Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkas žurnalistas po viešnagės Lietuvoje: „Ši migracijos krizė – ir humanitarinė“

Lenkijos savaitraščio „Tygodnik Powszechy“ žurnalistas Lukaszas Grajewskis, apsilankęs Lietuvos ir Baltarusijos pasieniuose bei migrantų apgyvendinimo vietose, įspėja: Varšuva kartu su Berlynu jau turėtų ruoštis 2015-ųjų krizės pasikartojimui. Jis taip pat atkreipė dėmesį į esą baisias sąlygas, kuriomis laikomi migrantai.
Migrantų kasdienybė Rūdninkų poligone
Migrantų kasdienybė Rūdninkų poligone / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Žurnalistas tviteryje parašė, kad šį kartą migrantai į Vokietiją, kuri yra pagrindinis daugelio jų tikslas, greičiausiai keliaus per Lenkiją, kurią pasieks arba tiesiai iš Baltarusijos, arba iš Lietuvos.

„4117 migrantų, kurie šiuo metu laikomi stovyklose Lietuvoje, gali būti tik pradžia proceso, kuris pakeis visą mūsų regioną – taip, kaip jau keičia Lietuvą. Minsko maršrutas greičiausiai išliks saugiausias ir pigiausias kelias į ES iš Vidurinių Rytų ir Centrinės Azijos“, – teigia L.Grajewskis.

Jis tvirtina nenorintis po kelių dienų vizito vertinti Lietuvos vyriausybės reagavimą į atvykstančius migrantus – esą Vilniui ši situacija yra nauja ir „nepaprastai sunki“.

„Faktas vis dėlto toks, kad humanitarinė situacija stovyklose yra baisi. Pats lankiausi didžiausioje stovykloje Rūdninkų poligone, mačiau nuotraukas iš kitų vietų.

Migrantų atstūmimai pasienyje tikrai efektyvūs nacionalinio saugumo prasme. Bet jie nulemia dramatiškus veiksmus, kurie abejotini žmogaus teisių kontekste. Migrantus atstumia ir Lietuvos, ir Baltarusijos pareigūnai“, – rašo L.Grajewskis.

L.Grajewskis: net jei ES sėkmingai užblokuos skrydžius į Minską iš, pavyzdžiui, Irako miestus, tokie sprendimai ilgalaike prasme bus nieko verti.

Stovykloje jis kalbėjosi su afganistaniečiais, kurie į Minską atvyko sunkvežimiu iš Tadžikistano per Rusiją – toks yra tradicinis kontrabandininkų maršrutas.

„Net jei ES sėkmingai užblokuos skrydžius į Minską iš, pavyzdžiui, Irako miestus, tokie sprendimai ilgalaike prasme bus nieko verti.

Nesunku susiorganizuoti jungiamąjį skrydį iš Stambulo. Taip pat gali vykti per Tadžikistaną. Svarbiausia tai, kad Baltarusija, remiama Rusijos, ir toliau norės atlikti migracijos centro vaidmenį“, – svarsto žurnalistas.

L.Grajewskis primena, kad situacija Afganistane, iš kurio JAV su sąjungininkais baigia išvesti visas pajėgas, tragiška – Talibano karinė kampanija paliko šimtus tūkstančių žmonių be namų, o dalis jų esą tikrai patrauks Europos link.

„O tokiu atveju negalės kilti jokių abejonių – tai bus pabėgėliai, kuriems bus reikalinga pagalba“, – pabrėžia žurnalistas.

Jis mano, kad Lenkijos vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis, neseniai pareiškęs, kad situacija prie šalies sienos su Baltarusija kontroliuojama, apgaudinėja ir šalį, ir save patį.

„Lygiai tokie pat beprasmiški 2020 metų birželį buvo aiškinimai, kad COVID-19 pandemija baigėsi. Sunku numatyti įvykių mastą. Aliaksandras Lukašenka tiesiai sako, kad toliau nukreipinės migrantus išorinės ES sienos link“, – teigia L.Grajewskis.

„Scanpix“/AP nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Scanpix“/AP nuotr./Aliaksandras Lukašenka

Lenkijoje per praėjusį savaitgalį buvo sulaikyti 349 asmenys, neteisėtai kirtę sieną su Baltarusija. Atvykstančiųjų daugėja – kaip ir prie Latvijos sienos su Baltarusija.

Jo teigimu, neabejotinai pagrindinis žmonių, su kuriais jis bendravo, tikslas – Vokietija: „Irakiečiai ar afganistaniečiai nėra kvaili. Jie gali „Google“ susirasti informaciją apie situaciją ES šalyse. Vokietijoje yra pinigų, o visuomenė ir politikai yra pasiruošę priimti dideles pabėgėlių grupes.“

Žurnalistas mano, kad Varšuvai jau dabar reikėtų tartis su Berlynu ir koordinuoti veiksmus – paruošti ir tarnybas, ir visuomenes galimybei, kad pasienyje pasirodys kur kas didesnės nei įprasta migrantų grupės.

VIDEO: Įstrigę Lietuvos-Baltarusijos pasienyje: migrantų filmuoti vaizdai iš „niekieno žemės“
VIDEO: VSAT vaizdo kameromis fiksavo į Lietuvą įžengusį Baltarusijos pasienietį
VIDEO: Baltarusija kaltina Lenkiją gabenus į pasienį migrantus
VIDEO: Lietuva tapo migracijos greitkeliu: ar pavyks išlikti žmonėmis?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius