-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lenkija džiaugsmingai pasveikino į šalį atsiųstus JAV karius

Lenkijos lyderiai šeštadienį surengė ceremoniją, per kurią pasveikino į šalį atsiųstos JAV tankų ir šarvuočių brigados karius, NATO stiprinant savo rytinio sparno gynybą dėl Rusijos agresijos grėsmės.
Lenkai pasitiko JAV karius
Lenkai pasitiko JAV karius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ši ceremoniją vakariniame Žaganio miestelyje buvo surengta praėjus 23 metams po paskutinių Sovietų Sąjungos karių išvedimo iš Lenkijos. Jis taip pat žymėjo istorinį momentą: Vakarų šalių karinio aljanso pajėgos buvo pirmąkart nuolat dislokuotos NATO rytiniame sparne.

Premjerė Beata Szydlo išrikiuotiems amerikiečių ir lenkų kariams sakė, kad tai yra „svarbi diena Lenkijai, Europai, mūsų bendrai gynybai“.

Gynybos ministras Antonis Macierewiczius pareiškė: „Laukėme jūsų labai ilgai, dešimtmečius.“

Vyriausybė organizavo ir kelis kitus renginius visoje šalyje, per kuriuos buvo sveikinami amerikiečiai kariai, atsiųsti iš Fort Karsono bazės Kolorado valstijoje kartu su savo sunkiąja karine technika: dešimtimis tankų, pėstininkų kovos mašinų, savaeigių haubicų ir kitokių mašinų.

Apie 3,5 tūkst. karių iš vadinamosios „Geležinės brigados“ (Iron Brigade) vėliau taip pat bus rotuojami kitose NATO šalyse: Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Rumunijoje, Bulgarijoje ir Vengrijoje.

Karinės technikos ir karių atvykimas žymi naujo etapo pradžią įgyvendinant operaciją „Atlantic Resolve“ (Atlantinis ryžtas). Pagal šį planą numatoma nuolat Europoje laikyti JAV šarvuotosios brigados dydžio pajėgas ir rotuoti jas kas devynis mėnesius.

„Pajėgiausios pajėgos“

Šis sprendimas buvo priimtas sąjungininkams smarkiai sunerimus dėl Rusijos veiksmų po 2014 metų kovą Maskvos įvykdytos Ukrainai priklausančio Krymo aneksijos.

„Tai pajėgiausios Amerikos kovinės pajėgos: parengta kovos veiksmams JAV tankų brigada, aprūpinta pažangiausia įranga ir ginklais“, – JAV ambasadorius Lenkijoje Paulas Jamesas sakė per ceremoniją Žaganyje, kurioje taip pat dalyvavo šimtai vietos gyventojų.

„Šios pajėgos įkūnija tvirtus kaip geležis Amerikos įsipareigojimus gerbti NATO sutarties numatomą pareigą – ginti mūsų NATO sąjungininkus“, – pridūrė jis.

Pirmieji JAV kariai ir tankai Lenkiją pasiekė ketvirtadienį. Ši pajėgų perkėlimo į Europą operacija buvo didžiausia nuo Šaltojo karo, o Rusija ją vadina grėsme savo saugumui.

Brigados dislokavimas, paankstintas kadenciją baigiančios JAV prezidento Baracko Obamos administracijos sprendimu, buvo įvykdytas likus savaitei iki išrinktojo prezidento Donaldo Trumpo inauguracijos. Pastarasis teigė, kad naujoji respublikonų administracija sieks mažinti įtampą su Kremliumi.

Lenkija savo ruožtu penktadienį pareiškė, kad bet koks Vašingtono ir Maskvos santykių gerinimas neturėtų būti vykdomas Varšuvos sąskaita.

„Saugi Lenkija“

Pasak A.Macierewicziaus, per kelerius ateinančius metus Lenkijoje bus dislokuota iš viso 7 000 JAV ir kitų NATO šalių karių.

Gynybos ministerija šeštadienį keliolikoje šalies miestų organizavo piknikus „Saugi Lenkija“, per kuriuos gyventojai galėjo susipažinti su lenkų ir naujai dislokuotų JAV pajėgų kariai, apžiūrėti jų karinę techniką ir pasivaišinti įprastais kariuomenėje valgiais, tokiais kaip tiršta žirnių sriuba su kumpiu.

Pirmieji JAV kariai ir tankai Lenkiją pasiekė ketvirtadienį. Ši pajėgų perkėlimo į Europą operacija buvo didžiausia nuo Šaltojo karo, o Rusija ją vadina grėsme savo saugumui.

„Šis dislokavimas yra būtinas, ir puiku, kad jie čia. Jaučiame savo sąjungininkų palaikymą“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas Žaganio gyventojas, vardu Pawelas .

Kitas miestelio gyventojas, vardu Janas, sakė nesantis įsitikinęs, ar JAV pajėgų dislokavimas buvo absoliučiai būtinas, bet juokavo, kad „bus gerai, jeigu truputį pagąsdins rusus, nes jie tapo nevaldomi“.

Naujai atvykęs JAV karo policijos pareigūnas Peteris Gomezas sakė AFP, kad jaučiasi sutiktas „labai svetingai“. Jis pozavo asmenukėms su Žaganio gyventojais.

„Tiesą sakant, esu nustebintas – žmonės iš tikrųjų labai džiaugiasi mus matydami“, – pridūrė karys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius