-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkija jau kalba apie bendradarbiavimą su D.Tusku – bet „tik kai atslūgs emocijos“

Varšuvoje ir toliau netyla aistros dėl Donaldo Tusko perrinkimo Europos Vadovų Tarybos pirmininku – valdantys dešinieji grasina kerštu, kaltina ES dvigubų standartų taikymu. Tačiau prezidento Andrzejaus Dudos atstovas jau bando malšinti įtampą, rašo „Politico“.
Donaldas Tuskas
Donaldas Tuskas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

A.Dudos atstovo Mareko Magierowskio teigimu, santykiai tarp Varšuvos ir D.Tusko pagerės, kai tik atslūgs emocijos.

„D.Tuskas – Europos elito kandidatas, tačiau esu įsitikinęs, kad mes sugebėsime bendradarbiauti, kai tik atlėgs emocijos“, – pirmadienį Lenkijos radijui pareiškė M.Magierowskis.

Tiesa, jis pridūrė, kad A.Dudos ir D.Tusko susitikimas akis į akį „artimiausiu metu nerealus“ – dėl Lenkijos prezidento užimtumo. Bet vis dėlto: „Šiandien neįmanoma atmesti, kad toks susitikimas bus.“

Praėjusį ketvirtadienį ES šalių lyderiai pratęsė D.Tusko, buvusio Lenkijos premjero, darbą Europos Vadovų Tarybos pirmininko poste, o iš visų narių tam prieštaravo tik Lenkija. Varšuva buvo nominavusi europarlamentarą Jaceką Saryuszą-Wolskį.

„Scanpix“ nuotr./Jacekas Saryuszas-Wolskis
„Scanpix“ nuotr./Jacekas Saryuszas-Wolskis

Valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas“ lyderis Jaroslawas Kaczynskis kaltina D.Tuską dėl 2010 metų lėktuvo katastrofos Rusijoje, per kurią žuvo jo brolis dvynys, tuometis Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis.

„Scanpix“/AP nuotr./Jaroslawas Kaczynskis
„Scanpix“/AP nuotr./Jaroslawas Kaczynskis

Pačioje Varšuvoje toliau siautėjama. Užsienio reikalų ministras Witoldas Waszczykowskis savaitgalį leidiniui „Super Express“ teigė, kad „ES politiką sudaro dvigubi standartai ir apgavystės“.

W.Waszczykowskis: „Turime suprasti, kad mus bet kurią akimirką gali apgauti. Turime pakeisti savo elgesį ES atžvilgiu – nebe taip ja pasitikėti.“

„Turime suprasti, kad mus bet kurią akimirką gali apgauti. Turime pakeisti savo elgesį ES atžvilgiu – nebe taip ja pasitikėti. Turėsime pradėti vykdyti neigiamą veiklą“, – apie įvairių Bendrijos iniciatyvų blokavimą prabilo W.Waszczykowskis.

Nors ministras pabrėžė, kad tokia pozicija nereiškia, jog Lenkija ims nekreipti dėmesio į šalies įsipareigojimus Bendrijai, daugeliui analitikų akivaizdu, kad Briuselis ir Varšuva vis dažniau žvelgia į skirtingas puses.

Be to, susikirtimas Briuselyje sudrebino pastaraisiais metais subrendusį aljansą tarp Lenkijos ir Vengrijos, kuriai vadovauja irgi euroskeptiškumu garsėjantis Viktoras Orbanas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas

Pastarasis iš pradžių rėmė Lenkiją ir jos kandidatą J.Saryuszą-Wolskį, tačiau netrukus prisijungė prie kitų ES lyderių, taip palikdamas Beatą Szydlo vienišame užribyje.

Po balsavimo Europos Vadovų Taryboje J.Kaczynskis viešai išreiškė nusivylimą V.Orbanu, o Lenkijos užsienio reikalų viceministras atidėjo planuotą vizitą į Budapeštą.

Tuo metu Varšuvoje proeuropietiškos opozijos rėmėjai rinkosi į demonstraciją, kurioje sveikino D.Tusko perrinkimą. Opozicijos lyderiai kalbėjo apie tai, kad „vyriausybė pralaimėjo, o Lenkija ir Europa nugalėjo“.

„Scanpix“/AP nuotr./Lenkijos opozicijos rėmėjai Varšuvoje džiaugėsi D.Tusko perrinkimu
„Scanpix“/AP nuotr./Lenkijos opozicijos rėmėjai Varšuvoje džiaugėsi D.Tusko perrinkimu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius