kad TAK paskelbtos išvados apie Lenkijos atstovų aplaidumą ir klaidas nėra toli nuo tiesos. „Bet ir Rusijos atstovų atsakomybė taip pat akivaizdi“, – nurodė Lenkijos premjeras.

Atminimo lentos lenkų variantas nebuvo suderintas su vietos valdžia

Smolensko srities valdžia nusprendė pakeisti atminimo lentą, įrengtą Lenkijos prezidento L.Kaczynskio lėktuvo katastrofos vietoje, nes užrašas joje nebuvo suderintas su srities administracija ir miesto savivaldybės institucijomis. Tai sekmadienį pareiškė Smolensko srities gubernatoriaus sekretorius spaudai Andrejus Jevsejenkovas.

„Kai prie atminimo akmens buvo pritvirtinta lentelė lenkų kalba, Smolensko svečiai, gyventojai ir visuomenės atstovai ne kartą pareiškė dėl to nusistebėjimą ir Smolensko srities gubernatoriui Sergejui Antufjevui, ir Smolensko miesto vadovams“, – sakė A.Jevsejenkovas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Naujoji lentelė ant paminklinio akmens Smolenske
AFP/„Scanpix“ nuotr./Naujoji lentelė ant paminklinio akmens Smolenske

„Atsižvelgdama į tai Smolensko administracija priėmė sprendimą pakeisti atminimo akmens lentelę, kad tekstas, parašytas joje, būtų suprantamas ir Rusijos gyventojams“, – pareiškė jis.

Gubernatoriaus sekretorius spaudai pabrėžė, kad „ir atminimo akmuo, ir teritorija, kurioje jis pastatytas – Smolensko miesto nuosavybė“.

Tuo tarpu radijo stotis „Echo Moskvy“, remdamasi Lenkijos žiniasklaida, praneša, kad dėl atminimo lentelės pakeitimo Lenkijos prezidentas B.Komorowskis galbūt nepadės gėlių prie memorialo lėktuvo katastrofos netoli Smolensko aukoms.

Atminimo lentą lenkų kalba įrengė lėktuvo katastrofos netoli Smolensko aukų giminaičiai.

Į Smolenską iš Lenkijos šeštadienį atvykusi Lenkijos prezidento lėktuvo katastrofos aukų artimųjų delegacija buvo nemaloniai nustebinta, nes ant lėktuvo katastrofos vietą žyminčio akmens pamatė pakeistą lentelę.

Pirmojoje, kurią padovanojo Katynės žudynių šeimų draugijos pirmininkas tuojau po katastrofos, buvo parašyta: „Atminti 96 lenkams, kurie 2010 m. balandžio 10 d. žuvo lėktuvo katastrofoje prie Smolensko su prezidentu Lechu Kaczynskiu priešakyje, vykdami į sovietų nusikaltimo 70-ųjų metinių iškilmingą minėjimą Katynės miške, kur 1940 metais buvo žudomi karo belaisviai, Lenkijos kariuomenės karininkai.“

Naktį, prieš atvykstant delegacijai iš Lenkijos, lentelė buvo pakeista. Joje atsirado naujas užrašas rusų ir lenkų kalbomis, sutrumpintas pašalinus jo dalį, kurioje minimos Katynės žudynės: „Atminti 96 lenkams, 2010 m. balandžio 10 d. žuvusiems lėktuvo katastrofoje prie Smolensko su prezidentu Lechu Kaczynskiu priešakyje“.

Kaip nurodė A.Jevsejenkovas, atminimo akmenį, pastatytą netoli Smolensko, per praėjusius metus aplankė tūkstančiai Rusijos gyventojų. Smolenske negali būti „objektų, nesuprantamų jo gyventojams“, – pareiškė sekretorius spaudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius