-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 28 /14:50

Lenkija ir Ukraina surengė derybas dėl ukrainietiškų produktų importo reguliavimo

Lenkijos ministras pirmininkas ketvirtadienį priėmė Ukrainos premjerą ilgai lauktose derybose, kuriomis siekiama sumažinti trintį dėl Ukrainos importuojamų žemės ūkio produktų ir lenkų ūkininkų vykdomų pasienio blokadų.
Kacper Pempel / REUTERS
Kacper Pempel / REUTERS

„Be laisvos Ukrainos nebus saugios Europos“, – prasidėjus deryboms sakė D.Tuskas socialiniame tinkle „X“.

Kyjivas ne kartą ragino Europos Sąjungoje esančią savo kaimynę sušvelninti tarpvalstybinio eismo trikdžius, įspėdamas, kad dėl blokadų atsiradęs transporto priemonių vėlavimas gali trukdyti ginklų tiekimui į šalį.

„Tikimės pragmatiško ir konstruktyvaus dialogo ir veiksmingų sprendimų“, – socialiniuose tinkluose pareiškė D. Šmyhalis.

Iki šiol tarp šalių vyko tik žemesnio lygio derybos, o pažangos ženklų beveik nebuvo. Prieš naujausią susitikimą Lenkijos pusė stengėsi sušvelninti lūkesčius.

„Po šių derybų sunku tikėtis proveržio, konkretaus susitarimo [...] žemės ūkio klausimais“, – Lenkijos valstybinei naujienų agentūrai PAP sakė D.Tusko administracijos vadovas Janas Grabiecas.

„Šiuo reikalu pozicijos skiriasi“, – pridūrė jis.

Po derybų D. Tuskas pareiškė, kad Varšuva ir Kyjivas padarė pažangą, spręsdami ginčą dėl ūkininkų protestus sukėlusio Ukrainos žemės ūkio produktų importo.

„Ieškome gerų sprendimų abiem pusėms; žemės ūkio srityje žengėme žingsnį į priekį“, – po derybų Varšuvoje žurnalistams sakė D. Tuskas.

2022 metų vasarį Rusijos pradėta invazija paralyžiavo Ukrainos žemės ūkio sektorių: daugelis eksporto kelių per Juodąją jūrą buvo užblokuoti, o žemės ūkio paskirties žemės plotai dėl karo tapo netinkami naudoti.

Ketvirtadienį taip pat numatyti abiejų vyriausybių ministrų pokalbiai, kuriuose bus aptariamas sąjungininkių bendradarbiavimas gynybos srityje.

Apie susitikimą Varšuvoje D. Tuskas paskelbė praėjusį mėnesį, Ukrainos valdžiai paraginus Varšuvą surengti derybas prie bendros šalių sienos. Lenkija tada šį kvietimą atmetė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius