Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkija atmeta Rusijos tyrėjų išvadas dėl prezidento Lecho Kaczynskio lėktuvo katastrofos (atnaujinta 15.06 val.)

Varšuva atmeta preliminarias Rusijos tyrėjų išvadas dėl balandį netoli Smolensko įvykusios lėktuvo katastrofos, per kurią žuvo Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis, penktadienį pareiškė premjeras Donaldas Tuskas.
Per aviakatastrofą žuvo Lenkijos prezidentas L.Kaczynskis ir dar mažiausiai 87 keleiviai.
Katastrofos vietoje / „Scanpix“ nuotr.

Kaip praneša Lenkijos naujienų agentūra PAP, Briuselyje vykusio Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimo kuluaruose D.Tuskas sakė, kad Lenkijai perduota Rusijos tyrėjų negalutinė ataskaita apie šį incidentą yra „nediskutuotinai nepriimtina“.

Premjeras pareiškė, kad atskaita ne visiškai atitinka Čikagos konvenciją, reguliuojančią tarptautinį oro susisiekimą.

„Netikslumai, klaidos, teigiamos reakcijos į Lenkijos pastabas nebuvimas – visa tai mums leidžia sakyti, kad kai kurios šios ataskaitos išvados yra nepagrįstos, – pabrėžė D.Tuskas. – Nesakau, kad jos suklastotos, tačiau nepagrindžiamos tyrimais, kaip mes juos vertiname. Pažiūrėsime, ką atsakys Rusijos pusė“.

Spalį Rusija paskelbė nustačiusi, dėl kokių priežasčių balandžio 10 dieną prie šalies šiaurės vakaruose esančio miesto įvyko Lenkijos prezidento lėktuvo katastrofa, per kurią žuvo L.Kaczynskis ir dar 95 žmonės.

Rusijos tyrėjai spalio 20 dieną perdavė kolegoms iš Lenkijos 200 puslapių ataskaitą, taip pat pažadėjo jos neskelbti, kol Varšuva nepateiks savo komentarų.

Lenkijos tyrėjai savo pastabas gali pareikšti per 60 dienų nuo dokumento pateikimo.

Ketvirtadienį Lenkijos VRM pareiškė pateikusi Rusijai savo pastabas, kurių apimtis – 150 puslapių, tačiau išsamiau šios temos nekomentavo.

Lenkijos pagrindinis atstovas šiame tyrime Edmundas Klichas jau anksčiau demonstravo nepasitenkinimą Rusijos pozicija.

Pavyzdžiui, abi šalys nesutaria, ar prezidento lėktuvo skrydis turėtų būti laikomas kariniu ar civiliniu. Šis aspektas itin svarbus, mėginant nustatyti, kas atsakingas už sprendimą nutupdyti lainerį, esant nepalankioms orų sąlygoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius