Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkija ekshumuos prezidentinio lėktuvo katastrofos Rusijoje aukų palaikus

Lenkijoje, kurioje pernai į valdžią atėjo konservatyvi partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), grįžtama prie 2010 metų tragedijos, kai Rusijoje, netoli Smolensko, nukrito šalies prezidentinis lėktuvas ir žuvo visi juo skridę žmonės. Tarp jų – ir tuometis prezidentas Lechas Kaczynskis. Prokurorai dabar įsakė ekshumuoti visų 96 aukų palaikus, rašo „Reuters“.
Sudužusio lėktuvo nuolaužos
Sudužusio lėktuvo nuolaužos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Velionio prezidento brolis Jaroslawas, kuris yra PiS lyderis, nors ir neužima jokių oficialių pareigų vyriausybėje, niekada netikėjo, kad lėktuvas nukrito dėl pilotų, nusprendusių leistis Smolensko oro uoste tvyrant tirštam rūkui, klaidos.

Sąmokslo teorijų iš tiesų nestinga – L.Kaczynskį ir visą delegaciją esą pražudė Rusija, nenorėjusi, kad lenkai viešai pagerbtų Katynės žudynių aukas. Kalbama ir apie politinį perversmą pačioje Lenkijoje.

Oficialus ankstesnės vyriausybės tyrimas parodė, kad dėl katastrofos kalti pilotai. Bet dabar, valdžią perėmus PiS, prokurorai paskelbė, kad bus ekshumuoti visų 96 lėktuvu skridusių žmonių palaikai. Mat valdančiojoje partijoje manoma, kad lėktuvas nukrito dėl sprogimo salone.

Ekshumavus palaikus tyrėjai galės iš naujo ištirti aukų kūnus. Po naujo nuodugnaus tyrimo tikimasi atkurti įvykių grandinę ir nustatyti avarijos priežastį – kaip pranešė prokurorai, „nors praėjo jau keleri metai“.

„Scanpix“/AP nuotr./Aviakatastrofa Smolenske
„Scanpix“/AP nuotr./Aviakatastrofa Smolenske

Aukų artimieji jau informuoti apie būsimą ekshumaciją – jie buvo patikinti, kad karstus atverti būtina. Esą anksčiau jau buvo ekshumuoti devynių žuvusiųjų palaikai ir paaiškėjo, kad šeši asmenys buvo klaidingai identifikuoti.

Prokurorams abejonių esą kelia ir tai, kad karstai buvo uždaryti Rusijoje. PiS atstovai ir anksčiau dažnai kaltino Maskvą vilkinant tyrimą, o Rusija iš tiesų nėra grąžinusi Lenkijai lainerio nuolaužų ir juodųjų dėžių.

Apžvalgininkai neabejoja, kad Lenkijos ir Rusijos santykiai, kurie ir taip itin įtempti dėl Ukrainos krizės, dar labiau pašlys.

Ekshumuoti aukų, kurių palaikai nebuvo kremuoti, kūnus nuspręsta prabėgus keliems mėnesiams po to, kai vyriausybė sujungė generalinio prokuroro ir teisingumo ministro pareigas. Taip lengviau kontroliuoti tyrimą.

O oficialus katastrofos tyrimas buvo atnaujintas vasarį. Tada per specialią ceremoniją gynybos ministras Antonis Macierewiczius pareiškė, kad „lėktuvas subyrėjo keli metrai virš žemės“.

Apžvalgininkai neabejoja, kad Lenkijos ir Rusijos santykiai, kurie ir taip itin įtempti dėl Ukrainos krizės, dar labiau pašlys.

Lenkijos prezidentinis lėktuvas sudužo netoli Smolensko Vakarų Rusijoje. Visai šalia – vieta, kur Sovietų Sąjungos smogikai sušaudė per 22 tūkstančius Lenkijos karininkų ir intelektualų.

„Scanpix“/AP nuotr./Lenkija mini Smolensko katastrofos metines.
„Scanpix“/AP nuotr./Lenkija mini Smolensko katastrofos metines.

Maskva dėl šios masinės egzekucijos ištisus dešimtmečius kaltino nacistinę Vokietiją, o tiesa į viešumą iškilo tik žlungant Sovietų Sąjungai devintojo dešimtmečio pabaigoje. Maskva atsakomybę už žudynes prisiėmė 1990 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius